Automobilizam

Mladi riječki automobilist zabljesnuo na sjeveru Španjolske, osvojio je sedmo mjesto u ukupnom poretku

Miroslav Krpan

Matija Jurišić uoči starta/Foto G. JERMAN

Matija Jurišić uoči starta/Foto G. JERMAN

Matija Jurišić osvojio je i drugo mjesto u FIA Grupi 3



RIJEKA  Mladi 19-godišnji riječki automobilist Matija Jurišić (RI autosport) zabljesnuo je na prvenstvu Starog kontinenta na brdskim stazama na sjeveru Španjolske, u mjestu Arriondas gdje je održana jubilarna, 50. utrka Subida Internacional Al Fito, treće bodovno natjecanje ovogodišnjeg FIA EHC – European Hill Climb Championshipa. Na stazi dugoj 5.350 metara, uz gotovo šestpostotni uspon Jurišić je za volanom Škoda Fabia S2000, među 18 vozača kategorije I (turistički automobili) ostvario izvrsno sedmo mjesto u ukupnom poretku, ali i drugo u FIA Grupi 3 u kojoj nastupa ove sezone. Jurišić je u trećoj vožnji, vremenom od 3:05,839 minuta, drugim svoje grupe ostvario prednost koja ga je za samo 50 tisućinki sekunde boljim zbrojem dovela do druge pozicije ispred Španjolca Jose Alonsa Liste (Ginetta G50 GT4). Pobjeda u grupi pripala je prošlogodišnjem europskom prvaku kategorije I, Talijanu Antoninu Migliuolu (Mitsubishi Lancer Evo IX).


Do treće pozicije, osnovom rezultata prvih dviju vožnji, u svojoj FIA grupi 1 stigao je hrvatski prvak Domagoj Pereković (Zanatlija) u Mitsubishi Lanceru Evo IX, koji je propustio start u trećoj vožnji, a time i mogućnost da nadmaši i legendarnog Austrijanca Karla Schagerla (VW Golf Rallye), koji se ovog puta morao zadovoljiti drugim mjestom grupe, ali i 11. ukupnog poretka. Gerovčanin Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer Evo IX) u prvoj je vožnji imao treće vrijeme, da bi u drugoj, zbog izlijetanja, morao odustati.


Novu pobjedu FIA grupe 4 ostvario je Crnogorac Vasilije Jakšić (Mitsubishi Lancer Evo IX RS) i zasjeo na čelo ljestvice kategorije I.
Novu pobjedu ukupnog poretka FIA EHC utrke i kategorije II (formule i prototipovi) očekivano je ostvario višestruki europski prvak Talijan Christian Merli (prototip Osella FA 30) s najboljim vremenom dana od 2:26,173 minute, uz prosjek 131,8 km/sat.