Boks

Matej Uremović i Marko Milun blistali u Matuljima

Igor Duvnjak

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Uremović je deklasirao Di Fiorea, Milun je dobio prekidom u 1. rundi. Bila je ovo jedna mala, slatka, draga priredba. Mi u hrvatskoj reprezentaciji smo izuzetno zadovoljni - kaže Željko Mavrović



U lijepoj školskoj sportskoj dvorani simpatična međunarodna boksačka priredba za pamćenje, međunarodni meč Hrvatske i Italije, povijesni trenutak za sport u Matuljima, gdje je prvi put održana boksačka priredba reprezentacija. Pritom je Hrvatska demonstrirala izuzetnu dominaciju, pobijedila je čak 8:2, u pet održanih mečeva Italiji je pripala samo jedna pobjeda, dok su domaći izabranici i jedna izabranica, Sara Beram Kos, ostvarili četiri pobjede. Međunarodna priredba je imala i snažan humanitarni zov, izvršni organizator Franjo Marković i svi oko njega su organizirali meč prihod kojega je namijenujen za kupnju monitoringa, aparata koji prati životne funkcije oboljeloj djeci u Dječkoj bolnici na Kanhtridi.


Matej Uremović, nada Rijeke, i sinoć je potvrdio svoju nadarenost. U svim je segmentima dominirao nad talijanskimj gostom Alessiom Di Fioreom u kategoriji do 81 kilograma. Odazov je bio dosta dobar, oko ringa se skupilo šestotinjak gledatelja. Organizatori poručuju da će idućeg tjedna obavijestiti javnost o prihodu koji će potom biti uručen za kupnju ovog nužnog aparata.


Revija udaraca


U ringu je viđena velika hrvatska dominacija, naglašena na kraju ulaskom u ring »teške artiljerije«, boraca u poluteškoj i teškoj kategoriji kada su se talijanska imena našla u itekako nezgodnim trenucimja u ogledima s hrvatskim rukavicama. Prvo je došao na red Matej Uremović u kategoriji do 81 kilograma. Kada je Uremović dosegao »radnu temperaturu« kao na švedskom stolu je demonstrirao udarce, aperkate, krošee, još prije toga direkte. Jednostavno je izrešetao Talijana koji se samo pokrivao koliko je mogao bez nekih namjera za ofenzivne akcije.




– Zadovoljan sam kako sam odradio ovu obavezu. Budući da je vaganje bilo dosta kasno, imao sam problema jer sam jeo dosta kasno. Bio sam stoga malo težak i iskreno rečeno fizički se nisam baš najbolje osjećao na početku – kazao je mladi Matej Uremović nakon uvjerljive pobjede. – Uspio sam to prebroditi. U drugoj rundi sam se popravio i uvjerljivo pobijedio. Mislim da je moj suparnik dosta izbjegavao borbu. Puno se kretao i nije išao na pobjedu nego da jednostavno »preživi meč«. Da je više riskirao, i ja bih tada pokazao još više.


Novi uspjesi mu otvaraju apetite. Nedavno je na Zagreb Openu prolašen za najboljeg, nakon ovog uspjeha misli na nove obaveze i ciljeve.


– Cilj mi je sada osvojiti prvenstvo Hrvatske do 22 godine koje se održava za neka tri tjedna. Za to natjecanje se sada pripremam.


Tri brojanja


Po onoj o »koncu koji djelo krasi«, za domaće je navijače šećer došao na kraju nastupom Marka Miluna u kategoriji iznad 91 kilograma sa gostom Mirkom Carbottijem, koji ne da nije izdržao meč do kraja, nego je nakon Milunovih udaranja morao odustati još prije kraja prve runde. Ubrzo nakom početka je viđeno prvo brojanje, onda uskoro i drugo, a kada je uslijedilo i treće brojanje, sudac u ringu je prekinuo borbu. Talijan je progutao itekako gorki mu boksački espresso.


Svaka čast na uspjesima imenima iz hrvatske reprezentacije, ali gledajući sa strane se vidi kakva je zvijezda Željko Mavrović, u neka davna vremena i zapaženi teškaš Rijeke. Tražili su ga brojni za autograme, za zajedničpka fotografiranja, a on je nakonh svega kao direktor reprezentacije bio zadovoljan ovom matuljskom priredbom.


– Bila je ovo jedna mala, slatka, draga priredba – rekao je poslije svega zadovoljni Željko Mavrović. – U njoj je bilo pet mečeva, četiri dečka i jedna cura su branili boje Hrvatske i Italije. Ovog puta nas je nekako išlo, bilo je recimo prekrasno vidjeti Uremovića i Miluna kako završavaju ovu priredbu. I jedan i drugi su pritom boksali sjajno, srčano. Milun je pritom čak i pobijedio prekidom. Mogu samo kazati da smo mi u hrvatskoj reprezentaciji izuzetno zadovoljni.


Hrvatska – Italija 8:2


Rezultati, do 60 kilograma: Filip Poturović – Rafaele Biserio 2:0, do 64 kilograma: Sara Beram Kos – Vitanza Alessio 2:0, do 69 kilograma: Antonio Tkalčić – Amedeo Sauli 0:2, do 81 kilogram: Matej Uremović – Alessio Di Fiore 2:0, iznad 91 kilograma: Marko Milun (Hrvatska) – Mirko Carbotti (Italija) 2:0 (prekid u 1. rundi).


Uremović najbolji domaći borac


Žiri u sastavu Franjo Marković, izvršni organizator meča i njegov brat Joso, nekadašnji teškaš Rijeke, Bono Bošnjak, predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza, Ante Vičević, predsjednik Rijeke i Eni Šebalj, zamjenica predsjednika Općine Matulji, proglasili su najbolje u oba sastava. U hrvatskoj reprezentaciji je za najboljeg proglašen Matej Uremović, boksač Rijeke, u kategoriji do 81 kilograma, u talijanskoj vrsti Amedeo Sauli iz kategorije do 69 kilograma.