OI u Tokiju

Hrvatski strijelci zadovoljni su petim i šestim mjestom: “Prvi put u povijesti u ovoj disciplini smo uhvatili finale… I to dva!”

Hina

Moj sljedeći cilj je osvajanje kvote za Pariz, rekao je Gorša



TOKIO Hrvatski strijelci Petar Gorša (33) i Miran Maričić (24) zauzeli su peto, odnosno šesto mjesto u finalu discipline MK puška 50 metara trostav, a obojica su nakon nastupa ustanovili kako im je bolji plasman, a možda i medalju odnio klećeći stav.


“Možemo biti jako zadovoljni. Prvi put u povijesti u ovoj disciplini smo uhvatili finale i to ne jedno nego dva. Na kraju je malo nedostajalo za proboj do medalje. Izgubio sam ju u klećećem stavu, nisam dobro kleknuo, nisam pogodio dobar položaj, geometrija stava je bila lošija i zato nisam mogao pogađati bolje 10-etke. Tu sam izgubio krugove koje kasnije nisam mogao nadoknaditi. Cijelo vrijeme sam vjerovao da se mogu izvući, znao sam da sam u stojećem stavu jako dobar. Međutim, ovo je olimpijsko finale i svi su dobri. Bio sam do kraja samouvjeren, ali ipak je malo nedostajalo. Moj sljedeći cilj je osvajanje kvote za Pariz“, rekao je Gorša koji je u Tokiju nastupio na svojim četvrtim olimpijskim igrama, a ovo mu je bio prvi nastup među osam najboljih.


“Odlično sam odradio meč, dao sam sam sve od sebe da uđem u finale. U finalu u klećećem stavu nisam uspio pronaći pravu poziciju, puls mi je bio visok što je rezultiralo lošijim pogocima. U ležećem stavu sam također imao dosta pulsa, ali i ovo je nevjerojatan uspjeh jer mi je ovo prvo veliko finale u malom kalibru kojega treniram samo godinu dana”, konstatirao je Maričić kojemu su Igre u Tokiju prve u karijeri.




Gorša i Maričić su nakon klećećeg stava bili sedmi i osmi, na te dvije pozicije su bili i nakon ležećeg stava, da bi u stojećem stavu uspjeli preskočiti Bjelorusa Ščerbaceviča i Ukrajinca Kuliša. No, ostali finalisti imali su preveliku prednost. Na kraju je Gorša završio peti sa 427.2 krugova, a Maričić šesti sa 416.2.


Zlato je osvojio Kinez Changhong Zhang s olimpijskim rekordom od 466.0 krugova, srebro je osvojio Rus Sergej Kamenskij sa 464.2, a broncu Srbin Milenko Sebić sa 448.2.