US Open

Jon Rahm zvan Rahmbo postao prvi španjolski golfer koji je trijumfirao na US Openu

Hina

Jon Rahm sa suprugom Kelly i sinom Kepom/Foto REUTERS

Jon Rahm sa suprugom Kelly i sinom Kepom/Foto REUTERS

Ovo posvećujem Ballesterosu. Znam da je uvijek želio osvojiti US Open, ali nikad nije uspio", izjavio je Jon Rahm



SAN DIEGO  Španjolski golfist 26-godišnji Jon Rahm osvojio je u nedjelju US Open, treći Grand Slam turnir sezone, te je postao prvi Španjolac koji je trijumfirao na US Openu. On je u uzbudljivoj završnici na igralištu Torrey Pines, blizu kalifornijskog San Diega, za jedan udarac bio bolji od Južnoafrikanca Louisa Oosthuizena.


Nakon pobjede Jon Rahm, zvani Rahmbo, pobjedu je posvetio Severianu Ballesterosu, koji je sa pet Grand Slam naslova bio prvi Španjolac koji se probio u svjetski vrh najboljih golfista. Nažalost, Ballesteros je umro od tumora na mozgu 2011. u 54. godini života.


“Ovo posvećujem Ballesterosu. Znam da je uvijek želio osvojiti US Open, ali nikad nije uspio”, izjavio je Jon Rahm, kojemu je ovo prvi Grand Slam naslov u karijeri, a dosad na Grand Slam turnirima nikad nije bio bolji od četvrtog mjesta, što je ostvario 2018. na Mastersu i PGA Championshipu.




A Louisu Oosthuizenu ovo je drugi puta u mjesec dana da je završio na drugom mjestu na Grand Slam turnirima. Prije mjesec dana podijelio je drugo mjesto s Amerikancem Brooksom Koepkom na PGA Championshipu, a tada je slavio američki golfist 50-godišnji Phil Mickelson, koji je time postao najstariji golfist koji je osvojio Grand Slam turnir.


Oosthuizen je bio drugi na US Openu i 2015. Također, dva puta je bio drugi na PGA Championshipu (2017, 2021) i jednom na Mastersu (2012), a jedini Grand Slam naslov osvojio je na British Openu (2010).


Ove godine Grand Slam turnire su osvajali autsajderi. U travnju Hideki Matsuyama (29) postao je prvi Japanac koji je osvojio Masters, potom je u svibnju na PGA Championshipu iznenađujuće slavio Phil Mickelson, jer je koeficijent za njegovu pobjedu iznosio 1:280, i sada je je na US Openu trijumfirao 26-godišnji Španjolac Jon Rahm.