Stop Olympics!

Internetska peticija protiv održavanja OI u Japanu sakupila više od 200 tisuća potpisa u nekoliko dana

Hina

Snažno pozivamo na sprečavanje širenja koronavirusa i zaštitu života i sredstava za život korištenjem raspoloživih resursa za zaustavljanje Olimpijskih igara, napisao je Kenji Utsunomiya, mrežni organizator peticijeTOKIO  Internetska peticija u Japanu kojom se traži otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju skupila je više od 200.000 potpisa u proteklih nekoliko dana pokazujući povećanu zabrinutost javnosti zbog održavanja Igara u pandemiji.


Preostala su manje od tri mjeseca do početka ljetnih Olimpijskih igara, koje su već odgođene na godinu dana zbog koronavirusa, ali i dalje ostaju pitanja kako Tokio može organizirati ovakav globalni događaj i zaštititi volontere, sportaše, dužnosnike i japansku javnost od COVID-a -19.


U dva dana od pokretanja, internetska kampanja https://www.change.org/p/cancel-the-tokyo-olympics-to-protect-our-lives-stoptokyoolympic pod nazivom “Stop Tokyo Olympics” prikupila je preko 210 000 potpisa.
Suočeni s četvrtim valom pandemije i boreći se s polaganom stopom cijepljenja, stanovnici Tokija skeptično gledaju na to treba li nastaviti s  Olimpijskim igrama te su vrlo oprezni prema prihvatu stranih posjetitelja.


Japanska vlada trebala bi produljiti izvanredno stanje u Tokiju i u još tri područja do kraja svibnja. Ispitivanja javnog mišljenja u Japanu pokazuju da se većina javnosti protivi Igrama koje bi trebale biti otvorene 23. srpnja.


“Snažno pozivamo na sprečavanje širenja koronavirusa i zaštitu života i sredstava za život korištenjem raspoloživih resursa za zaustavljanje Olimpijskih igara”, napisao je Kenji Utsunomiya, mrežni organizator peticije na svojoj web stranici. Utsunomiya je odvjetnik koji se nekoliko puta kandidirao za guvernera Tokija.


No, organizatori su više puta rekli da će Igre biti nastavljene, otkrivajući detaljne protokole Covid-19 za sportaše i dužnosnike.


Pfizer Inc i njegov njemački partner BioNTech SE izjavili su u četvrtak da su se dogovorili da će donirati svoje cjepivo za pomoć u cijepljenju onih koji sudjeluju u Igrama.