40. Buzetski dani

Jubilarna četrdeseta jurnjava u hrvatskoj automobilističkoj prijestolnici, prijavljeno 268 vozača

Miroslav Krpan

Branko Bašić, Damir Rupena, Damir Kajin, Valmer Brenko i Marinko Krbavčić/Foto M. KRPAN

Branko Bašić, Damir Rupena, Damir Kajin, Valmer Brenko i Marinko Krbavčić/Foto M. KRPAN

Dočekali smo ovaj znakovit jubilej s velikim brojem sudionika i vrhunskim automobilima. Kud sreće da nas i vrijeme posluži, da padne rekord star već četiri godine, što bi bila lijepa čestitka svima nama koji živimo uz utrku – zaključio je susret Damir Rupena, predsjednik AK Buzet i predsjednik Organizacijskog odbora utrkeBUZET Godinu za godinom, od 5. rujna 1982., stiglo se do jubilarnog 40. izdanja automobilističke utrke na brdskim stazama poznate širom Europe, jedinstvenim imenom »Buzetski dani«, koja se održava u organizaciji neumornih entuzijasta i zaljubljenika u oktanski sport i brzine okupljenih u Autoklubu Buzet.


U hrvatskoj automobilističkoj prijestolnici, pitoresktnom istarskom gradiću Buzetu, koji je svijetom, već četiri desetljeća, poznat po jednom spektakularnom oktanskom događanju sredinom rujna, poštuju tradiciju. Tako su i ove godine okupili novinare u kultnoj gostionici Most obitelji Marinac, a uobičajeno to ne propušta niti prvi čovjek grada, ma tko god to bio. Prvi je puta u ulozi gradonačelnika Damir Kajin, vjeran pratitelj buzetskih automobilističkih utrka od samih začetaka.


– Autoutrka zasigurno je jedna od najljepših promocija Grada Buzeta. Organizira se 40 godina, a prva je, pamtim, bila kada sam se vratio iz vojske. Vrijeme prolazi, mi starimo, ali s tom je utrkom svih godina grad bio mlad, bit će i ubuduće. Hvala svima koji su dali sebe u organizaciju ovako značajne međunarodne manifestacije, Buzet im je zahvalan, a hvala i sudionicima iz 13 zemalja koji će uveličati naš ovogodišnji jubilarni susret i utrku – kazao je Damir Kajin.
– Utrka se provodi uz poštivanje svih epidemioloških mjera, kako za vozače, njihovu pratnju, organizatore, tako i gledatelje, kojih se ove godine, uz poštivanje COVID mjera, očekuje duž staze u znakovitom broju. Ipak, poštujući zacrtano, organizirane su tri pozicije gledanja i navijanja – zona starta na Mostu, popularna Komušćica, jedan od najvatrenijih zavoja europskih utrka, te cilj – istaknuo je Valmer Brenko, član Organizacijskog odbora utrke.


Organizator se pobrinuo da brzi antigenski test na COVID-19, u dane održavanja manifestacije, petak, subotu i nedjelju, svi kojima je potreban, isti mogu učiniti, uz cijenu od 50 kuna, na lokaciji benzinske postaje Crodux na istočnom ulazu u grad. Obavezni dokumenti su ili COVID putovnica ili preboljenje korone ili negativni test. Trodnevni program odvijat će se od 17. do 19. rujna.


Utrka je već tradicionalno završni bodovni ogled najboljih vozača Starog kontinenta u okviru FIA Prvenstva Europe na brdskim stazama, a boduje se i za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone za povijesna vozila, te državna prvenstva Hrvatske i Slovenije.


– Primili smo ukupno 268 prijava iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Švicarske, Srbije, Poljske, Mađarske, Slovačke i Francuske. Među njima je 218 u bodovnim konkurencijama, od čega 52 vozača za europske bodove. Na startu očekujemo čak 20 suvremenih i osam povijesnih formula i prototipova. Stižu svi najbolje rangirani vozači ovogodišnje sezone, tako da će borba za svaku poziciju, pobjedničko postolje i pokal biti nemjerljiva – kazuje dugogodišnji direktor utrke Branko Bašić, pobjednik prve buzetske utrke prije 40 godina.


Ovog tjedna duž dionice Most – Peničići, duge 5.001 metar, obavljaju se završni radovi pripreme staze. Treninzi su na rasporedu u subotu, a dvije bodovne utrke u nedjelju.


– Dočekali smo ovaj znakovit jubilej s velikim brojem sudionika i vrhunskim automobilima. Kud sreće da nas i vrijeme posluži, da padne rekord star već četiri godine, što bi bila lijepa čestitka svima nama koji živimo uz utrku – zaključio je susret Damir Rupena, predsjednik AK Buzet i predsjednik Organizacijskog odbora utrke.