15. Submania otvoreni kup

Mirela Kardašević oborila svjetski rekord u disciplini “dinamika sa perajama”

P. N.

Mirela Kardašević na Submania otvorenom kupu / Foto Submania

Mirela Kardašević na Submania otvorenom kupu / Foto Submania

Mirela Kardašević preronila je 258.5 metara i time postavila novi svjetski rekord u disciplini dinamika sa perajama (DYNBF)





Mirela Kardašević, najbolja Hrvatska ronilkinja na dah, ponovno je oborila svjetski rekord, ovoga puta u disciplini dinamika sa perajama (DYNBF), sa rezultatom 258.5 metara.

Ovog vikenda održan je 15. Submania otvoreni kup u ronjenju na dah, na bazenu Utrina u Zagrebu. Prvog dana natjecatelji su imali priliku pokazati granice svoje izdržljivosti u disciplinama dinamike i statike. Mirela Kardašević preronila je 258.5 metara i time postavila novi svjetski rekord u disciplini dinamika sa perajama (DYNBF). Time nije ostavila prostora konkurenciji, Marini Dovgan na drugom mjestu sa prerornjenih 168.2 metra i Valentina Cafolla sa preronjenih 140.1 metara na trećem mjestu.

Foto galerija: Submania otvoreni kup - ronjenje na dah Foto: Submania otvoreni kup




U muškoj kategoriji discipline sa perajama (DYNBF) prvo mjesto uzeo je Enes Ćerimagić sa preronjenih 236.35 metara. Na drugom mjestu nalazi se Andrej Ropert sa 207 metara, a treće mjesto pripalo je Waelu Jibaiju sa sa 154.3 metra.

Zanimljivo je bilo i na disciplini statike (STA) gdje je Goran Čolak držao dah pod vodom 9:12 minuta i uzeo prvo mjesto. Iza njega slijedi Alen Pavlič koji je pod vodom izdržao 8:02 minute, a na trećem mjestu nalazi se Budimir Šobat Buda sa vremenom od 7:50 minuta.

Ženska kategorija statike (STA), na prvom mjestu nalazi se Andrea Andrijanić sa 6:08 minuta, a prate ju Stela Ozor sa 4:54 minute i Vedrana Horvat sa 4:30 minuta.

Disciplina dinamike bez peraja (DNF), ženska kategorija, prvo mjesto uzela je juniorka Jana Kukas sa prerornjenih 100 metara, a iza nje slijede Nika Kukuljica sa 89.8 metara i Stela Oroz sa 89.2 metara.

U muškoj kategoriji iste discipline (DNF), prvo mjesto uzeo je Boris Milošić sa 179.45 metara, slijedi ga Enes Ćerimagić sa 154.4 metra i Tin Dimić sa 131.5 metrom.
Od ostalih kategorija

Po prvi puta u Hrvatskoj, ronioci su imali priliku natjecati se u disciplini  endurance 8x50m, gdje je cilj što prije preroniti 50 metara nakon čega mogu izroniti, uzeti dah, zatim ponovno rone dužinu bazena od 50 metara i tako osam puta. Prvi mjestu u muškoj kategoriji uzeo je slovenac Andrej Ropert sa vremenom od 4:45 minuta, nakon njega slijedi naš reprezentativac Hrvoje Škorić koji je bio nešto sporiji sa vremenom 5:05 minuta, a treće mjesto uzeo je tajlanđanin Tingwei Chiang sa 8:17 minuta.

Samo 7 metara falilo je Mireli Kardašević da obori svjetski rekord i u dinamici sa mono perajom. Postigla je rezultat od 266 metara i time zauzela prvo mjesto u ženskoj kategoriji. Pratile su ju Vita Kremser na drugom mjestu sa 176.4 metra i Valentina Cafolla sa preronjenjih 131.52 metra na trećem mjestu.

U istoj disciplini muške kategorije, Boris Milošić bio je najbolji sa 229.02 metra, a iza njega na drugom mjestu sa 223.05 metara našao se Robert Grošeta. Treći je bio Andrej Robert sa preronjenih 202.4 metra.

Ukupno najbolji muški natjecatelj bio je Boris Milošić, a ženska natjecateljica Mirela Kardašević.

Ukupno klupsko prvo mjesto uzeo je DPS Zagreb. Drugo mjesto zauzeo je RK Submania, a treće mjesto APNEA Slovenia.