EP u boćanju

Završila europska smotra u boćanju, Pero Ćubela pozlatio krugove, Marinu Ćubeli i Šabanu srebro

Zlatko Horvat

Druga stepenica postolja - Karlo Šaban i Marin Ćubela pored francuskog, slovenskog i crnogorskog para/Foto HBS

Druga stepenica postolja - Karlo Šaban i Marin Ćubela pored francuskog, slovenskog i crnogorskog para/Foto HBS

Pero Ćubela je tituli svjetskog prvaka dodao i europsku krunu u bližanju i izbijanju u krug. Marin Ćubela i Karlo Šaban u disciplini par klasično, aktualni svjetski prvaci, nisu uspjeli doći do europske krune



GRUDE   Pero Ćubela je tituli svjetskog prvaka dodao i europsku krunu, osvojivši zlato na kontinentalnoj smotri najboljih boćara u Grudama u disciplini bližanje i izbijanje u krug. U finalu Ćubela je svladao Talijana Gabrielea Graziana s 23:20. Jedino je to zlato koje su hrvatski reprezentativci osvojili u sudjednoj BiH, gdje su imali veliku podršku. No, reprezentacija se kući vraća s kompletom odličja, što je prije prvenstva bilo i priželjkivano. Ostaje žal za još nekom medaljom, možda čak i za drugim zlatom jer su Marin Ćubela i Karlo Šaban u disciplini par klasično aktualni svjetski prvaci. No, nakon što su u polufinalu u pravom boćarskom trileru s 11:10 svladali Slovence Tinejca i Kozjeka s 11:10, Marin Ćubela i Šaban su u finalu poraženi od Francuza Molagera i Velayja s tijesnih 7:6.


– Utakmica je bila fantastična i neizvjesna. Odluka je pala u zadnjim boćama. Prikazano je vrhunsko boćanje, i Karlo i Marin, to je stvarno bio pravi finale – kaže izbornik Vjekoslav Matetić. – Pokazali su kontinuitet, a finale su presudili sitni detalji. Pero Ćubela je pak potvrdio svjetsku klasu u bližanju i izbijanje u krug.


Treće odličje, broncu, osvojio je Luka Gapšar u disciplini pojedinačno klasično, potvrdivši vrijednost.




– Ispred nas na prvenstvu su Francuzi, Slovenci i Talijani, ali zadržali smo kontinuitet rezultata. To su gotovo sve mladi dečki s izuzezetkom Joška Buterina. Nažalost, on je podbacio u preciznom izbijanju, u kojem smo očekivali više. No, pomladili smo sastav s Lukom Gašparom, osvajačem bronce, koja me posebno raduje, jer je ta medalja došla nakon dobrih rezultata u U-23 reprezentaciji. Ovo mu je bila premijera u seniorskoj reprezentaciji i odmah odličje. Naravno, postoji žal za još kojom medaljom. Iskreno, ja sam ih očekivao još više. No, kada reprezentacija osvoji komplet medalja, to je onda uvijek dobar rezultat.


Prvenstvo je sinoć zaključeno podjelom medalja i svečanom večerom, na kojoj je stavljena točka na »i«.


– Organizacija je bila vrhunska, od gostoprimstva do natjecanja, izvanredne dvorane, smještaja, prehrane. Apsolutno do svega. Tribine su bile pune i bilo je lijepo doživjeti ta naša finale, pune tribine i navijanje kroz cijeli susret – zaključuje Matetić.