Giro d'Italija

Filippo Ganna pobjednik prve etape Gira, Josip Rumac zauzeo 83. mjesto

Hina

Filippo Ganna/Foto REUTERS

Filippo Ganna/Foto REUTERS

Rumcu, koji će 26. ovog mjeseca, dan po završetku "Gira", navršiti 26 godina, ovo je prvi nastup na nekoj trotjednoj biciklističkoj utrci u karijeri



PALERMO Novi svjetski prvak u vožnji na kronometar Talijan Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) pobjednik je prve etape ovogodišnjeg “Gira d’Italia”, pojedinačnog kronometra voženog od Monrealea do Palerma u dužini od 15.1 kilometara, dok je hrvatski vozač Josip Rumac (Androni Giocattoli) zauzeo 83. mjesto sa 1:36 minuta slabijim vremenom.


Ganna, koji je prije osam dana u Imoli osvojio naslov svjetskog prvaka, deklasirao je konkurenciju i na Siciliji, vozeći impresivnom brzinom od gotovo 60 kilometara na sat bez obzira što je gotovo polovica trase bila na nizbrdici. Drugoplasirani Portugalac Joao Almeida (Deceuninck-QuickStep) i treći Danac Mikkel Bjerg (UAE Emirates) ostvarili su po 22 sekunde slabije vrijeme od Ganne, dok je glavni favorit za ukupnu pobjedu Britanac Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) završio kao četvrti sa 23 sekunde iza svog momčadskog kolege.


Rumcu, koji će 26. ovog mjeseca, dan po završetku “Gira”, navršiti 26 godina, ovo je prvi nastup na nekoj trotjednoj biciklističkoj utrci u karijeri.




Prva je etapa bila kobna za jednoga od favorita za visok plasman, Kolumbijca Miguela Angela Lopeza (Astana) koji je zbog pada prilikom kojega je udario u zaštitnu ogradu na devetom kilometru etape moao odustati od daljnjeg nastupa. Lopez je 2018. bio treći i na “Giru” i na “Vuelta a Espani”, dok je na nedavnom “Tour de Franceu” zauzeo šesto mjesto.


U nedjelju je na programu druga etapa od Alcama do Agrigenta u dužini od 149 kilometara.


REZULTATI:


1 Filippo Ganna (Ita/INEOS Grenadiers) 15:24
2 Joao Almeida (Por/Deceuninck-QuickStep) +22
3 Mikkel Bjerg (Dan/UAE Emirates) +22
4 Geraint Thomas (VB/INEOS Grenadiers) +23
5 Tobias Foss (Nor/Jumbo-Visma) +31
6 Josef Cerny (Polj/CCC) +36
7 Matteo Sobrero (Ita/NTT) +40
8 Lawson Craddock (SAD/Education First) +41
9 Miles Scotson (Aus/Groupama-FDJ) +42
10 Matthias Braendle (Aut/Israel Start-Up Nation) +42
——————————————————-
83 JOSIP RUMAC (HRV/Androni Giocattoli) +1:36<