Automobilizam

Ilirska Bistrica domaćin brdske utrke za Prvenstveno Europe: Matija Jurišić u lovu na Dejana Dimitrijevića

Miroslav Krpan

Tomislav Muhvić/Foto M. KRPAN

Tomislav Muhvić/Foto M. KRPAN

Slovenska utrka osma je ovogodišnjeg Prvenstva Europe, a među 94 sudionika šest je hrvatskih asova



ILIRSKA BISTRICA  Ilirska Bistrica domaćin je 28. GHD Petrol Q Ilirska Bistrica 2022., međunarodne automobilističke utrke na brdskim stazama. Pretposljednja je to utrka FIA European Hill Climb Championshipa sezone na kojoj se očekuje nastup 217 automobilista iz 15 europskih zemalja raspoređenih u 30-ak klasa sportske kategorije II (formule i prototipovi), odnosno turističke kategorije I i povijesnih vozila. Uz europsko klasično boduje se europsko prvenstvo za povijesna vozila te državna prvenstva Austrije, Hrvatske i Slovenije, Pokal AŠ 2005, što ukupno čini 11 različitih konkurencija.


Slovenska utrka osma je ovogodišnjeg Prvenstva Europe, a među 94 sudionika šest je hrvatskih asova. Kategoriju I turističkih automobila nastupima, ali i rezultatima diljem Europe, obilježili su Gerovčanin Tomislav Muhvić u FIA Grupi 2 (Mitsubishi Lancer Evo IX), Zagrepčanin Domagoj Pereković u FIA Grupi 1 (Mitsubishi Lancer Evo IX) i Riječanin Matija Jurišić u FIA Grupi 3, koji će ovog puta voziti Audi A4 STW. Trojica hrvatskih prvaka u svojoj grupi stoje izvrsno, Muhvić je prvi, Pereković drugi, a Jurišić treći, a isto su tako među deset najboljih Kategorije I u konkurenciji čak 96 vozača, Muhvić peti, Pereković deveti i Jurišić deseti.


Za hrvatske ljubitelje automobilizma zanimljiv će biti novi ogled najbolje plasiranih u prvenstvu Hrvatske. U Kategoriji I lider prvenstva je s pet pobjeda Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb) u Seat Leonu s prednošću od osam bodova ispred mladog Matije Jurišića (AK Župa Dubrovačka), koji će se ovaj put oprobati u očevu Audiju kojim je protekle dvije godine upisao nekoliko nastupa i visokih plasmana. Treći u ukupnom poretku je Splićanin Martin Mustapić (Splitski autoklub).




Danas su na rasporedu tri treninga, dok se bodovne vožnje održavaju sutra od 8.30 sati.


Prodan i Raštegorac u Italiji

Nakon dvije godine Viliam Prodan i Zoran Raštegorac vraćaju se na talijanski asfalt i to na utrku Rally Alpi Orientali nedaleko Udina, nakon što su tamo slavili 2015. godine. Ova utrka svojevrsna je priprema za nastavak sezone prvenstva Hrvatske u okviru kojeg je iduća utrka u Kumrovcu.
– Za Alpi nas vežu lijepe uspomene jer smo trijumfirali 2015. godine. Zato će nam ovo biti odličan test. Idemo bez rezultatskog imperativa. Plan je dobro se zagrijati da u Kumrovcu budemo što spremniji i što konkurentniji – rekao je Prodan.