Novi izazov

Igor Hinić vodit će U-20 reprezentaciju Hrvatske na SP-u: “U sportu je sve izazov, dat ćemo maksimum”

Igor Duvnjak

Igor Hinić/Foto M. LEVAK

Igor Hinić/Foto M. LEVAK

Trener Primorja EB preuzeo je reprezentaciju od Mile Smodlake, koji je morao odustati zbog zdrastvenih problema



RIJEKA  Riječki centarski vaterpolski as uskočio je za kormilo umjesto splitskog asa. Igor Hinić, trener Primorja Erste bank, preuzeo je hrvatsku U-20 reprezentaciju umjesto Mile Smodlake, dugogodišnjeg prijatelja i suigrača u reprezentaciji, centra najviše svjetske klase s kojim je u paru činio dijamantnu iglu trofejne hrvatske vrste. Promjena se dogodila silom prilika, tik uoči Svjetskoga prvenstva, što 10. lipnja počinje u Rumunjskoj, velikog natjecanja od kojeg je splitski stručnjak morao odustati zbog zdravstvenih razloga.


– Riječ je o izvanrednoj situaciji. Izbornik i moj prijatelj Mile Smodlaka ima zdravstvenih problema pa su me odgovorni zamolili da pomognem u ovom kratkom periodu – prvi je komentar Igora Hinića, vlasnika olimpijskog, svjetskog i europskog zlata u bogatoj zbirci od čak sedam odličja s najvećih natjecanja, koji nakon igračkih, sada brine trenerske brige.


Neke izazove čovjek ne bira niti ih očekuje. Na njih treba odgovoriti, kao i sada Hinić u novoj ulozi, kada mora igrati »brzopotezno« i pritom povlačiti prave poteze. Poslovično samozatajan, niti u ovom slučaju ne želi oko svega stvarati neku buku i svemu davati nepotrebno široke dimenzije. Koliko god hrvatska vaterpolska javnost navikla na uspjehe i od ove reprezentacije očekuje visok plasman, Hinić ni slučajno ne želi davati neka velika obećanja.




– U sportu je sve izazov, ovisi samo o tome kako si tko nešto predstavlja. Nije sada potrebno nešto specijalno najavljivati, trebamo okončati pripreme i otići na Svjetsko prvenstvo. Čeka nas pripremni turnir u Beogradu, dat ćemo svoj maksimum pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti.


Kako je stao za kormilo preko noći, pritom se detaljnije mora upoznavati s posadom, igračima koje će voditi na svjetskoj smotri.


– Od pomoći će mi biti prvi Smodlakin suradnik, Andro Franičević, koji je duže vrijeme s ovom generacijom, a ja ću se pokušati što bolje i brže upoznati s igračima jer nemamo baš previše vremena na raspolaganju. U ovoj su reprezentaciji i četvorica igrača Primorja EB, Niko i Mauro Ivan Čubranić, Viktor Tončinić i Luka Babić. Ne može se tu baš nešto previše promijeniti. Kao prvo, nastojat ćemo na najbolji način odraditi ovih dvadesetak dana. Ne treba od toga raditi neku pompu. Žao mi je zbog Smodlake te je najbitnije da se on oporavi i nastavi raditi svoj posao – poručio je Igor Hinić, koji je jučer otputovao za Zagreb gdje će reprezentacija odraditi pripreme uoči odlaska na turnir u Beograd, koji će joj poslužiti kao zadnja provjera uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu.