PH u karateu

Riječkim karatistima sedam odličja na prvenstvu države, Hasani, Battaia, Berak i Vukoja osigurali EP

Ivana Vaupotić

Lea Vukoja, Lucia Battaia i Ema Sgardelli/Foto KK Champion

Lea Vukoja, Lucia Battaia i Ema Sgardelli/Foto KK Champion

Alessandra Hasani, Lucia Battaia i Boran Berak osigurali nastup kao prvaci Hrvatske, te Ema Sgardelli kao mlađeseniorska viceprvakinja Europe



RIJEKA  Karatisti TAD-a Alessandra Hasani (do 55 kg) i Boran Berak (do 67 kg) te karatistice Championa Lucia Battaia (do 61 kg) i Lea Vukoja (Champion, do 68 kg) branit će boje riječkoga karatea na Europskom prvenstvu, domaćin kojega će od 24. do 26. ožujka biti španjolska Guadalajara. Nastup među putnicima na europsku smotru osigurali su na seniorskom prvenstvu Hrvatske, što je održano u Ivanjoj Reci, izbornom natjecanju za španjolski ispit na koji će putovati svi prvaci Hrvatske u svojim kategorijama, kao i osvajači odličja s prošlogodišnjih velikih natjecanja.


Alessandra Hasani osvojila je titulu državne prvakinje u kategoriji do 55 kilograma, svladavši u finalu Emu Sgardelli (Champion), dvostruku mlađeseniorsku viceprvakinju Europe i brončanu sa svjetskoga prvenstva u kategoriji do 50 kilograma (3:0), Boran Berak slavio je u kategoriji do 67 kilograma pobjedom u finalu protiv Stjepana Štimca (Stijena, 8:0), dok je Lucia Battaia (Champion) u finalu kategorije do 61 kilograma nakon sudačkog preglasavanja bila uspješnija od Lolite Lane Ivaković (Obi Kaštela, 1:1). Lea Vukoja, članica zlatne hrvatske ekipe s EP-a, osvojila je srebro u kategoriji do 68 kilograma u finalu koje je pobijedila Sadea Bećirović (Samobor, 3:2), no i ona je kao osvajačica odličja s prošlog EP-a osigurala nastup u Guadalajari.


Riječki karate osvojio je i dvije bronce, Laura Lisac (Sokol) stala je na treću stepenicu pobjedničkog postolja u kategoriji do 61 kilograma, a Nino Donadić (TAD) u kategoriji do 60 kilograma.




Državni prvaci postali su i Noa Rumenjak (Ipon, do 60 kg), Ivan Martinac (Hercegovina, do 75 kg), Enes Garibović (Varaždin, do 84 kg), Anđelo Kvesić (Hercegovina, preko 84 kg), Jelena Pehar (Ipon, do 50 kg) i Lucija Lesjak (Ipon, preko 68 kg), najbolji kataši su Matija Relić i Sara Malčec (oboje Virovitica), a u ekipnom dijelu Esseker i Hrvatski dragovoljac.


Europsko prvenstvu u Guadalajari bit će pod posebnim povećalom Hrvatskog karate saveza, budući da će se za vrijeme prvenstva održati kongres Europske karate federacije na kojem će biti donesena odluka o domaćinu Europskoga prvenstva, što je na rasporedu u svibnju 2024. godine, za domaćinstvo kojeg je najizgledniji kandidat Zadar.