EP u boćanju

Hrvatska boćarska reprezentacija danas otvara nastup na EP-u u Grudama, nade su velike, a očekivanja – realna

Zlatko Horvat

Vjekoslav Matetić, Joško Buterin, Marin Ćubela, Marino Milićević, Luka Gašpar, Pero Ćubela, Karlo Šaban i Markica Dodig

Vjekoslav Matetić, Joško Buterin, Marin Ćubela, Marino Milićević, Luka Gašpar, Pero Ćubela, Karlo Šaban i Markica Dodig

Imamo mladu reprezentaciju, ali to je jedna kombinacija mladosti i iskustva - kaže izbornik Vjekoslav Matetić



RIJEKA  Marin Ćubela, Pero Ćubela, Karlo Šaban, Marino Milićević, Luka Gašpar i Joško Buterin u sastavu su boćarske reprezentacije Hrvatske, koja pod stručnim vodstvom trenera Tomislava Kolobarića i Markice Dodiga danas počinje nastup na Europskom prvenstvu, svečano otvorenom sinoć u Grudama. Jučer je Hrvatska odradila službeni trening u dvorani »Biberon«, jednoj od najljepših domova boćanja u ovom dijelu Europe. Na prvenstvu na kojem sudjeluje 17 reprezentacija, za šest kompleta odličja uz Hrvatsku borit će se boćari iz Italije, Francuske, Monaka, Slovačke, Portugala, Srbije, Njemačke, Švicarske, Španjolske, Nizozemske, Mađarske, Crne Gore, Turske, Estonije te domaćina Bosne i Hercegovine.


– Nada je velika, a očekivanja su realna. U Grudama je krema europskog boćanja. Spremni jesmo, utrenirani jesmo, forma je zadovoljavajuća i ja se nadam dobrim rezultatima – kaže Vjekoslav Matetić, direktor svih hrvatskih boćarskih reprezentacija i izbornik seniora.


Forma


Državna prvenstva još nisu počela i nikome neće biti lako odjednom dostignuti vrhunsku formu.




– Veliki je problem bio kvalitetno pripremiti reprezentaciju da bude u zadovoljavajućoj formi jer je Europsko prvenstvo u terminu izvan prvenstava i jačih natjecanja. No, svi imaju isti problem. Iduće godine održava se Svjetsko prvenstvo, ali u svibnju, netom po završetku državnih prvenstava.


Jedinu prednost mogu imati Karlo Šaban i Luka Gapšar, koji su nastupali na Svjetskom U-23 prvenstvu u Oranu. Šaban je osvojio dva srebra, jedno u paru klasično s Gašparom, koji je bio i brončani u štafetnom izbijanju.


– Oni su bili u Oranu, ali prošli su naše pripreme i treninge sa seniorskom reprezentacijom. Imali smo jako puno toga u programu i puno smo toga odradili.


Optimizam


Joško Buterin je s 40 godina najstariji u reprezentaciji, dok Gašpar i Šaban imaju 23 godine.


– Imamo mladu reprezentaciju, ali to je jedna kombinacija mladosti i iskustva. Marino Milićević i Pero Ćubela su dugogodišnji reprezentativci. Ja sam optimističan. Naša je želja jedan komplet medalja, to bi nam donijelo veliko zadovoljstvo. Dakle, Pero Ćubela je aktualni svjetski prvak u krugu i pokušat će opet dohvatiti vrh postolja. Karlo Šaban i Marin Ćubela su lani u Turskoj bili prvaci svijeta u paru, a to će pokušati ponoviti i u europskim okvirima. Marino Milićević nastupa u dvije discipline, u brzinskom i štafetnom izbijanju, gdje će se natjecati zajedno s Marinom Ćubelom. Luka Gašpar se natječe pojedinačno i ima priliku iskoračiti u seniorskim vodama. Joško Buterin nastupa u preciznom izbijanju i prvi izlazi na teren.


Hrvatska reprezentacija imat će veliku navijačku potporu u »Biberonu«.


– Imat ćemo domaću atmosferu, bit će puno naših navijača. Dvorana je fantastična, šteta je što nemamo jednu takvu u Hrvatskoj. U svakom slučaju, uvjeti su fenomenalni – zaključio je Matetić.