RI Autosport 2020.

Matija Jurišić trijumfom na Grobniku osigurao naslov državnog prvaka u kronometar vožnjama

Miroslav Krpan

Matija Jurišić u svojoj Škodi Fabiji/M. KRPAN

Matija Jurišić u svojoj Škodi Fabiji/M. KRPAN

Ovom je pobjedom ispisao i povijest hrvatskog automobilizma – s nepunih 18 godina prvi je vozač koji je u istoj sezoni osvojio naslove prvaka u automobilizmu u dvije discipline, kronometru i brdu grupe A



RIJEKA Na grobničkom automotodromu AK »RI autosport« organizirao je 11. nagradu »RI autosport 2020.«, treće i zaključno bodovno natjecanje kronometra ove sezone u Hrvatskoj. Na kratkoj stazi u dijelu Parka vozača Automotodroma nastupilo je 50 vozačica i vozača iz 18 klubova. Mladi riječki automobilist Matija Jurišić iz AK-a RI autosport, nakon dvostrukog uspjeha u Taru prije mjesec dana, slavio je i na »domaćoj« stazi, čime je osigurao naslov državnog prvaka u kronometar vožnjama.


Jurišić je već na treningu ostvario najbolje vrijeme u Škodi Fabiji S2000, a očekivano najveći izazivači bili su mu Ivan Pavlović (Renault Clio RS) i Dejan Kopajtić (Zastava Yugo) iz AK-a Rijeka te Edi Kuharić (Zastava Yugo) iz AK-a Opatija Motorsport. Prva vožnja pripala je Kopajtiću, a u drugoj je briljirao Jurišić. Nakon druge vožnje Kopajtić je samoinicijativno napustio natjecanje i borbu za pobjednika prepustio preostalom trojcu. Trećom vožnjom Matija Jurišić je s gotovo četiri sekunde prednosti ostvario pobjedu ispred Kuharića i Pavlovića, kao i klupskog kolege Marina Božičevića (Peugeot 106). Jurišić je u trećoj vožnji odvezao i najbrži krug dana, za što je posebno nagrađen. Ovom je pobjedom ispisao i povijest hrvatskog automobilizma – s nepunih 18 godina prvi je vozač koji je u istoj sezoni osvojio naslove prvaka u automobilizmu u dvije discipline, kronometru i brdu grupe A, a k tome je u kartingu trećim uzastopnim naslovom prvaka (četvrtim ukupno) ostvario i najviše priznanje – zlatnu kacigu HAKS-a.


Jurišić je bio i najuspješniji junior, dok je među vozačicama pobijedila prošlogodišnja prvakinja Doris Labinjan (Prorace). Ekipnu pobjedu slavili su vozači Istre racing teama iz Pazina, a timski su slavili Jurišić, Božičević i Herc pod imenom »www.riautosport.hr team«.