Međunarodni projekt

HOO se priključio projektu sprječavanja namještanja utakmica: “Sportaši su izloženi pritiscima ljudi iz krim miljea”

Hina

Zlatko Mateša/Foto D. KOVAČEVIĆ

Zlatko Mateša/Foto D. KOVAČEVIĆ

Projekt se provodi u dvogodišnjem trajanju (do kraja 2021. godine), uz potporu iz programa Erasmus+: Sport u iznosu od 400.000 eura



ZAGREB  Hrvatski olimpijski odbor (HOO) postao je sudionik EU-projekta – “Sprječavanje namještanja utakmica na temelju dokaza”, a osim HOO-a, u konzorciju koji provodi projekt sudjeluje još devet partnera iz šest država.


Kao glavni koordinator je Sveučilište u Gentu, a sudjeluju i sveučilišta u Utrechtu, Lausanni i Loughboroughu, francuski Institut za međunarodne i strateške odnose, Međunarodni centar za etiku u sportu, Zaklada za sportski integritet, te organizacije za promicanje sporta i fair playa – Panathlon International i Play Fair Code iz Austrije.


Projekt se provodi u dvogodišnjem trajanju (do kraja 2021. godine), uz potporu iz programa Erasmus+: Sport u iznosu od 400.000 eura.




Mnogi sportaši i sportski djelatnici izloženi su različitim pritiscima kojima ih osobe iz kriminalnog miljea pokušavaju navesti na namještanje utakmica i potrebna im je pomoć – naglasila je HOO-ova predstavnica u projektu Alme Papić


Posebni ciljevi projekta su: povećanje razine svijesti o pojavnosti namještanja utakmica u sportu, uz jačanje uvjerenja da nije u redu namještati utakmice jer taj čin narušava vjerodostojnost sporta i odvraća ljude od njega, te podijeliti i prenijeti znanje o namještanju utakmica kroz organizaciju radionica o toj problematici.


Stoga su ključne faze u provedbi ovog projekta: istraživanje o namještanju utakmica u nogometu, tenisu i košarci, radionice o namještanju utakmica u spomenuta tri sporta te međunarodna konferencija na istu temu.


“Mnogi sportaši i sportski djelatnici izloženi su različitim pritiscima kojima ih osobe iz kriminalnog miljea pokušavaju navesti na namještanje utakmica i potrebna im je pomoć za odupiranje suptilnim tehnikama uvjeravanja. Kada se nađu u takvoj situaciji, mogu se za pomoć obratiti i HOO-u, partneru u EU-projektu EPOSM. Radimo na uspostavi jedinstvene kontakt-točke za integritet u sportu u okviru projekta POINTS koji je komplementaran ciljevima projekta EPOSM, a zajedno pridonose zaštiti sportaša i jačanju integriteta samog sporta,” naglasila je HOO-ova predstavnica u projektu Alme Papić.


Dionici sporta pozvani su na uključivanje u ovaj projekt ispunjavanjem upitnika na stranici HOO-a.