Primorje

Na Bazenu Kantrida otvorena ploča s osvajačima medalja u 115 godina slavnog sportskog društva

Igor Duvnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Postavljene su ploče na kojima je istaknuto osvajanje čak osamdeset medalja osvojenih na europskim i svjetskim prvenstvima te na Olimpijskim igrama



U sumornom riječkom podnevu još je ugodniji bio ugođaj na bazenu Kantride i pogled na postavljene ploče na ulazu na kojima su imena osvajača medalja na Olimpijskim igrama te svjetskim i europskim prvenstvima.


Toliko ih je da bi popunili telefonski imenik, sve na ponos Viktoriji Primorju 08, “časnom starini” riječkog i hrvatskog sporta. Svečanosti službenog otvaranja ploča su nazočila tako brojna slavna imena da ih je teško nabrajati, zastupljene su i razne gradske i sportske strukture, na čelu s gradonačelnikom Markom Filipovićem.


Prepun poštovanja


Često se čuo pljesak voditeljici Lei Miletić- Štrucelj, popularnoj Seki, inače predsjednici ovog SD-a kao i ostalim govornicima a najtopliji je bio kada je predsjednik vaterpolista Primorja EB Samir Barać u znak pažnje uručio cvijeće Ireni, kćerki legendarnog Ivice Joba Kurtinija.





– Kada sam došao ovdje vidjevši ovu ploču s ovim rezultatima osobno sam prepun poštovanja i prema tim dosezima i prema sportašima koji su ih dostigli.


Kao sportaš najbolje znam što stoji iza toga – kaže Aramis Naglić, jedan od stanovnika nikada utemeljene “Kuće slavnih” riječkog sporta, blistavi košarkaš koji je među inima u bogatoj karijeri igrao ono nezaboravno finale na OI u Barceloni nasuprot Air Jordanu, Magicu Johnsonu i ostalim sjajnim zvijezdama Dream teama.



– Ti rezultati i sada imaju veliko značenje a s vremenskim odmakom će imati još veću težinu. Moram zaista čestitati SD Primorju 08 na svemu učinjenom.


Čak i na ovoj ploči, na idealnom je mjeru, na ulasku u bazen. Nadam se puno mladih koji ovdje cirkuliraju naučiti koja su to imena i zapamtiti rezultate da im budu motivacija i u sportu i u životu.


Sjaj dvojice kapetana


Među tolikim svjetskim zvijezdama u podnevu na Kantridi na svoj način poseban je sjaj dvojice kapetana olimpijskih pobjednika, Samira Baraća zlatnog na Igrama u Londonu 2012. godine i njegova prethodnika Zorana Roja, slavljenika u Los Angelesu 1984. godine.



– Strahovito me raduje ova nadopuna naše trofejne ploče jer sve što se ne napiše, pada u zaborav – kaže Samir Barać, najtrofejniji riječki sportaš, čelnik riječkih vaterpolista, čovjek koji je osvojio sve u voljenom sportu, spominjući brojna riječka slavna imena.



– Tradicija Viktorije se sada oslanja na rad svih klubova, plivanja, vaterpola, skokova u vodu i sinkro plivanja. Jako je bitno s generacije na generaciju prenositi pripadnost društvu.


Kao što sam ja učio od jednog Joba Kurtinija, Zorana Roja, Mustura, Dejana Dabovića, profesora Ive Rendića, Ive Šnelera i drugih tako neka mladi uče od ovih sada.


Zadaća nam je tu ljubav i osjećaj pripadnosti klubu prenesti na mlađe jer na njima svijet ostaje. Ali, oni moraju znati što se događa u našem klubu i u ovoj sredini. Sve ove medalje su dokaz kvalitete i dobrog rada.


“Stalni postav” izložbe medalja


Venecija se diči tradicijom Harry’s bara gdje je dolazio i Ernst Hemingway, taj slavni lokal je otvoren 1931. godine i “balavac” je za Primorje 08, odavno “stogodišnjaka”. Desetljećima je njegovu povijest pisao i Roje, objašnjavajući “stalni postav” ove izložbe medalja.



– Tu je već bila ploča s osvajačima olimpijskih i svjetskih medalja. Nismo je ažurirali godinama, IO SD Primorje 08 je odlučilo istaknuti na ploče i osvajače europskih odličja. odlučili smo da umjesto jedne tu budu tri ploče – kaže Zoran Roje, proslavljeni i igrač i trener, koji je uz ostalo bio i hrvatski izbornik ističući rijeku odličja koja se dugih desetljeća slijevala u Rijeku sa najvećih natjecanja.


Uz tolika muška imena, jedno žensko je ono slavne plivačice Sanje Jovanović.



– Jako nam je i to pro bono, pomogla dizajnerica Anja Zambelli, sve da to ovako lijepo izgleda. Došli smo pritom do ovog nevjerojatnog broja od osamdeset medalja, osamnaest ih je olimpijskih, 25-26 svjetskih dok je 36 onih europskih.


Nakon što smo istakli ovu čudesnu brojku ona govori sa imamo s čime biti ponosni. Dali smo pritom posebnu pažnju Zdravku Ćiri Kovačiću jer on je još 1984. g. postao član “Kuće slavnih” u Fort Lauderdaleu, a posebno smo istakli i svjetski rekord Miloša Miloševića, Mićo je tada bio najbrži plivač planete na 50 m. leptir. Uglavnom, sve ovo su prekrasna dostignuća.


Nakon službenog dijela svečanosti potrajala je dugotrajna ćakula brojnih sportskih prijatelja i prijateljica koji se druže silnih desetljeća a uvijek si imaju što kazati.