EP u karateu

Hrvatska ženska karate reprezentacija u borbama osvojila europsko srebro u Guadalajari

Ivana Vaupotić

Među osvajačicama medalja je i Riječanka Lea Vukoja/Foto Hrvatski karate savez

Među osvajačicama medalja je i Riječanka Lea Vukoja/Foto Hrvatski karate savez

Sadašnja generacija najboljih hrvatskih karatistica u ekipnom nastupu kompletirala je tako niz odličja, budući da u tri godine uzastopno imaju broncu, zlato i sada srebro



RIJEKA Bila je to subota hrvatskoga karatea u Guadalajari, dva srebra i bronca podebljana zlatom u parakarateu. Hrvatska ženska ekipa u sastavu Sadea Bećirović, Lea Vukoja, Mia Greta Zorko i Lucija Lesjak s trećeg se prvenstva zaredom vraća s odličjem oko vrata, sinoć je u Španjolskoj osvojila srebro nakon poraza od Njemačke u finalu (0:2). Prošlogodišnje europske prvakinje i osvajačice europske bronce prije dvije godine u Poreču ostvarile su tri pobjede do finala, redom su bile uspješnije od Srbije (2:1), Turske (2:0) te Francuske u polufinalu (2:1).


Enes Garibović ponovio je prošlogodišnji uspjeh i postao viceprvak Europe u kategoriji do 84 kilograma. Deset sekundi dijelilo je hrvatskog borca od zlata kojim bi upotpunio svoju kolekciju sa smotri Staroga kontinenta, rezultat je bio 1:1, a Garibović je bio nadomak titule zbog pravila o prvom osvojenom bodu. No, njegov protivnik u finalu, Talijan Michele Martina, iskoristio je dvije sitaucije za poen u završnici i slavio 3:1.


– Žao mi je što nisam došao do zlata, bilo je blizu… Ali kad se malo slegnu dojmovi, svakako ću biti zadovoljan srebrom. Osobito mi je drago što su u proteklom razdoblju medalje osvojene u kontinuitetu – rekao je Enes Garibović, koji je prije dvije godine u Poreču osvojio broncu u kategoriji do 75 kilograma, a prošlogodišnju premijeru u poluteškoj kategoriji odmah okončao srebrom.




Danas će imati priliku osvojiti još jednu broncu, zajedno s hrvatskom ekipom u kojoj je i Riječanin Zvonimir Živković, a protivnik je dobro poznata Crna Gora.


– Imaju vrlo dobru ekipu. Prije dvije godine pobijedili smo ih u finalu EP-a u Poreču, bit će zahtjevno kao i svaki put, ali nadam se još jednoj medalji – dodao je Garibović.


Anđelo Kvesić osvojio je broncu u kategoriji preko 84 kilograma, do šestog odličja s europskih prvenstava nije ga zaustavila niti ozljeda gležnja. U borbi za broncu pobijedio je Turčina Fatiha Sena 7:3 u neizvjesnoj završnici. Na polovini borbe Kvesić je nakon udarca u glavu poveo 3:0, no 50-ak sekundi prije kraja borbe Sen je na isti način izjednačio, a onda Kvesić još jednim »mawashijem« došao do nedostižne prednosti.


– Jako sam sretan zbog ove medalje osvojene u posebnim okolnostima – rekao je Kvesić, koji je na putu do finala svladao Crnogorca Nemanju Jovovića (4:1) te Danca Christiana Pettersena Godthjaelpa (2:1), nakon čega je u četvrtfinalu uspješniji bio Grk Georgios Tzanos (0:1), koji ga je povukao u repasaž u kojem je branitelj prošlogodišnjeg naslova iz Gaziantepa bez borbe osigurao nastavak natjecanja zbog prethodne diskvalifikacije Rumunja Constantina Cipriana Buduija.


Uspješni su bili i hrvatski reprezentativci u parakarateu. Daniela Topić obranila je titulu europske prvakinje u katama za osobe s intelektualnim poteškoćama, dok je Stipe Barić osvojio broncu.