53. SUPER BOWL

Mogu li Tom Brady i Bill Belichick pokleknuti pred Ovnovima?

Marinko Krmpotić

tridest minuta nakon ponoći u velebnoj novoj Mercedes Benz Areni u Atlanti počinje 53. Super Bowl, završna utakmica NFL sezone u kojoj će nakon atraktivnog ligaškog natjecanja u kojem su sudjelovale 32 momčadi o najboljem NFL timu za 2018. godinu odlučiti sudar Los Angeles Ramsa i bostonskih New England Patriotsa. 



RIJEKA Za u Hrvatskoj sve veći broj ljubitelja američkog nogometa večeras će biti pomalo besana noć. Naime, tridest minuta nakon ponoći u velebnoj novoj Mercedes Benz Areni u Atlanti počinje 53. Super Bowl, završna utakmica NFL sezone u kojoj će nakon atraktivnog ligaškog natjecanja u kojem su sudjelovale 32 momčadi o najboljem NFL timu za 2018. godinu odlučiti sudar Los Angeles Ramsa i bostonskih New England Patriotsa. 


Odmah po završetku utakmice, a pogotovo dan kasnije, u svijetu neće biti relevantnog medija koji neće spomenuti bar pobjednika i rezultat. Do tog statusa, kakvog nema niti jedno drugo ligaško natjecanje u bilo kom sportu i bilo kojoj zemlji svijeta, NFL je došao stoga što je Super Bowl sportski događaj oko kojeg se vrte doslovce milijarde dolara, odnosno novac kakvog ne bilježimo pri završnim utakmicama bilo kog drugog natjecanja – i to ne samo ligaškog, već i finala svjetskih prvenstava ili olimpijskih igara i to u bilo kom sportu.


Deveti finale


Super Bowl je kruna tek četiri mjeseca dugog natjecanja (prva utakmica sezone odigrana je 9. rujna 2018. godine) koje je tako izuzetno kratko iz jednostavnog razloga što je riječ o iznimno napornom, fizički zahtjevnom i po zdravlje igrača vrlo riskantnom natjecanju. Uz sve to svaka utakmica, a posebno Super Bowl, nosi i vrlo zanimljive priče vezane uz neke od sudionika. Tako je ovog puta glavna štorija vezana uz pitanje može li »dinastija« Patriotsa osvojiti još jedan Super Bowl ili će pokleknuti pred mladim Ovnovima iz Los Angelesa? Jer, Patriotsi su već dvadeset godina u samom vrhu NFL-a i ovo će im biti deveti finale od 1999. godine, a osvojili su ih pet. Srce tog uspjeha su danas već kultni quarterback Tom Brady i ništa manje ugledni trener Bill Belichick.





Patriotsi i Ramsi već su se jednom sučelili u finalu. Bilo je to početkom 2002. godine kad su Patriotsi pobjedili tada favorizirane Ramse s 20:17. Od sudionika večerašnje utakmice na toj prije 17 godina igranoj utakmici bili su jedino Tom Brady kao rezervni quarterback te Bill Belichick kao – pomoćni trener. Danas su obojica u glavnim ulogama! Štoviše, za Patriotse je ovo treće uzastopno finale čime su se izjednačili s Buffalo Billsima i Miami Dolphinsima.



Brady broji već 41 (!) godinu i već se desetak godina čeka njegov pad, ali znanje i nadarenost potpomognuti krajnjom posvećenošću sportu i dalje ga drže u vrhu. Slična je i priča trenera Belichicka, čiji su obiteljski korijeni s područja Karlovca. Šesdesetsedmogodišnji trener vrhunski je taktičar, psiholog i poznavatelj ove igre što je ove godine mnogima postalo jasno nakon što je inače sjajnom napadaču Gronkowskom ulogu promijenio utoliko što puno više no ranije obraća pažnju na blokiranje suparničkih igrača. Prije je Gronkowski svojom snagom i bjegovima donosio bezbroj poena Patriotsima. No, prije je bio i mlađi i brži, a kad je ta brzina očigledno nestala, Belichick mu je našao fantastičan novi zadatak! Tako to rade veliki treneri.


Vlasnici i gradovi


Svom tom iskustvu i znanju večeras će se suprotstaviti mladost. Ramse vodi Sean McWay koji je s 33 godine najmlađi trener u povijesti Super Bowla. Od Belichicka je mlađi 34 godine, a mlađi je čak i od Bradyija i to za punih osam godina (!), dok je 24-ogodišnji quarterback Ramsa Jared Goff od Bradyja mlađi punih 17 godina! Znatan dio javnosti večeras će vjerojatno navijati za Ramse. Njima će to nedvojbeno puno značiti jer je njihov veliki minus nedostatak pravih i odanih navijača.


Naime, u američkom je sportu, za razliku od europskog, normalno da profesionalne ekipe mijenjaju ne samo vlasnike, već i gradove. Tako su do 2016. godine Ramsi bili klub iz St. Loiusa, a onda su voljom vlasnika prešli u Kaliforniju. I tu se još nisu, kako se to kaže, »primili« pa je možda baš Super Bowl prilika da se to promijeni i da Ovnovi postanu ljubimci LA-a. U svakom slučaju večeras se u Atlanti piše povijest. Pobjede li Brady i Belichick bit će to pobjednički niz za anale. Budu li bolji Ramsi u povijest će ući kao ekipa koja je s trona svrgnula dinastiju.