Nikola Pilić

Legenda hrvatskog tenisa nakon posljednjeg Đokovićevog trijumfa: “Novakova snaga volje se ne mjeri kilogramima već tonama”

Zlatko Horvat

Novak Đoković/Foto REUTERS

Novak Đoković/Foto REUTERS

Sretan sam, gospoda su pustila Novaka, igrao je i dokazao je tko je najbolji. Cijenim i Federera i Nadala, ali Novak... Ispunio je ono što je želio, s 24 Grand Slama najbolji je svih vremena - kaže Pilić



OPATIJA  Mobitel Nikole Pilića, koji je 27. kolovoza proslavio 84. rođendan, nije prestajao zvoniti. Stizali su pozivi jedan za drugim iz Splita, Zagreba, Beograda… Kolege je zanimalo što o 24. Grand Slam trijumfu Novaka Đokovića i Davis Cupu u Splitu misli legenda hrvatskog i svjetskog tenisa, kojem nisu lako pali sitni noćni sati. Ali srce je bilo puno poslije novog Đokovićevog trijumfa. Jutro poslije Pilić je bio u prostorijama TK-a Opatija, uz teniske terene, strpljivo javljajući se na mobitel. Na zidu je bila fotografija iz Bratislave 2005. godine, Pilić i njegova momčad sa »salatarom«.


– Posebno je vrijedan ovaj novi Novakov Grand Slam trofej. Lani ga nisu pustili u SAD, a sada je došao i iz meča u meč igrao sve bolje – kaže Nikola Pilić. – Novaku su puno toga podmetnuli, od Australije i držanja u centru za azilante, diskvalifikacije na US Openu koja se nekom drugom ne bi dogodila. Politika se toliko uvukla u sport. Svaka čast Johnu McEnroeu, rekao je da puste Novaka da igra. Što Rubljova briga što radi Putin, on samo želi igrati tenis. Zato sam sretan, gospoda su pustila Novaka, igrao je i dokazao je tko je najbolji svih vremena. On je i dobar čovjek, respektira svakog suparnika, a ima toliku snagu volje, koja se ne mjeri kilogramima već tonama. Uostalom, otišao je u Australiju nakon svega i opet je osvojio turnir. Osim toga, ljudi ne znaju, ali u Dubaiju na početku godine Medvjedev je dobio Novaka. On je jedini koji mu može parirati u igri lijevo-desno. Novak je učio i naučio voleje, a sada je najvažnije poene dobio na mreži.


Vrhunac drame


Drugi set je bio vrhunac drame. Medvjedev je imao šansu, ali gotovo je nevjerojatna čvrstina 36-godišnjeg Đokovića kada su u pitanju najvažniji poeni.




– Ne znam što bi se dogodilo da je Novak izgubio drugi set. U tom trenutku bio je mentalni i fizički iscrpljen, ali dobitak druge dionice dao mu je krila, dao mu je novu snagu. U trećem setu igrao je bolje snažnije. Ovaj meč i 24. Grand Slam šlag je na tortu. To mu je najvažnije. S ovim rezultatom bit će i u iduća dva mjeseca broj jedan, proći će granicu od 400 tjedana. To je nešto nevjerojatno, rekord za sva vremena, kao i Nadalovih 14 titula u Roland Garrosu.



Ovo je 390. tjedan Đokovića na vrhu, na drugom mjestu je Federer s 310 tjedana. Broj Grand Slam titula i tjedana na vrhu još je impresivniji kada se uzme u obzirom da je igrao u eri Federera, Nadala, Andyja Murrayja…


– Murray je osvojio Wimbledon, prekinuvši britanski post. Dodao je dva olimpijska zlata i svakako je tu, milimetar ispod najbolje trojice. Cijenim i Federera i Nadala, ali Novak… Ispunio je ono što je želio, s 24 Grand Slama najbolji je svih vremena. Cijenim i Medvjedeva, poslije poraza je Novaku dao ruku sa smiješkom, što je dokaz fer igrača, koji je dao sve, ali nije bilo dovoljno.


Ono što je Đoković radio na mreži, kako je odigrao na »break« loptu ili na set-loptu u drugoj dionici, ostaje za primjer budućim naraštajima. Kao i brutalne izmjene. Pilić je igrao u vrijeme kada se puno, puno češće išlo na mrežu.


Zahvalnost

 


Novak je oduševio Amerikance posvetom za Kobeja Bryanta. U njegovoj loži sjedio je glumac Matthew McConaughey, a s tribine mu je pljeskao Kevin Durant.


– Novak je s Kobejem bio prijatelj. A za takve stvari treba imati osjećaj. Novak je s obje noge na zemlji, puno je novca darovao za vrtiće. A njegova zahvalnost za ono što sam ja napravio za njega je nemjerljiva, on ima osjećaj za moju suprugu i mene. U grčkoj filozofiji zahvalnost je najvažnija komponenta ljudskog bića. U principu dobri treneri jako puno daju, a malo dobivaju. Kod Novaka to nije slučaj.

– Taj poluvolej je trenutak inspiracije, odigrao ga je pod nevjerojatnim kutem. Novak je morao razbijati igru, nije mogao stalno igrati tridesetak izmjena. Jedino je bilo previše skraćenih lopti, dobio je dan od devet poena jer Medvjedev ima odličnu anticipaciju. On je i jedini koji u dugim poenima može parirati Đokoviću. Nije čudno što je 2021. Novak izgubio finale od njega. Tada Novak nije igrao u šestoj brzini, za razliku od ovog meča. Izvukao je Novak i tiebreak, što je bilo vrlo važno, a dobro je došla i stanka nakon drugog seta. Došao je sebi, dobio krila u meču odigranom u jako teškim uvjetima, po vrućini i uz veliku vlažnost zraka. Za ono što su izdržali treba im skinuti kapu.


Prije 61 godine Pilić je odigrao prvi US Open, gdje je 1970. osvojio parove s Pierreom Barthesom, dok je 1973. igrao četvrtfinale u pojedinačnoj konkurenciji.


– Godine 1963. organiziran je čarter iz Londona propelercem, letjelo se gotovo deset sati do New Yorka. Fred Perry je zatražio da se ubuduće leti mlaznim zrakoplovom jer su brži. Kasnije smo letjeli Boingom 707, ali to je smiješno uspoređivati s današnjim zrakoplovima. Sjećam se da smo Boro Jovanović i ja putovali dva i pol dana do Australije. Jednom sam s Ivanom Ljubičićem išao do zračne luke u Münchenu. Letio je za Dubai i dalje za Melbourne, sve zajedno 17 sati leta uz jedno zaustavljanje. Mi smo išli iz Zagreba za London pa za Kairo, Bombay, New Delhi, Singapur, Brisbane…


Uspješna suradnja


Goran Ivanišević se pamti po čudesnom Wimbledonu 2001. godine, kada je s pozivnicom konačno otišao do kraja. No Goran sada skuplja i trenerske Grand Slam naslove. Stigao je do desetog, devetog s Đokovićem.


– Činjenica da ta suradnja dobro funkcionira. U posljednje dvije godine Novak bolje servira nego ranije. To je i Goranova zasluga, to je bila tema i našeg razgovora lani u Beogradu. Ja sam ih spojio kada je Novak imao 14 godina. Inzistirao sam da Goran zaigra s njim na treningu. U te 23 minute Novak nije promašio loptu. Goran je tada rekao da od Novaka nešto može biti…


U Splitu sutra Hrvatska dočekuje SAD u susretu skupine D na startu finalnog dijela završnice Davis Cupa. Prije 18 godina Hrvatska je pobijedila SAD s Agassijem Roddickom i braćom Brayn u Carsonu pored Los Angelesa. Nakon toga uslijedile su dvije splitske pobjede, nad Rumunjskom te jakom Rusijom u polufinalu, da bi u Bratislavi Pilić i njegova momčad osvojili vrijedan trofej pobjedom nad Slovačkom. Hrvatska reprezentacija je opet u Splitu, ali bez prvih dvaju igrača, Borne Ćorića i Marina Čilića, neće biti jednostavno izboriti završnicu u konkurenciji SAD-a, Nizozemske i Finske.


– Amerikanci su jaki, ali Pavić i Dodig mogu donijeti važan bod u paru. U tom slučaju imamo šansu. Gojo je igrao vrlo dobro u New Yorku, dobio je šest mečeva. Nije igrao loše ni protiv Novaka. Vjerujem da bi bio i bolji da je imao snage. Mi smo 2005. imali sjajnu podršku i ta atmosfera se teško može ponoviti. Kada cijela dvorana viče »Lju-bo, Lju-bo«, s jednim fantastičnim osjećajem. U toj atmosferi uživali su igrači i ja, tada nije važno koliko sati si na terenu. Željeli smo usrećiti te ljude.


Alcaraz

– Alcarazu svaka čast, on je pravi zamjenik Đokovića, Nadala i Federera. U redu, izgubio je od Medvjedeva, ali njegov potencijal je takav da će za godinu-dvije, po načinu kako igra, bit perjanica svjetskog tenisa – smatra Pilić.