Giro d'Italia

Jan Hirt pobjednik 16. etape Gira, češkom biciklistu posljednji uspon ispred Nizozemca Thymena Arensmana

Hina

Jan Hirt/Foto REUTERS

Jan Hirt/Foto REUTERS

Na posljednjem usponu dana razvila se i borba vodećih u ukupnom redoslijedu koji su pretekli sve ostale bjegunce pa su u završnici prvoplasirani Ekvadorac Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) i drugi Australac Jai Hindley (BORA-Hansgrohe) čak i sprintali za treće mjesto koje je donosilo četiri sekune bonusaAPRICA  Čeh Jan Hirt (Intermarche-Wanty-Gobert) pobjednik je 16. etape ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke “Giro d’Italia” vožene od Sala do Aprice u dužini od 202 kilometra tijekom koje su vozači morali svladati tri zahtjevna prijevoja u Dolomitima.


Hirt, koji se našao u skupini od 20-ak vozača koja se izdvojila iz pelotona sredinom etape te stvorila maksimalnu prednost od nešto više od pet minuta, pokazao se najjačim u tom bijegu. Tijekom uspona na mitski Mortirolo, vrh kojega je bio 72 kilometra prije cilja, vodeća skupina se već raslojila, da bi prilikom posljednjeg uspona na Santa Caterinu u konkurenciji za etapnu pobjedu ostali samo Hirt, Nizozemac Thymen Arensman (DSM) i Nijemac Lennard Kaemna (BORA-Hansgrohe). Ubrzo je otpao i Kaemna, dok je Hirt na vrh posljednjeg uspona stigao s nekoliko sekundi prednosti u odnosu na Arensmana.


U preostalih pet kilometara nizbrdice i Hirt je malo pao i izgubio svoju prednost, ali je do cilja u Aprici ipak stigao sa sedam sekundi ispred drugog Arensmana.
Na posljednjem usponu dana razvila se i borba vodećih u ukupnom redoslijedu koji su pretekli sve ostale bjegunce pa su u završnici prvoplasirani Ekvadorac Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) i drugi Australac Jai Hindley (BORA-Hansgrohe) čak i sprintali za treće mjesto koje je donosilo četiri sekunde bonusa. Tu bonifikaciju na kraju je osvojio Hindley pa je svoj zaostatak za Carapazom u ukupnom redoslijedu smanjio sa sedam na samo tri sekunde. Trećeplasirani u ukupnom redoslijedu, Portugalac Joao Almeida (UAE Emirates) ciljem je prošao kao osmi sa 14 sekundi zaostatka za Hindleyem i Carapazom pa sada za Ekvadorcem zaostaje 44 sekunde.


Utrka traje do nedjelje.


REZULTATI, 16. ETAPA: 
1. Jan Hirt (Češ/Intermarche-Wanty-Gobert)      5:40:45
2. Thymen Arensman (Niz/DSM)                +7
3. Jai Hindley (Aus/BORA-Hansgrohe)           +1:24
4. Richard Carapaz (Ekv/INEOS Grenadiers)        +1:24
5. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)          +1:24
6. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)         +1:24
7. Lennard Kaemna (Njem/BORA-Hansgrohe)         +1:38
8. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)           +1:38
9. Vincenzo Nibali (Ita/Astana)             +2:06
10. Hugh Carthy (VB/EF Education-EasyPost)       +2:13
UKUPNO:
1. Richard Carapaz (Ekv/INEOS Grenadiers)      68:49:06
2. Jai Hindley (Aus/BORA-Hansgrohe)            +3
3. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)            +44
4. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)          +59
5. Vincenzo Nibali (Ita/Astana)             +3:40
6. Domenico Pozzovivo (Ita/Intermarche-Wanty-Gobert)  +3:48
7. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)        +3:51
8. Emanuel Buchmann (Njem/BORA-Hansgrohe)        +4:45
9. Jan Hirt (Češ/Intermarche-Wanty-Gobert)       +7:42
10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)          +9:04