SP odbojkašica

Hrvatske odbojkašice protiv favorizirane Poljske u Arnhemu otvaraju nastup na Svjetskom prvenstvu

Ivan Volarić

Samanta Fabris i Martina Šamandan/Foto PIXSELL

Samanta Fabris i Martina Šamandan/Foto PIXSELL

Nakon pet mjeseci rada i priprema stigli smo do šećera na kraju. Ekipa je jako motivirana. Preostaje nam da se pokažemo u najboljem svjetlu, da pružimo sve od sebe i doguramo što dalje – rekla je Božana Butigan



RIJEKA  Nakon osvajanja Challenge Kupa, polufinala Europske lige, četvrtfinala Mediteranskih igara i uspješno odrađenih kvalifikacija za EP, najbolje hrvatske odbojkašice danas očekuje i prvi nastup na Svjetskom prvenstvu, petom velikom natjecanju u posljednjih šest mjeseci, koji zajednički organiziraju Nizozemska i Poljska. Hrvatska danas od 18 sati u Arnhemu igra protiv jednog od domaćina turnira, favorizirane Poljska, a onda seli u Gdanjsk, gdje će odraditi preostala četiri susreta u skupini B protiv Južne Koreje, Tajlanda, Dominikanske Republike i Turske.


– Nakon pet mjeseci rada i priprema stigli smo do šećera na kraju. Ekipa je jako motivirana. Preostaje nam da se pokažemo u najboljem svjetlu, da pružimo sve od sebe i doguramo što dalje – rekla je Božana Butigan, srednja blokerica hrvatske vrste i s 21 godinom na svojevrstan način predvodnica »novog vala« igračica koji je »zapljusnuo« reprezentativne redove. Ova selekcija je miks iskustva i mladost i baš to bi trebao biti glavni forte novog izbornika Turčina Ferhata Akbase.


Raspored

Skupina B: Hrvatska, Tajland, Dominikanska Republika, Poljska, Južna Koreja, Turska.




Danas (18): Hrvatska – Poljska; Utorak (17.30): Hrvatska – Dominikanska Republika; srijeda (17.30): Hrvatska – Tajland; Četvrtak (17.30): Hrvatska – Turska; subota (17.30): Hrvatska – J. Koreja.


Skupina A: Nizozemska, Italija, Belgija, Kamerun, Kenija, Portoriko.


Skupina C: SAD, Srbija, Njemačka, Bugarska, Kanada, Kazahstan.


Skupina D: Brazil, Kina, Japan, Kolumbija, Argentina, Češka.

– Iza nas je dugo ljeto. Smatram da je cijela ekipa spremna da pokaže samo najbolje na ovom Svjetskom prvenstvu – dodala je još jedna srednja blokerica Martina Šamadan.


Fabris i Tomić


Hrvatskoj je ovo osmi nastup na svjetskim smotrama, prvi nakon 13. mjesta osvojenog prije osam godina u Italiji. Najbolji rezultat ostvaren je 1998. godine u Japanu kada su igračice, koje su bile nositeljice ekipe trostrukih europskih doprvakinja (1995., 1997. i 1999. godine), stigle do vrlo dobrog šestog mjesta i pritom osigurale nastup na Olimpijskim igrama u Sydneyju gdje su pak dogurale do povijesnog četvrtfinala.


Natalia Tomić/Foto PIXSELL

Natalia Tomić/Foto PIXSELL


Dio te generacije bila je Gordana Tomić – djevojački Jurcan. Porečanka sa stalnom riječkom odbojkaškom i životnom adresom dugogodišnja je trenerica mlađih uzrasnih kategorija u HAOK Rijeci. Kći Natalija (otac Kristijan također je bio vrstan odbojkaš Rijeke), dio je aktualnog reprezentativnog kadra i jedina Riječanka, koja će nastupiti na SP-u. Ne treba, naravno, zaboraviti da se kapetanica reprezentacije, Istranka Samanta Fabris, igrački afirmirala na Trsatu u jakoj HAOK Rijeci, koja je u to vrijeme dominirala hrvatskim parketima, ali i igrala zapaženu ulogu u europskim natjecanjima.


Srbija i Italija favoriti


Prolaz skupine, što će osigurati prve četiri ekipe nakon razigravanja, trebao bi biti prvi i osnovni cilj za ovu selekciju, a nakon toga je sve otvoreno… Jasno je da Hrvatska nije u skupini reprezentacija od kojih se unaprijed mogu očekivati medalje. Tu se u prvom redu treba »kladiti« na aktualne prvakinje svijeta, reprezentativke Srbije, potom srebrne Talijanke i brončane s posljednjeg SP-a u Japanu – Kineskinje. Određenu prednost uživat će i obje selekcije domaćina, Poljska i Nizozemska, a njima uz bok treba staviti i Brazil, te Japan i SAD. Hrvatska se na krilima dobro odrađene godine, energije, koju su sobom donijele mlade igračice željne dokazivanja i iskustva provjerenih igračkih odbojkaških vrijednosti (Samanta Fabris…), nada ugurati u odabrano društvo i u prvom redu pokazati da joj je ponovo mjesto na velikoj odbojkaškoj sceni.


 


Hrvatska na SP-u

Tehničarke: Klara Perić (24), Lea Deak (22).
Srednje blokerice: Ema Strunjak (22), Božana Butigan (21), Beta Dumančić (31), Martina Šamandan (28).


Primačice/pucačice: Laura Miloš (27), Lucija Mlinar (27), Dijana Karatović (19), Natalia Tomić (20), Josipa Marković (21).


Dijagnole: Mika Grbavica (20), Samanta Fabris (30).


Libero: Izabela Štimac (21).


Izbornik: Ferhat Akbas.