Odbojka na pijesku

Katarina Pilepić dobila prvi hrvatski finale u povijesti Mastersa u Ičićima, dinastija Pokeršnik nastavila niz

Ivan Volarić

Katarina Pilepić, Sara Radanović, Jan Pokeršnik i Rok Bračko/M. GRACIN

Katarina Pilepić, Sara Radanović, Jan Pokeršnik i Rok Bračko/M. GRACIN

Prije mjesec dana sam u Novom listu rekla da mi je jedan od sportskih ciljeva u životu osvojiti Ičiće i eto - uspjela sam. Sretna sam zbog toga! - rekla je odbojkašica iz Novog Vinodolskog



IČIĆI  Dinastija Pokeršnik nastavila je svoju vladavinu ičićanskim pijeskom. Mlađi brat Jan je u paru s novim partnerom, Rokom Bračkom, obranio lanjski naslov i potvrdio pravilo da svaki njegov dolazak na odbojkaški Masters podno Učke donosi pobjednički naslov. Epitet jednog od najvećih favorita za osvajanje devetog izdanja turnira opravdala je i nova kraljica Ičića – Katarina Pilepić. Novljanska odbojkašica u paru sa Zagrepčankom Sarom Radanović postala je prva igračica iz Primorsko-goranske županije koja je otišla do kraja na najcjenjenijem hrvatskom turniru u odbojci na pijesku. Pilepićka je prošle sezone ispustila pet meč lopti u finalu, ovoga puta dovoljne su joj bile dvije za trijumf u prvom hrvatskom finalu turnira. Splićanke, mlade hrvatske reprezentativke, Lea Rašić i Lucijana Terze, pomalo iznenađujuće stigle su do finala. Namučile su iskusnije suparnice, držale ih u oba seta budnima (18:21, 18:21), ali nisu uspjele napraviti još jedno iznenađenje.


– Imala sam noćne more od prošle godine i propuštenih pet ili šest meč lopti u finalu i zbog toga sam došla dodatno motivirana osvojiti turnir. Lani smo izgubili dobivenu utakmicu. Spojila sam se u međuvremenu sa Sarom koja već ima puno iskustva igranja finala i osvajanja turnira. Imamo dobru konekciju i atmosferu i ponosna sam na ovaj uspjeh – govorila je Pilepićka nakon ženskog finala koji je prvi put otkada je turnira donio oglede četiri hrvatske igračice.


Hrvatski finale


– Super znak za hrvatsku odbojku na pijesku! Malo smo istisnule strane igračice… Djevojke iz Splita imaju puno potencijala i budućnosti će biti jako dobar par – nastavila je odbojkašica iz Novog Vinodolskog i podsjetila da je nedavno u našem listu upravo Ičiće označila važnom sportskom postajom.


Želja zvana reflektori



 


Mladen Đorđević mirno je pratio finalne dvoboje, organizacija je godinama dovedena do visoke razine pa je čelnik KOP Opatije mogao bez stresova uživati u punim tribinama i vrhunskoj odbojci.


– Deveto izdanje turnira je iza nas, a mi već polako razmišljano o desetom. Mečevi su bili odlični, atraktivni, a ono što bi voljeli je da iduće izdanje turnira odigramo pod novom rasvjetom. Zaista je teško igrati po velikim vrućinama, s reflektorima bi satnicu mogli pomaknuti prema večernjim satima, a samim time i turnir bi dobio na dodatnoj atraktivnosti – rekao je Mladen Đorđević.

– Prije mjesec dana sam u Novom listu rekla da mi je jedan od sportskih ciljeva u životu osvojiti Ičiće i eto – uspjela sam. Sretna sam zbog toga! Uživam u Ičićima, u odbojci na pijesku. Atmosfera na turniru je uvijek jako dobra. Vidjet ćemo kako će razvijati situacija idućega ljeta. Dok sam mlada i imam force sigurno igrat ću pijesak… – rekla je Pilepićka.


Foto galerija: Turnir u odbojci na pijesku u Ičićima Foto: Marko Gracin


U susretu za treće mjesto Slovenke Špela Morgan i Anja Maček bile su bolje od slovensko-zagrebačke kombinacije, Nine Lovšin i Valentine Vrbanc (2:1).


Domaće snage


Muški finale donio je vrlo izjednačen i napet meč koji je vrlo lako mogao otići i na drugu stranu. Stefan Mirković i Nenad Šormaz, dvojac iz Brčkog, koji inače brani boje KOP Opatije na klupskom PH, posustao je tek u trećem setu. Dobili su prvi set 21:19, Slovenci su uzvratili istom mjerom u drugom setu (21:19), a onda je u trećem setu počelo dolaziti do izražaja iskustvo igranja finala Jana Pokeršnika… Stariji brat Danijel je u paru sa Črtom Bošnjakom svladao u susretu za treće mjesto sunarodnjake Urha Porta i Davida Renka (2:0). Od domaćih parova nadomak polufinala ostao je Lovranac Tonko Pavičevićem u paru sa Zagrepčaninom Markom Babokom. Sportski direktor KOP Opatije Ivan Đorđević u paru s još jednim Opatijcem Sandrom Dukićem nije uspio ponoviti lanjski uspjeh i plasirati se u borbu za prva četiri mjesta.


– Muško finale je stvarno bilo napeto. Neću reći da je bilo najkvalitetnije do sada jer se uvijek čini da je svako iduće finale bolje od prošloga. U polufinale su ušle četiri ekipe koje su pokazale stvarno vrhunsku odbojku i to je jako bitno za turnir i sve ove klince koji imaju priliku gledati vrhunsku odbojku. Ponosni smo i na hrvatski finale u ženskoj konkurenciji jer odbojka na pijesku je godinama bila više muški sport u Hrvatskoj, međutim posljednjih godina se i to mijenja, a mislim da smo u tome umnogome doprinjeli i mi radom na promociji odbojke na pijesku u našoj Županiji – rekao je Ivan Đorđević.


Novčane nagrade

Osvajači turnira dobili su pored pokala i medalja ček na 5.000 kuna, drugoplasirani parovi nagrađeni su s 3.500 kuna, trećelasiirani s tisuću kuna manje, a četvrte ekipe s tisuću i pol kuna