Prvi put

Muškarci će sudjelovati u umjetničkom plivanju na OI 2024., postoji jedan uvjet

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Muškarcima na svjetskim prvenstvima u umjetničkom plivanju dozvoljeno je natjecanje od 2015. godine



Prvi put u povijesti olimpijskih igara, muškarci će u Parizu 2024. godine nastupiti u umjetničkom plivanju, ranije poznatom kao sinkronizirano plivanje, objavila je Međunarodna plivačka federacija, World Aquatics.


Međunarodni olimpijski odbor (MOO) dao je odobrenje Međunarodnoj plivačkoj federaciji FINA-i koja od 12. prosinca nosi ime World Aquatics, da muškarci mogu sudjelovati u umjetničkom plivanju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.


Muškarcima je sada dozvoljen nastup u ekipnom natjecanju. U svakoj ekipi bit će osam natjecatelja, a svaka ekipa na OI može ima najviše dva muškarca. Očekuje se natjecanje najmane deset ekipa.




Umjetničko plivanje je na Olimpijskim igrama od 1984. godine, a to će biti prvi put da i muškarci mogu biti uključeni u sastav ekipa.


“Vodeni sportovi su univerzalni i muškarci su dokazali da su izvrsni umjetnički plivači,” rekao je predsjednik Svjetskog vodenog sporta Husain Al-Musallam.


Dodajmo kako je muškarcima na svjetskim prvenstvima u umjetničkom plivanju dozvoljeno natjecanje od 2015. godine.


“Uključivanje muškaraca u olimpijsko umjetničko plivanje nekoć se smatralo nemogućim snom. To dokazuje da svi trebamo sanjati velike snove,” kazao je Amerikanac Bill May, prvi muški svjetski prvak u inauguralnoj tehničkoj disciplini mješoviti duet na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima 2015.