Delija, Klovar i Maričić

Hrvatski ronioci čekaju rasplet slučaja navodnog dopinga: “Institucije zapljusnute lažima”

Zlatko Horvat

Petar Klovar, Sanda Delija i Vitomir Maričić

Petar Klovar, Sanda Delija i Vitomir Maričić



RIJEKA – Sanda Delija, Petar Klovar i Vitomir Maričić, svjetski rekorderi i svjetski prvaci u ronjenju na dah, nisu mogli ni sanjati što će ih snaći 4. srpnja po dolasku na Bahame na natjecanje Vertical Blue, koje organizira William Trubridge.


Upravo je novozelandski natjecatelj i organizator pokrenuo hajku, valjda u strahu za svoj rekord čije je rušenje najavio Klovar, suspendirao hrvatski dvojac s natjecanja i optužio ih za korištenje dopinga nakon pretresa održanog u policijskoj postaji dalje od zračne luke.


Policajci su izjavili da nisu na dužnosti, a hrvatski trio je shvatio da procedura pretrage krši pravila AIDA-e i WADA-e, bahamske i europske zakone, ljudska prava, pa čak i ova »posebna pravila« natjecanja Vertical Blue. Pogotovo što je jedini službenik prisutan na testiranju na doping imao je nevažeću iskaznicu.




Bez njihovog znanja, hrvatske je sportaše tajno snimao William Trubridge. Time ne samo da je narušio privatnost, već su na internetu objavljeni izrezani i premješteni dijelovi, stvarajući pomutnju u očima javnosti. Ova loše montirana snimka objavljena je na YouTubeu, podijeljena na društvenoj stranici Vertical Bluea, a vrlo brzo je dospjela u sve nacionalne medije, što je sportašima ukazalo da se radi o dobro organiziranoj PR kampanji, poručuju Sanda Delija, Petar Klovar i Vitomir Maričić.


Ne postoji li AIDA kao savez da bi osigurala standard za natjecanja u ronjenju na dah diljem svijeta? Kako može postojati AIDA natjecanje s drugačijim pravilima? Znaju li uopće članovi AIDA-e za ovo? Kako pravila AIDA natjecanja mogu biti u suprotnosti sa zakonima?


Sve to su pitanja hrvatskog trija, koji u Roatanu čekaju Svjetsko prvenstvo CMAS-a, gdje ih je dočekala informacija da im službeni organizator zabranjuje trening, iako CMAS, WADA ili AIDA nisu izrekli nikakvu službenu zabranu ili suspenziju.


– S lažnim informacijama preko socijalnih mreža napravljen je ogroman pritisak i još je neizvjesno što će iz svega proizaći – poručuje Vitomir Maričić.