EP u boćanju

Hrvatska ženska boćarska reprezentacija putuje na EP u Ljubljanu, izbornik Dean Klarić očekuje medalje

Valentina Prokić

Čedo Vukelić, pomoćnik izbornika, Nives Jelovica, Nikol Marelja Bošnjak, Carrolina Bajrić i izbornik Dean Klarić

Čedo Vukelić, pomoćnik izbornika, Nives Jelovica, Nikol Marelja Bošnjak, Carrolina Bajrić i izbornik Dean Klarić

Igračice su spremne, mislim da će biti sve u redu i da će rezultati biti zadovoljavajući na kraju priče – kaže Klarić kojemu je ovo prvo Europsko prvenstvo na koje putuje kao izbornik seniorki



RIJEKA  Hrvatske boćarske reprezentativke Carrolina Bajrić i Nikol Marelja Bošnjak (Čavle Škola boćanja), Nives Jelovica i Ria Vojković (Nova Veruda), predvođene izbornikom Deanom Klarićem i pomoćnim trenerom Čedom Vukelićem, danas putuju u Ljubljanu na Europsko prvenstvo za seniorke, koje počinje večeras ždrijebom i svečanim otvaranjem, a trajat će do 3. rujna.


– Kroz razgovor s djevojkama tijekom priprema došao sam do nekih njihovih želja, odnosno spremnosti za igru u kojima bi se one osjećale najbolje. Naša najiskusnija igračica Nives Jelovica će nastupati u disciplini bližanje i izbijanje u krug i u paru s Nikol Mareljom Bošnjak. Ria Vojković će se natjecati u brzinskom izbijanju i štafetnom izbijanju, a Carrolina Bajrić će ovoga puta preuzeti malo veći teret na svoja leđa te će igrati tri igre, štafetno i precizno izbijanje te kraljevsku disciplinu pojedinačno klasično – rekao je izbornik hrvatske ženske reprezentacije Dean Klarić.


Medalje


Od hrvatskih boćarica i boćara uvijek se očekuju vrhunski rezultati, pa tako i u Ljubljani.




– Sezona je svim igračicama bila jako dobra, od prvenstva, mediteranskih i svjetskih igara, turnira… Mislim da Hrvatska nikada ne ide samo odraditi posao na natjecanjima, naravno da očekujemo medalje. Uvijek bismo voljeli da budu najsjajnije, no bilo kakva medalja s velikih natjecanja je vrijedna. Nadam se da će djevojke pokazati svoje vrijednosti na terenu kada bude trebalo i da ćemo se svi skupa na kraju veseliti medaljama – optimistično dodaje hrvatski izbornik.


Što se tiče konkurencije, ona će biti jaka, 11 zemalja sudjeluje na europskoj smotri, među kojima i one najjače. Što se raspodjele po disciplinama tiče, sve će se znati danas nakon ždrijeba u 18 sati, a to će dati odgovor na pitanje o konkurenciji u pojedinim disciplinama.


– Kad gledam iz trenerskog kuta, mislim da je par poprilično konkurentan za najsjajnije odličje. Nikol Marelja Bošnjak je lani s Carrolinom Bajrić osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu, a sada sam je spojio u tandem s Nives Jelovicom, koja je izvanserijska igračica, pogotovo što se izbijanja tiče. Ako njih dvije odrade svoju igru na razini kvalitete koju imaju, teško će im biti parirati jer su to dvije vrhunske boćarice koje su posložene i psihički i fizički. Štafetno izbijanje također, viceprvakinje svijeta nastupaju zajedno Vojković i Bajrić i nadam se da će biti na razini svjetske smotre, iako EP nije na razini SP-a. No, dolazi jako puno reprezentacija koje su u najužem krugu osvajača medalja i na svjetskim smotrama, Francuska, Italija, Slovenija, Turska. Nedostaje samo Čile sa sestrama Polito i možda Kina koja se već neko vrijeme ne pojavljuje s idealnom postavom. Europsko prvenstvo je gotovo jednakog intenziteta što se tiče svih disciplina. Igračice su spremne, mislim da će biti sve u redu i da će rezultati biti zadovoljavajući na kraju priče – dodaje Klarić kojem je ovo prvo Europsko prvenstvo na koje putuje kao izbornik seniorki.


Podjela odgovornosti


Carrolina Bajrić u Ljubljani će igrati čak tri discipline, što je vrlo velika odgovornost za jednu igračicu, no svojim je rezultatima u prošlosti pokazala da ima potrebnu kvalitetu.


– Carrolini sam dugogodišnji trener u klubu i mislim da je ona spremna za to nakon šest, sedam godina, gdje se kontinuirano vraćala s medaljama osvojenim na svjetskim i europskim prvenstvima. Smatram da je dobro i da malo »zamiksamo« tu podjelu odgovornosti u reprezentaciji, da ne bude uvijek sve na jednoj igračici kao što je možda bilo do sad ili u prošlim vremenima. Neka djevojke malo osjete čari drugih disciplina. Možda netko nije to očekivao, ali dođe i do zamora materijala kad se uvijek igra isto. Igračice su ovime dobile novi motiv te mogućnost da ponovo osjete čar drugih igara. Nadam se da će to biti jedna od dobrih stvari. Za svoju prvu europski izborničku akciju odlučio sam se za ovakav sastav te dao malo mlađim igračicama da preuzmu odgovornost u sastavu. Hoće li to na kraju biti dobro, znat ćemo u subotu navečer – mišljenja je Klarić, koji će uza se imati iskusnu desnu ruku.


Čedo Vukelić određen je od strane HBS-a za mog pomoćnika. Za mene je to sjajno, imati uza se čovjeka s pregršt iskustva na velikim natjecanjima. Nadam se dobroj suradnji koja će polučiti dobre rezultate i na terenu – zaključio je Dean Klarić, izbornik hrvatske ženske boćarske reprezentacije.