Daniele Sntarelli

Izbornik hrvatskih odbojkašica nakon poraza u osmini finala EP-a: “Nismo uspjeli ostvariti cilj, ali…”

Luka Medak

Daniele Santarelli/Foto PIXSELL

Daniele Santarelli/Foto PIXSELL

Znam da su se igračice i cijeli stručni stožer maksimalno potrudili bez obzira na to što nismo uspjeli ostvariti cilj. No, zadovoljni smo i želimo ispraviti pogreške te poboljšati igru - kaže Santarelli



RIJEKA Hrvatske odbojkašice su se porazom od Francuske u osmini finala oprostile od još jednog Europskog prvenstva. Bila je to već četvrta uzastopna europska smotra u kojoj se hrvatske odbojkašice nisu uspjele plasirati u četvrtfinale, iako su u susret s Francuskinjama ušle kao favoritkinje, što ih je koštalo i plasmana na Svjetsko prvenstvo iduće godine.


Nakon četiri uvodne pobjede u zadarskoj skupini C izabranice Danielea Santarellija ostavile su i više nego dobar dojam i činilo se da im se ove godine konačno smiješi uspjeh, ali onda su uslijedila dva poraza koja su promijenila scenarij. Prvi poraz stigao je protiv Italije i gurnuo ih na drugo mjesto u skupini i za protivnika im namijenio Francusku, trećeplasiranu ekipu skupine A. Iako su Francuskinje daleko od svojih muških kolega, koji su aktualni olimpijski pobjednici, iznenađujuća pobjeda nad Belgijom u posljednjem susretu skupine mogla je biti dobro upozorenje hrvatskim odbojkašicama da Francuska nikako nije ekipa za podcjenjivanje. No, nažalost i ove godine se ponovio scenarij sličan onome od prije dvije godine kada je Hrvatska u istoj fazi natjecanja, gotovo na identičan način, izgubila od Turske nakon dva i pol sata igre i vodstva 2:1 u setovima.


– Utakmica je bila izrazito teška, ali, nažalost, nismo bile dovoljno hrabre i precizne u odlučujućim poenima. Nismo iskoristile svoje prilike, a Francuskinje su bile prave onda kada je to bilo najbitnije. Teško je sada bilo što reći, osim da smo tužne i razočarane što nismo prošle u četvrtfinale – izjavila je Karla Klarić.




Svoje dojmove podijelio je i izbornik Daniele Santarelli.


– Nije nam bilo lako prihvatiti poraz. Protiv Francuske smo u nekim trenucima igrali jako dobro, no u nekim trenucima radili smo glupe pogreške. Nismo sretni zbog poraza, no moramo ga prihvatiti i za našu bolju budućnost moramo shvatiti kako možemo poboljšati igru. Bilo je ovo važno iskustvo za nas. Na kraju mogu reći da sam sretan ostvarenim tijekom ovog ljeta, posebice srebrnom medaljom u Zlatnoj europskoj ligi, ali i uspjehom na ovome prvenstvu. Znam da su se igračice i cijeli stručni stožer maksimalno potrudili bez obzira na to što nismo uspjeli ostvariti zamišljeni cilj. No, zadovoljni smo i želimo naučiti i ispraviti svoje pogreške te poboljšati našu igru – zaključio je Santarelli.


Hrvatska nije uspjela ostvariti svoj primaran cilj uoči ovog prvenstva i plasirati se u četvrtfinale, koji bi im u teoriji donio dovoljan broj bodova da poprave renking na svjetskoj ljestvici i tako osiguraju plasman na Svjetsko prvenstvo, što će se iduće godine igrati u Nizozemskoj i Poljskoj.