Automobilizam

Matija Jurišić pobjedom u Francuskoj otvorio europsku sezonu na brdskim stazama

Miroslav Krpan

Matija Jurišić

Matija Jurišić

Izuzetno sam zadovoljan. Nije bilo nimalo lako ako se zna snaga automobila konkurenata, no primijenio sam sve iskustvo i znanje, vozio bez pritiska i stigao do pobjede - rekao je riječki vozač



RIJEKA Mladi Riječanin Matija Jurišić pobjedom u Francuskoj otvorio je ovogodišnje nastupe na europskim brdskim stazama u okviru FIA EHC-ja na utrci St. Jean du Gard – Col St. Pierre, prvoj od deset utrka u kalendaru ovogodišnjeg prvenstva Starog kontinenta.


Jurišić je bio jedini hrvatski vozač i ostvario je izvrsne nastupe u svim vožnjama, počevši od treninga do zaključne i odlučujuće druge bodovne vožnje na dionici Bannieres – Col St. Pierre, dugoj 5.080 metara, s visinskom razlikom 366 metara i prosječnim usponom 6,6 posto. Poslije prve bodovne vožnje upisao je drugo mjesto vozeći Škoda Fabiju S2000 FIA Grupe 4, s zaostatkom od pola sekunde iza najvećeg mu rivala Poljaka Macieja Serafina, koji je nastupio sa znatno snažnijim Mitsubishi Lancerom Evo X. No, Jurišić je drugu vožnju odradio maestralno, vozeći 2:53.998 minuta, znatno nadoknadio razliku i u konačnici s prednošću 1,437 sekundi ostvario svoju drugu pobjedu grupe u trećoj sezoni nastupa na Europskom brdskom prvenstvu.


– Izuzetno sam zadovoljan. Nije bilo nimalo lako ako se zna snaga automobila konkurenata, no primijenio sam sve iskustvo i znanje, vozio bez pritiska i stigao do pobjede. Zahvalan sam cijelom timu i pratećoj ekipi na dobro obavljenom poslu, a sad su misli već na drugoj utrci, koja je za desetak dana u Austriji – kazao je po povratku na redovne studentske obveze mladić koji će krajem ovog tjedna proslaviti 20. rođendan.




Među više od 150 sudionika utrke, njih 30 bilo je u konkurenciji Europskog prvenstva. Ukupni pobjednik, ujedno pobjednik kategorije II (formule i prototipovi) je višestruki europski prvak Talijan Christian Merli (Osella FA30) vozeći i najbolje vrijeme dana – 2:17,573 minute uz prosjek 133 km/sat. U Kategoriji I (turistički automobili) pobjedu je slavio Francuz Nicolas Werver (Porsche 997 GT3R) grupe 2, dok je u grupi 3 pobjedu odnio nekadašnji europski prvak i prošlogodišnji suparnik našeg Jurišića Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai i30 TCR).