SP u atletici

Filip Miholjević večeras nastupa u finalu bacanja kugle: “Jedan dobar hitac može puno toga donijeti”  

Ivana Vaupotić

Filip Mihaljević/Foto PIXSELL

Filip Mihaljević/Foto PIXSELL

Moj jedini cilj je još jednom ostvariti visok plasman i baciti najbolji rezultat sezone. Tamošnja publika voli i razumije atletiku, to treba iskoristiti, odraditi dobar nastup i uživati - kaže Mihaljević



RIJEKA  Pred Filipom Mihaljevićem večeras je prvi veliki ispit u bacanju kugle ove sezone (21.20 sati po srednjoeuropskom vremenu), Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici, domaćin kojega će do nedjelje biti Glasgow. Najbolji hrvatski atletičar u najveći je grad u Škotskoj stigao s 12. rezultatom ove sezone na svijetu od 21,18 metara, koji je bacio na mitingu u Beogradu.


– Moj jedini cilj je još jednom ostvariti visok plasman i baciti najbolji rezultat sezone, a vidjet ćemo što će mi on donijeti, hoće li to biti borba za medalju, borba za plasman među osam najboljih ili nešto treće – započeo je Filip Mihaljević, osvajač bronce u Oregonu 2016. godine, koji je prije dvije godine u Beogradu hicem od 21,83 metra ostao korak do pobjedničkog postolja. Hitac jedan centimetar kraći od njegovog četiri godine starog državnog rekorda ujedno je i najdalji hitac u povijesti svjetskih dvoranskih prvenstava koji nije bio dovoljan za medalju.


– Odlični rezultati u kugli više nisu iznenađenje, to je jednostavno posljednjih četiri, pet godina naša nova realnost i tu nema mjesta iznenađenjima. Dapače, rezultati koji su dosad viđeni sigurno nas čekaju i u Glasgowu.


Favoriti




U kojem će opet najveća zvijezda biti dvostruki olimpijski i svjetski prvak Ryan Crouser, koji je na nacionalnom prvenstvu SAD-a, jedinom dvoranskom natjecanju na kojem je nastupio ove sezone, odmah bacio hitac od 22,80 metara, dva centimetra kraći od njegovog svjetskog dvoranskog rekorda iz 2021. godine, i zasjeo na prvo mjesto svjetske ljestvice. Njegov prvi pratitelj je Talijan Leonardo Fabbri, senzacionalni osvajač svjetskog srebra na otvorenom prvenstvu u Budimpešti prošle godine, koji je početkom veljače bacio državni rekord od 22,37 metara. Slijede ih Novozelanđanin Tom Walsh (22,16), brončani iz Beograda prije dvije godine, te Jamajčanin Rajindra Campbell (22,16). Naslov svjetskoga prvaka brani Brazilac Darlan Romani koji je rekordom svjetskih dvoranskih prvenstava od 22,53 metra iznenadio konkurenciju i prekinuo tadašnji Crouserov impresivan niz od 26 pobjeda (22,44).


– Mislim da će za broncu trebati baciti rezultat sličan onome u Beogradu od 22,31 metra. Što se favorita tiče, nema tu nekih velikih tajni, tu su Crouser, Fabbri, Walsh i Romani, to je neki uži krug po rezultatima i dosad viđenom unazad nekoliko godina. Nema kvalifikacija, baca nas 17 u finalu, svi su sposobni nešto napraviti, ne bih se čudio da se opet dogodi neko »iznenađenje«, poput Romanija prije dvije godine. Jedan dobar dan, jedan dobar hitac, mogu puno toga riješiti.


Filip Mihaljević je uoči Glasgowa odradio četiri natjecanja koja je završavao rezultatima slabijima nego prijašnjih godina. Dvoransku sezonu otvorio je u Lodzu (21,08), nakon toga nastupio je na mitinzima u Ostravi (20,91), Lievinu (20,86) i Beogradu (21,18).


Spektakl


– Dosadašnji dio sezone bio je malo ispod prosjeka i nisam bio baš svime zadovoljan. Nakon solidnog otvaranja mislio sam da će ova tri iduća mitinga biti još bolja. Sada je ožujak pa bi to trebalo biti puno bolje. Koliko bolje, vidjet ćemo večeras. Tribine su rasprodane, tamošnja publika voli i razumije atletiku, to treba iskoristiti, odraditi dobar nastup i uživati. Bit će to sigurno spektakl. Ali i dobar test koji će nam pokazati što nam je donijela ova dvoranska sezona i kako se spremati za dalje.


Filipa Mihaljevića nakon Glasgowa čekaju još dva velika ispita, Europsko prvenstvo u Rimu, na kojem najbolji hrvatski atletičar brani zlato osvojeno u Münchenu prije dvije godine te Olimpijske igre u Parizu.


– Postavlja se pitanje da li se spremati za dvoransku sezonu kad je sezona na otvorenom tako naporna. Međutim, mi nismo nikad kalkulirali. Sva tri natjecanja su nam jednako važna. Naravno da će za mene Europsko prvenstvo biti posebno, branim zlato, održava se u Italiji, blizu kuće… Bit će to borba s Talijanima, koja će imati poseban žar – zaključio je Filip Mihaljević.


Sin Stipe

Filip Mihaljević za Glasgow se pripremao u Novom Mestu i Beogradu, a pripreme je nakratko prekinuo zbog dolaska novog člana obitelji. Obitelj Mihaljević sada je bogatija za sina Stipu, kojemu se najviše obradovao dvogodišnji brat Lovre.


– Sigurno da je to veliko odricanje, sin mi je star mjesec dana, a ja ga praktički nisam niti vidio. Bio sam na porodu, a onda sam odmah otišao na pripreme. Malo je to stresno, puno je tu emocija, ali moja supruga Gabrijela je najbolja supruga na svijetu, ona sve razumije i podržava me u svemu. Njezina podrška mi je jako važna. Naravno da želim biti kod kuće, ali ovo je moj posao – rekao je Filip Mihaljević.