Transat Jacques Vabre regata

Ivica Kostelić i Antoine Calliste na devetom mjestu prekooceanske regate

Zlatko Horvat

Ivica Kostelić i Antoine Calliste/Foto Facebook/L. TRAVERT

Ivica Kostelić i Antoine Calliste/Foto Facebook/L. TRAVERT

U jednom trenutku smo se popeli čak na petu poziciju na ljestvici. Pobijedio sam velike igrače barem na djelić sekunde - kaže Ivica Kostelić



 
RIJEKA Ivica Kostelić i Francuz Antoine Calliste na jedrilici »Croatia Full of life« nalazi se na devetom mjestu poretka klase 40 na offshore regati »Transat Jacques Vabre« od francuskog Le Havrea do Martinika, koja je startala u nedjelju. U vodstvu, na sredini Biskajskog zaljeva, i dalje se nalazi »La Manche #EvidenceNautique« s Francuzima Nicolasom Jossierom i Alexisom Loisonom.


– Ponosni smo na naše dosadašnje performanse. Naći se u TOP 10 nakon tri dana utrke »Transat Jacques Vabre« je iznad svih očekivanja. Uvjeti vjetra i mora su nam dosad išli u prilog, te smo odlučili dati gas i u potpunosti iskoristili te uvjete. Izabrali smo riskantniju opciju i brzo preplovili plićak na izlazu iz kanala du Four, što nas je natjeralo da uhvatimo povoljnu struju kod Raz de Seine. Potom smo imali vrlo lagane i promjenjive uvjete dok smo pokušavali probiti greben visokog tlaka. Osobno sam, budući da dolazim s Jadrana, već savladao školu laganih vjetrova i tu sam se osjećao kao na domaćem tlu. U jednom trenutku smo se popeli čak na petu poziciju na ljestvici. Taj trenutak došao je kao nagrada mojoj ekipi jer sam, kao potpuni autsajder u financijskom i tehničkom smislu, pobijedio velike igrače barem na djelić sekunde. »Always outnumbered, never outgunned!«


Ime četvrtog studijskog albuma Prodigyja najbolje oslikava kako se Kostelić osjeća nakon prva tri dana plova u klasi 40, u kojoj je prema Martiniku krenulo 45 jedrilica.




– Trenutačno plovimo sa 6 do 10 čvorova istočnog povjetarca, u smjeru rta Finisterre. Naš prvi susjed je Imoca od Isabelle Joschke – poručio je Ivica Kostelić, koji je u najavi offshore regate rekao da bi bio zadovoljan plasmanom među prvih 20. Za sada jedri iznad plana. Ostalo je još puno do cilja u Martiniku, više od četiri tisuće nautičkih milja.