Očekivana odluka

Međunarodni olimpijski odbor preporučio uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u natjecanja

Hina

Thomas Bach/Foto REUTERS

Thomas Bach/Foto REUTERS

Preporuke Izvršnog odbora MOO-a odnose se samo na povratak ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja, ali ne i na Olimpijske igre 2024. u Parizu za koje će MOO donijeti odluku u "odgovarajuće vrijeme"



LAUSANNE Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u utorak je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.


Preporuke Izvršnog odbora MOO-a odnose se samo na povratak ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja, ali ne i na Olimpijske igre 2024. u Parizu za koje će MOO donijeti odluku u “odgovarajuće vrijeme”.


MOO je na svojoj stranici objavio kako se sportaši s “ruskom ili bjeloruskom putovnicom mogu natjecati samo kao pojedinačni neutralni sportaši.” Dodaje se i kako svaki takav pojedinačni neutralni sportaš, kao i svi ostali sportaši koji sudjeluju, mora ispuniti sve antidopinške zahtjeve koji se na njih odnose.




Za Ruse i Bjeloruse ekipna natjecanja su i dalje zatvorena. MOO je također, ponovio kako je protiv toga da Rusija i Bjelorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim savezima je jasno poručeno da ne pozivaju političare iz spomenutih zemalja na velika natjecanja.


Navodi se i kako sportaši koji aktivno podržavaju rat ne mogu se natjecati, a MOO je preporučio i zabranu nastupa sportašima koji imaju ugovor s ruskom ili bjeloruskom vojskom ili agencijama za nacionalnu sigurnost.


“Sudjelovanje sportaša s ruskim i bjeloruskim putovnicama na međunarodnim natjecanjima funkcionira. Vidimo to gotovo svaki dan u nizu sportova, najviše u tenisu, ali i u biciklizmu, na nekim stolnoteniskim natjecanjima. Vidimo to u hokeju na ledu, rukometu, vidimo to u nogometu i drugim ligama u Sjedinjenim Državama, ali i u Europi, a vidimo to i na drugim kontinentima. Niti u jednom od tih natjecanja nije bilo sigurnosnih incidenata,” istaknuo je predsjednik MOO-a Thomas Bach u svom obraćanju na početku sastanka Izvršnog odbora MOO-a u njegovom sjedištu u Lausanni.


Ove preporuke, međutim, ne uključuju Olimpijske igre u Parizu 2024. i potencijalno sudjelovanje Rusije i Bjelorusije, rekao je Bach.


“MOO će donijeti ovu odluku u odgovarajuće vrijeme po vlastitom nahođenju, bez da ga obvezuju rezultati prethodnih olimpijskih kvalifikacija,” rekao je Bach, ali nije pojasnio kada će MOO donijeti tu odluku.


Desetak zemalja bojkotiralo je Svjetsko prvenstvo u boksu za žene u znak prosvjeda zbog ruske i bjeloruske nazočnosti na turniru, a u utorak je više od 300 mačevalačica pisalo Bachu tražeći od MOO-a da preispita njihovo dopuštenje, nazvavši to “katastrofalnom pogreškom”.


Njemačka ministrica sporta Nancy Faeser je rekla kako je preporuka MOO-a “šamar ukrajinskim sportašima”.


“Međunarodni sport mora potpuno jasno osuditi ruski brutalni agresorski rat. To se može učiniti samo potpunim isključivanjem ruskih i bjeloruskih sportaša”, rekla je Faeser u izjavi.


Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje već duže vrijeme prijete bojkotom Olimpijskih igara 2024. u slučaju nazočnosti ruskih i bjeloruskih sportaša.