Dopinška afera

Hrvatski biciklist Kristijan Đurasek privremeno suspendiran zbog dopinga

Hina

Kristijan Đurasek/Foto Arhiva NL

Kristijan Đurasek/Foto Arhiva NL

Osim njega suspendiran je i Slovenac Kristijan Koren, a obojica su osumnjičeni da su povezani sa aferom Aderlass, dodaje UCI. Slovenac Borut Božić i Talijan Alessandro Petacchi, koji su se prestali aktivno baviti biciklizmom, također se spominju u priopćenju UCI-ja vezano za ovu aferu.

ZAGREB  Najbolji hrvatski biciklist Kristijan Đurasek privremeno je suspendiran zbog kršenja antidopinških pravila, objavila je u srijedu Međunarodna biciklistička unija (UCI). Osim njega suspendiran je i Slovenac Kristijan Koren, a obojica su osumnjičeni da su povezani sa aferom Aderlass, dodaje UCI. Slovenac Borut Božić i Talijan Alessandro Petacchi, koji su se prestali aktivno baviti biciklizmom, također se spominju u priopćenju UCI-ja vezano za ovu aferu.

Đurasek, član momčadi UAE Emirates, predstavljao je Hrvatsku na olimpijskim igrama u Londonu 2012. i u Rio de Janeiru 2016., a trenutačno nastupa na utrci »Tour of California«. Koren (32), koji vozi za momčad Bahrain, sudjeluje na »Giru d’Italia» u kojoj je u utorak zauzeo 47. mjesto.


Đuraseka (31), prije člana momčadi Lampre, a zatim UAE Emirates, tereti se za korištenje nedopuštenih sredstava 2017. godine. On je u karijeri osvojio utrku po Turskoj 2015.Kako piše sportski list »Gazzetta dello Sport«, koji se poziva na izvore bliske slučaju«, Korena (32) i Božića (38) tereti se za kršenje antidopinških pravila iz 2012. i 2013. godine. Tada je Koren vozio za momčad Cannondale, a drugi, koji je sakupio 21 pobjedu u karijeri, za Astanu.

Dopinška afera Aderlass povezana je s njemačkim liječnikom Markom Schmidtom koji je uhićen 27. veljače, za vrijeme svjetskog prvenstva u nordijskom skijanju u Seefeldu u Austriji. U sklopu te afere je priveden 21 sportaš, osam različitih nacionalnosti i pet različitih sportova.