OI u Tokiju

Južnoafrikanka Tatjana Schoenmaker zlatna i na 200 metara prsno uz novi svjetski rekord

Tatjana Schoenmaker/Foto REUTERS

Tatjana Schoenmaker/Foto REUTERS

Schoenmaker je za 16 stotinki sekunde popravila dosadašnji svjetski rekord Dankinje Rikke Moller Pedersen iz 2013. godine



TOKIO Južnoafrikanka Tatjana Schoenmaker osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u Tokiju na 200 metara prsno postavivši novi svjetski rekord – 2:18.95.


Schoenmaker je za 16 stotinki sekunde popravila dosadašnji svjetski rekord Dankinje Rikke Moller Pedersen iz 2013. godine.


“Ne mogu vjerovati,” kazala je 24-godišnji Južnoafrikanka sa suzama u očima.




“Ne želim da se ovaj olimpijski san okonča,” dodala je Schoenmaker koja je u Tokiju osvojila i srebro na 100 m prsno.


Druga je bila Amerikanka Lilly King (+0.97), a treća njezina sunarodnjakinja Annie Lazor (+1.09).


Ruski plivač Jevgenij Rilov slavio je u utrci na 200 metara leđno osvojivši svoje drugo zlato u Tokiju nakon što je bio najboljii i na 100 metara leđno. Ima i srebro u štafeti 4 x 200 metara slobodnim stilom.


Rilov je pobijedio s rezultatom 1:53.27 što je novi olimpijski rekord. Drugi je bio Amerikanac Ryan Murphy sa 0.88 sekunde zaostatka, dok je broncu osvojio Britanac Luke Greenbank (+1.45).


Murphy, koji je osvojio zlata na 100 i 200 leđno u Riju, je nakon utrke indirektno optužio ruskog plivača za doping.


“Trenutačno u glavi imam 15 misli, a njih 13 bi me dovelo u probleme. Veliku mentalnu iscrpljensot mi predstavlja činjenica da plivam u utrci koja vjerojatno nije čista,” kazao je Amerikanac.


Međutim, na službenoj novinarskoj konferenciji Murphy je “podigao ručnu” kazavši kako je samo govorio o dopingu u plivanju općenito, te je čestitao Rusu i Britancu na medaljama.


“Moram biti jasan, nikada nisam iznio …, nije mi namjera iznositi nikakve optužbe ovdje. Čestitam Luki i Evgeniju napravili su nevjerojatan posao, obojica su talentirani plivači”, rekao je.


Rilov je istaknuo kako je iznenađen Murphyjevim prvim komentarima, naglasivši kako uvijek podržava čisti sport.


“Uvijek radim doping testove. Ne bih si mogao oprostiti da sam nešto uzeo. Ne znam kako na to reagirati. Nisam optužen”, rekao je.


Amerikanka Emma McKeon je bila najbolja na 100 m slobodnim stilom s rezultatom 51.06 sekundi, što je novi olimpijski rekord. Plivačica iz Hong Konga Siobhan Haughey je bila druga (+0.31), dok je Australka Cate Campbell bila treća (+0.56). Svjetska rekorderka Šveđanka Sarah Sjostrom bila je peta.


Njezina je to četvrta medalja u Tokiju nakon zlata u štafeti 4×100 slobodno i dvije bronce. McKeon je postala treća australska plivačica koja je slavila na 100m slobono nakon Dawn Fraser (1956, 1960, 1964) i Jodie Henry (2004).


U disciplini u kojoj je godinama dominirao Amerikanac Michael Phelsp, na 200 mješovito pobijedio je KInez Wang Sun s rezultatom 1:55.00 što je novi azijski rekord. Drugi je bio Britanac Duncan Scott sa 0.28 sekundi zaostatka za pobjednikom, dok je broncu osvojio Švicarac Jeremy Desplaches sa 1.17 sekundi zaostatka.