OI u Tokiju

Kraljica diska u Tokiju ide po treće uzastopno zlato, Sandra Perković želi ispisati atletsku povijest

Ivana Vaupotić

Sandra Perković/Foto REUTERS

Sandra Perković/Foto REUTERS

Hrvatska diskašica ima prilike postati prva atletičarka s tri pojedinačna uzastopna olimpijska zlata



RIJEKA Sandra Perković danas ima priliku još jednom ispisati povijest i postati prva atletičarka s tri pojedinačna uzastopna olimpijska zlata. Najbolja hrvatska atletičarka prvi je korak na Olimpijskim igrama u Tokiju lakoćom napravila, u finale bacanja diska, što je na rasporedu od 13 sati po srednjoeuropskom vremenu, plasirala se trećim rezultatom kvalifikacija bacivši spravu odmah u prvom pokušaju 63,75 metara, 25 centimetara kraće od norme koju su prebacile tek dvije atletičarke. Najbolja u kvalifikacijama, Amerikanka Valarie Allman (66,42), te drugoplasirana Indijka Kamalpreet Kaur (64,00).


No, sve će oči danas na olimpijskom stadionu u Tokiju ipak biti uprte samo u nju. Kraljicu diska, Sandru Perković. Iako nije dominantna kao proteklih sezona i u Tokio nije stigla s najboljim rezultatom ove sezone na svijetu, i dalje je ona ista Sandra. Motivirana i nabrijana, s jednakim žarom i sjajem u očima. Gladna pobjeda. Ona od koje se uvijek očekuju velike stvari. Uvijek najbolja kada je to najpotrebnije. Nije je pokolebala niti kronična upala Ahilove tetive s kojom muči muku još od zime, niti loši uvjeti za trening u Tokiju o kojima je progovorila nakon plasmana u finale. Jer ona uvijek ima jasan cilj. Biti najbolja. I, kako to sama kaže, boriti se srcem i dušom, a to je uvijek najopasnije oružje.


Ples


Sandra Perković u Tokio je stigla s četvrtim rezultatom na svijetu ove sezone koji je bacila u lipnju na mitingu Dijamantne lige u Firenci kada se njezin disk zaustavio na 68,31 metar. Posljednju provjeru uoči Tokija imala je na mitingu u Sotteville-les-Rouenu na kojem je pobijedila sa 66,13 metara. Itekako dobar vjetar u leđa za današnje finale i potvrda da je na dobrom putu prema novom olimpijskom zlatu. Još je u kvalifikacijama pokazala koliko je spremna i zadovoljna načinom na koji je odradila prvi korak prema svojem cilju da je čak i zaplesala. Jasna je to poruka svim njezinim suparnicama u današnjem finalu, među kojima neće biti 21-godišnje Nizozemke Jorinde van Klinken, koja je u svibnju u Tucsonu bacila najbolji rezultat ove sezone na svijetu od 70,22 metra, kao ni Kubanke Denije Caballero, jedne od najvećih suparnica Sandre Perković, koja joj je uzela svjetsko zlato u Pekingu 2015. godine.


Stara znanica




Papirnato gledajući, najveća prijetnja dvostrukoj olimpijskoj pobjednici, osvajačici dvaju svjetskih zlata i peterostrukoj europskoj prvakinji, trebala bi biti Amerikanka Valarie Allman, koja je u Tokio stigla s drugim najboljim rezultatom na svijetu ove sezone (70,01), kao i njezina stara znanica, Kubanka Yaime Perez, disk koje se sredinom svibnja zaustavio na 68,99 metara.


Na svojoj premijeri u Londonu 2012. godine već je u trećoj seriji hicem od 69,11 metara zakaparirala svoje prvo olimpijsko zlato. Četiri godine kasnije u Rio de Janeiru još je u kvalifikacijama priredila pravu dramu i tek u trećem, ujedno i posljednjem pokušaju, osigurala plasman među 12 najboljih bacačica diska. Drama se nastavila i u finalu u kojem je svima dobrano kidala živce. A onda je jednim jedinim ispravnim hicem (69,21) stigla do drugog olimpijskog zlata. Danas će svojim protivnicama još jednom zagorčati život. Jer ona je Sandra Perković. Kraljica diska.