Svjetsko prvenstvo

Hrvatska je u finalu! Naši vaterpolisti u drami peteraca svladali Francusku

Igor Duvnjak

Mate Anić/Foto DAVID DAMNJANOVIC/PIXSELL

Mate Anić/Foto DAVID DAMNJANOVIC/PIXSELL

Hrvatska će u subotu u finalu od 15.30 sati igrati protiv Italije koja je u prvom polufinalu svladala Španjolsku sa 8-6



DOHA Mate Anić je hrvatski junak u Dohi, na ruletu peteraca u polufinalu Svjetskog prvenstva s Francuskom kod 17:16 izbornik Ivica Tucak ga je postavio među vratnice i pogodio je, sve nakon što je šutem prije Jerko Marinić Kragić donio novu prednost europskim doprvacima. Hrvatska “trinaestica” je pročitala namjeru Khasza i zaustavila loptu, obrana je vrijedna velikog uspjeha, plasmana u finale u kojem se u subotu igra s Italijom, koja je zaustavila europske prvake Španjolce (8:6). Jučerašnji triler u vodi je tako okončan sretno po Hrvatsku u utakmici u kojoj je viđeno obostranih uspona i padova, sve kao da se pripremala onako dramatična završnica. Oblak neizvjesnosti nije mogla odagnati ni činjenica da je Hrvatska uplivala u posljednju četvrtinu sa značajnom prednošću 9:6, ali su nepokolebljivi Francuzi skroz anulirali zaostatak, odluka je odložena na uvijek neizvjesno pucanje peteraca u kojima je Hrvatska bila točna u svim pokušajima i na koncu je u finalu, četvrti put na svjetskim prvenstvima. Zlatne medalje osvojene su 2007. u Melbourneu i 2017. u Budimpešti, srebro 2015. u Kazanju.


Vrlić


Josip Vrlić je i u polufinalu nastavio lijepim običajima u Dohi po kojima Riječanin kao na traci šalje iz igre suparničke bekove. U ovom slučaju je tu moć demonstrirao odmah u prvom napadu, slijedom toga ljevoruki Konstantin Harkov je deblokirao rezultat u ovom polufinalnom dvoboju. Popularni moćni “Vrli” je priredio reprizu za nekoliko minuta, u ovom slučaju je brojčanu prednost realizirao Matijas Biljaka. “Trikolori” su na drugoj strani također izborili dvije akcije s igračem više, ali u oba navrata nisu znali kako bi matirali Marka Bijača. Uspjelo je to na koncu iz igre toliko najavljivanom Thomasu Vernouxu kada je potpuno nečuvan i zaboravljen izvana loptu zakucao u mrežu.


Stigao je brzi hrvatski odgovor, Harkov je povukao i svoj drugi matni potez. Francuzi su potom u svom trećem pokušaju s igračem više našli rješenje, Marion Vernoux ih primaknuo na zaveslaj do konca četvrtine. Vrlo brzo se ponovio, ovog puta je početkom druge četvrtine uhvatio na spavanju i hrvatsku obranu i Bijača i loptu iz daljine provukao do mreže za prvo izjednačenje. Ta ravnoteža je poremećena skoro pa odmah, poslije dobre obrane sijevnula je hrvatska kontra koju je okončao Loren Fatović. Galski vaterpolisti se nisu demoralizirali, žestokom obranom i korištenjem svake pružene prilike u napadu nanovo su uspjeli izjednačiti. Loren Fatović je ipak provukao loptu preko zamišljene crte vratiju za 6:5, a onda iz velike prilike u kontranapadu nije uspio svladati odličnog Fontanija za udvostručenje vodstva u finišu “prvog poluvremena” polufinala. Srećom po Hrvatsku, Bijač je skupio nekoliko obrana zaredom, dovoljno za minimalnu prednost uoći dviju završnih četvrtina.


Suša




U onoj trećoj potrajala je hrvatska suša u napadu, minute su prolazile u traženju rješenja za nadmudrivanje raspoloženog Fontanija, ali ovaj nije kapitulirao ni u akcijama s igračem više, u dvije takve situacije je ostao nesavladan. Srećom po Hrvatsku da je i francuski napad mljeo u prazno i slijedom toga je već iscurila polovica trećeg čina predstave, a ekipa Ivice Tucka je čuvala pogodak prednosti. Lovostaj u napadu okončan je tek u posljednjim minutama četvrtine. Kada hrvatskom napadu nije uspijevalo s igračem više, onda je bio učinkovit udarcem iz daljine, topovskim šutem je pogodio Franko Lazić. Razmak je sačuvan jer je nakon francuskog gola s igračem više sijevnula kontra Tucakovih pulena u kojoj je Fatović zaradio peterac, a sigurni realizator je Jerko Marinić Kragić.


Ubrzo je stigla još glasnija hrvatska najava proboja u finale kada je tik pred odmor u akciji s igračem više Marko Žuvela pogodio za 9:6. Ostvarena je najveća dotadašnja razlika i stvoren vrlo občavajući kapital uoči posljednjih osam minuta ovog velikog hrvanja u vodi. Hrvatska ih je započela nespretnim gubljenjem lopte Lazića, a onda je Bouet lako s igračem više smanjio francuski zaostatak. U te početne dvije minute viđena je i druga uzastopna amnezija hrvatske obrane, Khasz je ostao sam pred Bijačem i lako je poentirao i sveo razliku na minimum, taj je razmak među pretendentima za finale ostao i do posljednje tri minute četvrtine. Tada ga je Bouet sasvim anulirao, lako je iz blizine s igračem više pogodio za 10:10, a kako jedno zlo nikada ne dolazi samo, uskoro nije iskorišen ni igrač više, a Žuvela je nakon izgubljene lopte još i zaradio isključenje. Ekipe su ostale izjednačene do kraja, odluka je prebačena na rulet peteraca.


Finale Hrvatske i Italije igra se u subotu s početkom u 15.30 sati.


Hrvatska – Francuska 17:16

Utakmica polufinala Svjetskog prvenstva vaterpolista: Hrvatska – Francuska 17:16 (3:2, 3:3, 3:1, 2:5, peterci 6:5). Plivalište u Dohi. Suci: Michiel Zwart (Nizozemska), Liang Zhang (Kina).


HRVATSKA: Bijač, Burić 1, Fatović 3, Lončar, Lazić 1, Biljaka 1, Vukičević, Žuvela 1, Marinić Kragić 2 (1), Vrlić, Harkov 2, Anić, Kržić.


FRANCUSKA: Duboix, Saudadier, Crousillat, Bouet 3, Khasz 2, T.Vernoux 2 (1), R. M.Vernoux 2, Bjorch 1, Bodegas, Vanpeperstraete, De Nardi, Fontani, Nardon 1.


Igrač više: Hrvatska 11 (5), Francuska 13 (5). Peterci iz igre: Hrvatska 1 (1), Francuska1 (1). Peterci, raspucavanje: Marinić Kragić 12:11, Khasz 12:12, Fatović 13:12, Bouet 13:13, Burić 14:13, T. Vernoux 14:14, Žuvela 15:14, M. Vernoux 15:15, Vukičević 16:15, Bodegas 16:16, 17:16 Marinić Kragić, Khasz – Anić brani.