SP u atletici

Hrvatska kraljica diska večeras puna samopouzdanja kreće po novu medalju, ovo je njezino sedmo finale SP-a

Ivana Vaupotić

Sandra Perković/Foto REUTERS

Sandra Perković/Foto REUTERS

Sve će oči biti uperene u novi dvoboj Sandre Perković i Valarie Allman, vlasnice najboljeg ovosezonskog rezultata



 RIJEKA  U svojoj bogatoj kolekciji odličja ima čak dva zlata, dva srebra i broncu sa svjetskih prvenstava, čime se ne može pohvaliti niti jedna bacačica diska. Večeras od 20.20 sati u Nacionalnom atletskom centru u Budimpešti još jednom ide ispisati povijest. Riječ je, naravno, o Sandri Perković, najboljoj hrvatskoj atletičarki, koja će se nadmetati u svojem sedmom finalu u isto toliko svjetskih prvenstava. U za nju nikad izazovnijoj sezoni puno je iskušenja i prepreka.


U Budimpeštu je stigla s desetim rezultatom ove sezone na svijetu od 65,26 metara, koji je bacila na mitingu Dijamatne lige u Oslu, na kojem je osvojila treće mjesto. Jednom od tri natjecanja na kojima je nastupila uoči najvažnijeg ispita sezone. U Parizu je bila druga sa 65,18 metara, u Stockholmu je na 70. nastupu na mitinzima Dijamantne lige hicem od 64,49 metara ostvarila 46. pobjedu u Dijamantnoj ligi i dobila toliko potreban vjetar u leđa uoči Svjetskoga prvenstva.


Na kojem je puna samopouzdanja lakoćom preskočila prvu prepreku i u prvom pokušaju bacila svoj najbolji rezultat sezone od 65,62 metra i trećim hicem kvalifikacija osigurala nastup među 12 diskašica koje će se večeras nadmetati za medalje. I pritom jednim udarcem riješila dvije muhe, nadmašivši za 12 centimetara normu za Olimpijske igre u Parizu iduće godine.


Novi dvoboj




Uspješnije od najbolje hrvatske atletičarke bile su tek njezina najveća suparnica i olimpijska pobjednica iz Tokija, Amerikanka Valarie Allman, koja je u prvom hicu disk bacila 67,14 metara, te braniteljica naslova, Kineskinja Bin Feng koja je tek u trećem pokušaju bacila 65,68 metara i zajedno s Njemicom Claudine Vitom (64,51) i Amerikankom Laulaugom Tausagom (64,34) prebacila kvalifikacijsku normu od 64 metra. Društvo u finalu radit će im Njemica Shanice Craft (63,42), Portugalka Liliana Ca (63,34), Nizozemka Jorinde van Klinken (63,20), Kubanka Silinda Oneisi Morales (62,76), Njemica Kristin Pudenz (62,71), Francuskinja Melina Robert-Michon (61,82) i Talijanka Daisy Osakue (61,31).


Sve će oči biti uperene u novi dvoboj Sandre Perković i Valarie Allman, vlasnice najboljeg ovosezonskog rezultata (70,25), koja je prije dvije godine osvojila olimpijsko zlato u Tokiju, u kojem je 32-godišnja Zagrepčanka ostala bez postolja nakon 11 uzastopnih postolja na velikim natjecanjima. Amerikanka tu nije stala, iduće je godine u San Diegu bacila svoj osobni rekord od 71,46 metara, pet centimetara dalje od Sandrinog najboljeg rezultata karijere, čime ju je izbacila iz topa 15 svih vremena. No najbolja hrvatska atletičarka uzvratila joj je na SP-u u Eugeneu na kojem je osvojila srebro, dok se Allman (68,30) morala zadovoljiti broncom i činjenicom da je postala prva Amerikanka u povijesti na postolju bacanja diska.


Trnje


Još uvijek aktualna svjetska prvakinja Feng ove je sezone slavila na pet od šest natjecanja na kojima je nastupila, najdalje je disk bacila 66,81 metar. Ne treba zaboraviti niti Nizozemku Jorinde van Klinken, četvrtoplasiranu iz Eugenea, koja ove sezone ima hitac od 67,05 metara, olimpijsku viceprvakinju Njemicu Kristin Pudenz (67,87), koja je nakon 11. mjesta u Eugeneu osvojila europsko srebro, ali niti njezine sunarodnjakinje Claudine Vitu (66,36) i Shanice Craft (66,73).


Sandra Perković je premijeru na Svjetskom prvenstvu imala 2009. u Berlinu na koji je stigla kao novopečena europska juniorska prvakinja i odmah zauzela deveto mjesto u finalu (60,77), žetvu medalja započela je u Moskvi 2013. gdje je osvojila prvu titulu svjetske prvakinje (67,99), nastavila ju je srebrom u Pekingu dvije godine kasnije (67,39), nakon čega je osvojila zlato u Londonu 2017. (70,31) te broncu u Dohi 2019. (66,72), da bi prošle godine u Eugeneu postala viceprvakinja (68,45). Ove je sezone iza nje put prepun trnja, krajem travnja, četiri dana uoči planiranog početka sezone, na treningu je zaradila rupturu zadnje lože i tetive desne noge, nakon pet tjedana pauze uslijedila je nova, još teža ozljeda nakon što se na treningu poskliznula i pala na skočni zglob te iste noge, uslijed čega je zadobila višestruke rupture ligamenata, mišića i tetiva skočnog zgloba.


Ozljede su, srećom, stvar prošlosti, Sandra Perković opet se smije. A to može značiti samo jedno. Gladna je uspjeha i dobrih rezultata. Ipak je ona kraljica diska.


Premijera Marina Bloudeka

Marino Bloudek, nekadašnji europski juniorski prvak, večeras će od 19.44 sati postati prvi hrvatski trkač koji će u utrci na 800 metara nastupiti na svjetskoj smotri. Nekadašnji atletičar Kvarnera koji trenira pod paskom Riječanina Azuza Simcicha, početkom lipnja je upravo u Budimpešti nakon rezultatske krize istrčao osobni rekord od 1:46.38 minuta, zasjeo na treće mjesto ljestvice svih vremena u Hrvatskoj na kojoj su bolji od njega samo još uvijek aktualni hrvatski rekorder Luciano Sušanj (1:44.07) i Bloudekov nekadašnji trener Milovan Savić (1:45.52).