FIA Europsko prvenstvo

Muhvić briljirao na brdskoj utrci u Češkoj, istaknuo se i mladi Riječanin Matija Jurišić

Miroslav Krpan

Foto M. Krpan

Foto M. Krpan

Četvrtim mjestom izuzetno konkurentne i jake FIA grupe 4 nastup u Češkoj zaključio je mladi Riječanin Matija Jurišić (Škoda Fabia S2000)



ZAGREB – Rekordna 74 vozača, među kojima i četvorica hrvatskih višestrukih prvaka, nastupila su na četvrtoj ovosezonskoj utrci FIA Europskog prvenstva na brdskim stazama »Ecce Homo Sternberk« u Češkoj, jednoj od najpoznatijih brdskih utrka, koja se vozi na stazi dugoj 7.800 metara. Jedan od hrvatskih asova, svojevremeno i prvak Europe Gerovčanin Tomislav Muhvić ponovo je briljirao u svom Mitsubishi Lanceru Evo IX. Među 46 sudionika kategorije I (turistički automobili) ponovo je bio na pobjedničkom postolju, osvojivši treće mjesto u ukupnom poretku iza pobjednika Austrijanca Karla Schagerla (VW Golf Rally) i Kosovara Lindona Kalenderija (Mitsubishi Lancer Evo IX). Muhvić je ovim rezultatom i novom pobjedom FIA grupe 2, trećom ove sezone, učvrstio lidersku poziciju u svojoj grupi, ali i vratio se na treće mjesto kategorije I.


Četvrtim mjestom izuzetno konkurentne i jake FIA grupe 4 nastup u Češkoj zaključio je mladi Riječanin Matija Jurišić (Škoda Fabia S2000), grupe u kojoj je pobjedu odnio još jedan svojevremeni europski prvak Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai i30 TCR). Jurišić je ukupno u kategoriji I osvojio 14. mjesto.


S nešto manje uspjeha, ali nakon problema u drugoj vožnji kada ga je u izlijetanju sa staze spriječila zaštitna ograda, do cilja i s petim mjestom grupe 1 nastup je okončao Zagrepčanin Domagoj Pereković u Mitsubishi Lanceru Evo IX. U ovoj grupi pobjednik je Austrijanac Schagerl, dok je novom, četvrtom u nizu pobjedom grupe 4 Crnogorac Vasilije Jakšić (Mitsubishi Lancer Evo IX RS) učvrstio vodeću poziciju ovogodišnjeg Prvenstva Europe kategorije I.




Ovog puta hrvatski automobilizam imao je i svog predstavnika u kategoriji II (formule i prototipovi) u kojoj je među 28 sudionika nastupio i višestruki državni prvak Mađar Laszlo Szasz. On je Formulom Reynard 01L zauzeo ukupno osmo mjesto, ali i četvrto grupe D/E2-SS.


Očekivani ukupni pobjednik utrke u Češkoj je Talijan Christian Merli u prototipu Osella FA30, na kraju 9,146 sekundi boljim vremenom u dvjema vožnjama ispred Čeha Petra Trnke (Norma M20 FC). Treći je bio Nijemac Alexander Hin (Osella PA 30). Merli je odvozio i najbrže vrijeme, u drugoj vožnji 2:39.802 minute, vozeći prosječno 175,9 kilometara na sat.


Sljedeća utrka najboljih europskih asova na brdskim stazama vozi se u Italiji od 1. do 3. srpnja.