OI u Tokiju

Hrvatski vaterpolisti kreću u sudar za polufinale: “Igre sada počinju…”

Valentina Prokić

Ivica Tucak/Foto REUTERS

Ivica Tucak/Foto REUTERS

Utakmica protiv Mađarske počinje u 12.50 sati



RIJEKA Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas od 12.50 sati igra četvrtfinalni susret olimpijskog turnira protiv Mađarske. Protivnik je to kojeg momčad Ivice Tucka dobro poznaje, Mađari su bili sparing partner Barakudama u Šibeniku tijekom priprema za Tokio i dva puta su ih pobijedili, ali su hrvatski vaterpolisti na međunarodnom Benu Cupu uzvratili Mađarskoj, pobijedili domaćine 13:11 i osvojili turnir.


– Sparirali smo s njima uoči Olimpijskih igara, znamo ih dobro. Jaka su momčad, pripremit ćemo se dobro i nadam se da ćemo pobijediti – kratko je poručio Luka Bukić.


Ako se govori o velikim natjecanjima, Hrvatska i Mađarska igrale su za broncu prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu i tada je Hrvatska pobijedila 10:7. Prošle godine Mađari su osvojili Europsko prvenstvo u Budimpešti, svladavši u finalu Španjolce, koji su bili bolji od Hrvatske u polufinalu. Hrvatska je tada završila četvrta.




– Mađarska je iznimno zahtjevan protivnik, koji ima ogroman napadački potencijal. Glavni cilj nam je da budemo dobri u obrani da bismo kasnije dobili sigurnost u napadu. Trebat će biti na visokoj razini, očekujem velik napor i jako dobru predstavu za polufinale. Moramo gledati sebe, ne njih, pripremiti se i izvući u ovom trenutku maksimum jer nema više razloga tempirati formu. Sada se daje sve od sebe i nadam se prolasku u polufinale – mišljenja je pomoćni trener reprezentacije Sandro Sukno.


Ispod očekivanja


Na Igrama u Londonu Mađari su branili zlato, ali Italija ih je izbacila u četvrtfinalu, završili su peti, a zlato je pripalo Hrvatskoj. Četiri godine kasnije u Rio de Janeiru također su završili na petom mjestu. Izvjesno je da u Tokiju traže povratak na pobjedničke stepenice Olimpa. No grupnu fazu turnira Mađari nisu odigrali sjajno, uostalom kao ni Hrvatska. Na startu su poraženi od Grčke, zatim su očekivano dobili SAD, JAR i Japan, a u posljednjem su kolu remizirali s Talijanima.


– Mađari ne igraju vaterpolo koji se očekuje od njih, ali rekao bih da ga ne igra nitko osim Španjolske. Svi smo u promjenjivim izdanjima od izvanrednog do jako lošeg, ali mene to ne interesira, zanima me samo igra Hrvatske. Mi znamo što Mađari mogu, ali prije svega moramo sebe pripremiti za tu utakmicu koja je otvorena. Dvije godine je prošlo od naše utakmice u Koreji kada smo osvojili broncu, ali ovo je nova utakmica. Mađari su skoro u istom sastavu, neće tu biti velikih iznenađenja. Idemo pobijediti, za to smo radili i živjeli, Igre sada počinju – poručuje odlučni izbornik Ivica Tucak.


Nema nepoznanica


Mađare predvodi 34-godišnji kapetan Deneš Varga, svojedobno igrač riječkog Primorja EB u kojem je zajedno sa starijim bratom Danielom proveo četiri godine, od 2010. do 2014. i osvojio pet trofeja. Denesu Vargi ovo su treće Igre, bio je u momčadi i 2008. kada je u Pekingu osvojeno zlato, ali i na sljedećim Igrama u Londonu i Riju kada su bili peti.


Zanimljivo, u vrijeme igranja za Primorje EB, Deneš Varga je s Mađarima osvojio zlato na SP-u i ponio titulu najboljeg vaterpolista svijeta.


– Znamo opasnosti i mane Mađara. Odlični su igrači i odlični šuteri, ali mi imamo kvalitetu za pobijediti i želimo biti među četiri momčadi u borbi za medalje. Mađari nisu blistavi, ne igraju na razini koja se možda očekivala, ali OI je takav da svi žele pobjediti. Sada imamo osam momčadi, sve mogu uzeti medalju, ne treba nikog podcjenjivati. Može biti iznenađenja, ali može biti i da favoriti pobjeđuju, no u principu favorita zapravo i nema – smatra Ante Vukičević.


Sve odigrane utakmice treba zaboraviti, nakon što se izvuku pouke i isprave pogreške jer je četvrtfinale sasvim nova priča, nakon koje nema prilike za popravak. Izbornik Tucak je protiv Španjolaca odmarao ozlijeđenog Paula Obradovića, no protiv Mađara popularni Medo će morati stisnuti zube.


– Nema boli, nema ničega, mora biti tu koliko može i stiskati zube kao i svi mi jer idemo u rovove, pa tko živ, tko mrtav. Tako je na svim velikim natjecanjima, a posebno na Igrama. Sve što je dosad bilo i dobro i loše, treba staviti po strani. Imamo strašnog protivnika, ali idemo igrati i pobijediti – zaključio je Tucak.