SP odbojkašica

Hrvatske odbojkašice umalo iznenadile favorizirane Poljakinje na otvaranju Svjetskog prvenstva

Portal Novi list

Radost hrvatskih odbojkašica nakon dobivenog drugog seta/Foto FIVB

Radost hrvatskih odbojkašica nakon dobivenog drugog seta/Foto FIVB

Unatoč porazu ima dosta prostora za optimizam u redovima hrvatske reprezentacije. Posebno se to odnosi na igru u drugom i trećem setu



ARNHEM  Utakmica 1. kola skupine B Svjetskog prvenstva odbojkašica: Hrvatska – Poljska 1:3 (19:25, 25:21, 23:25, 15:25). Suci: Fabrice (Japan) i Sumie (Japan).


HRVATSKA: Šamadan 13, Mlinar 16, Miloš 11, Butigan 9, Fabris 9, Deak 4, Grbavica, Strunjak, Perić, Karatović, Dumančić, Marković (L), Štimac (L), Tomić.


POLJSKA: Stysiak 15, Korneluk 14, Rozanski 16, Witkowska 12, Gorecka 6, Galkowska, Wolosz 1, Wenerska 1, Stnezel (L), Stencel, Alageierska-Szcepaniak, Szcyglowska (L), Szlagowska 1.




Napad poeni: Hrvatska 49, Poljska 54. Blok poeni: Hrvatska 9, Poljska 13. As poeni: Hrvatska 4, Poljska 3. Neforsirane pogreške: Hrvatska 20, Poljska 26.


Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija porazom u Arnhemu otvorila je nastup na Svjetskom prvenstvu u Nizozemskoj i Poljskoj. Takav ishod mogao se naslutiti i prije početka turnira. No, sigurno se nije moglo pretpostaviti da će igračice pod vodstvom turskog stručnjaka Ferhata Akbase dva sata držati na “žeravici” favorizirane suparnice i zaprijetiti velikim iznenađenjem u prvoj utakmici svjetske smotre. Poljakinje su dobile prvi set, no razigrana Lucija Mlinar i suigračice uzvratile su u drugom setu pokazavši da nije slučajan niz dobrih rezultata ove kalendarske godine. Imali su hrvatske odbojkašice i 16:8 u trećem setu. Činilo se u tim trenucima da će se utakmica u potpunosti okrenuti na hrvatski mlin, no kvalitetne Poljakinje predvođene sjajnom Olivijom Rozanski su polako sustizale i na kraju dostigle prednost svojih suparnica da bi na kraju, u završnici seta, bile mirnije ruke za vodstvo 2:1.


Hrvatske igračice dobro su otvorile i četvrti set, povele su 7:5, nastavivši tamo gdje su stale u završnici prijašnjeg seta. Sve je slutilo na dramu u pet setova, no ponovo su Poljakinje dobile “rat živaca” i postepeno dobrim servisima i kvalitetnom igrom na mreži i u obrani gradile put prema dobivenom trećem setu. Kod vodstva Poljakinja 15:12 Akbas je pozvao minutu odmora, no više nije bilo povratka. Njegove igračice sve češće su slale lopte izvan granica igrališta, a njihove suparnice sigurnim korakom koračale prema konačnoj pobjedi. Unatoč porazu ima dosta prostora za optimizam u redovima hrvatske reprezentacije. Posebno se to odnosi na igru u drugom i trećem setu.


Hrvatska seli iz Nizozemske u poljski Gdanjsk gdje će odigrati preostale susrete razigravanja u skupini B. Počevši od utakmice protiv Dominikanske Republike nadolazećeg utorka od 17.30 sati.