FRANCUSKA TURNEJA

Hrvatske boćarice i boćari uspješni u Gapu: Marelji-Bošnjak i Jelovici zlato i srebro

Valentina Prokić

Nikol Marelja-Bošnjak (Čavle-Škola boćanja) i Nives Jelovica (Labin) u finalu su pobijedile francuski par Rives i Richard 12:9, dok su na drugom turniru poražene u finalu od domaćih igračica Maugiron i Barthet



RIJEKA – Hrvatske boćarice Nikol Marelja-Bošnjak (Čavle-Škola boćanja) i Nives Jelovica (Labin) pobjednice su pozivnog turnira »Robert Millon« u francuskom Gapu. Marelja-Bošnjak i Jelovica su u finalu pobijedile francuski par Rives i Richard 12:9. Na pozivnom turniru sudjelovala su dva francuska i dva hrvatska para, a uz pobjednice su nastupile Ira Nimčević i Carrolina Bajrić. Ženski parovi su do finala igrali dvije utakmice protiv francuskih protivnica, nakon kojih se po broju pobjeda i razlici u puntima odlučivalo o plasmanu u finale. U muškoj konkurenciji među osam parova sudjelovao je i hrvatski dvojac Lovro Šipek i Žarko Ječinović koji su nastup završili u skupini.


Na tradicionalnom 101. izdanju Grand Prix turnira četvorki u Gapu sudjelovalo je čak 120 četvorki u muškoj konkurenciji, dok je u ženskom dijelu turnira nastupilo 50 parova. Hrvatsku su u muškoj konkurenciji predstavljali Lovro Šipek, Filip Klarić, Žarko Jerčinović i Leon Petz, a iako se u Hrvatskoj ta disciplina ne igra, hrvatski su boćari prikazali dobru igru, no nedovoljno za neki bolji rezultat. Nastup su završili nakon tri pobjede porazom u utakmici za plasman među 16 najboljih četvorki na turniru.


Osim sudionica pozivnog turnira, hrvatskih reprezentativki Marelje-Bošnjak i Jelovice te Nimčević i Bajrić, nastupio je i par Čavle-Škole boćanja, Ema Maršanić i Dora Fućak. Oba reprezentativna para su prošla natjecanje po skupinama te su s prvog mjesta krenula u daljnje natjecanje, dok su mlade boćarice Čavle-Škole boćanja, Maršanić i Fućak, nakon uvodnog poraza te jedne pobjede izgubile 11:13 u borbi za prolazak skupine.




Jelovica i Marelja-Bošnjak su ždrijebom osigurale direktan plasman među 16 najboljih parova, dok su se Bajrić i Nimčević morale kroz dodatni krug eliminacija izboriti za ulazak među 16, i to su napravile odličnom igrom. U polufinalu su hrvatske reprezentativke igrale međusobno, a pobijedile su Marelja-Bošnjak i Jelovica, koje su nakon pet bacanja slavile 13:0. U finalu su za protivnice imale francuski par Moncenisa, Maugiron i Barthet, koje su sjajnom igrom, uz malo lošije izdanje hrvatskih boćarica, ostvarile pobjedu. No, drugo mjesto na jednom od najjačih i najvećih turnira u Francuskoj zapažen je rezultat. Stodvadeset muških četvorki, 50 ženskih parova, 70 terena za igru, pune tribine, bez obzira na to je li 10 ili 22 sata, jer Francuska živi boće na jedan sasvim drukčiji način. Fantastična atmosfera krasila je sva tri dana turnira te je prema riječima ženskog izbornika Deana Klarića, koji je zajedno s direktorom svih reprezentacija HBS-a Vjekoslavom Matetićem i vođom puta Damirom Jasićem pratio reprezentativce, jednostavno bio pravi užitak igrati u Gapu te pokazati koliko vrijedi hrvatsko boćanje, pogotovo u ženskom dijelu.