Ovacije zlatnima

FOTO/VIDEO Veličanstveno slavlje na Kantridi: Riječani dočekali zlatne vaterpolske junake

Igor Duvnjak

Ivan Krapić, roditelji Josipa Vrlića Marica i Dominik, Igor Pezelj, član stručnog stožera reprezentacije, te međunarodni sudac Andrej Franulović doživjeli ovacije okupljenog mnoštva



RIJEKA – Romantičar je došao na svoje na bazenu Kantrida, prvo guštirajući u kavici i mijenjaju boja mora i kopna u dražesnom zalasku sunca na Učku, a netom što su na nebu zasjale prve zvijezde u pogledu na riječke sportske zvijezde, riječka imena iz hrvatskog vaterpola, povratnike sa Svjetskog prvenstva u Dohi.



“Neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta, neka samo suze rone, mi imamo šampione”, jedna je od popularnih pjesama koja se orila s razglasa na platou ispred bazena, na veličanstvenom dočeku razdraganog mnoštva koje se okupilo uživajući u proslavljanju titule svjetskih prvaka na naš, riječki način.




Na dočeku su i Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija dokazivali značaj uspjeha iz Dohe, slavljenicima su došli čestitati gradonačelnik Marko Filipović i zamjenica mu Sandra Krpan te zamjenica župana Marina Medarić.


Foto galerija: Doček vaterpolista na Kantridi Foto: Ana Križanec


Kapetan


Kao što su na bini stajali vaterpolski protagonisti, tako ih je i u publici bilo koš i još, toliki koji su godinama diljem svijeta pronosili slavu riječkog i hrvatskog vaterpola, među inima i slavni kapetan trofejne reprezentacije Samir Barać, sada uspješni predsjednik Primorja Erste Bank, kluba iz kojega već silna desetljeća potječu asovi za velike međunarodne trijumfe kao što je slučaj sada u Dohi.



Pred publiku su izašli centar Ivan Krapić, roditelji spriječenog junaka s dva metra Josipa Vrlića, ponosni i zadovoljni Marica i Dominik Vrlić, samozatajni Igor Pezelj, već godinama član stručnog stožera reprezentacije i dokazani stručnjak za video analize, kao i priznati međunarodni sudac Andrej Franulović, nekadašnji kvalitetni igrač koji je sudio na SP-u.


– Ovo sada je njihov trenutak, a ne moj ili naš općenito – rekao je na početku ove sportske večeri za pamćenje Samir Barać, prvi od onih koje je pred mikrofon pozvao vješti voditelj priredbe, poznato ime riječke scene Larry Ambrozich.


– Oni sada ne znaju kako smo ih mi doma bodrili, čak i kritizirali, ali i koliko smo za njih navijali. U ovom trenutku, mislim kako su sada i emocionalno i fizički ispražnjeni od svega onoga što je za njima, samo očekuju našu reakciju, a ovo je pravi trenutak da im je i iskažemo.



Među onima, koji u poruci iz popularne reklame “dišu za ovu zemlju i pod vodom”, dugotrajni je reprezentativac Ivan Krapić, koji nije bio u momčadi na SP-u, ali je bio stalno uz nju u Kataru kao pravi dio slavljeničkog sastava.


– Samir Barać je rekao da se ne sjeća ovakvih dočeka, ali sjećam se ja one 2007. godine kada je on postao svjetski prvak i kada smo ga dočekivali u Rijeci u gradu, i njega i “Hinu” Hinića i “Buru” Burića – rekao je zadovoljni Ivan Krapić tolikim okupljenim navijačicama i navijačima.


Dobroćudni majstor je stigao i odgovarati s osmijehom pitanjima mališana među kojima je bio i nećak nekadašnjeg reprezentativca Nikole Frankovića.



Svako ima svoje gušte, Krapiću je poseban bila čokolada i pohanac koji je tati darovao sin Matej.


– Od srca vam hvala svima koji ste nas došli pozdraviti u ovako velikom broju. Nisam očekivao da će vas se toliko okupiti. Naravno da mi je jako drago što smo se toliki okupili zbog jednog ovakvog povoda, kada se osvajaju tako vrijedne medalje i postižu ovako veliki rezultati. Hvala i Gradu Rijeci na čelu s gradonačelnikom Markom Filipovićem, isto i Riječkom sportskom savezu, mojim prijateljima iz Primorja EB, Samiru Baraću, Petru Muslimu.


Hvala i našem legendarnog predsjedniku Predragu Slobodi, koji nas je došao pozdraviti i u Zagreb i sada. Velika je stvar što smo se okupili, a ne zaboravimo pritom da je u osvajanju svih medalja hrvatskog vaterpola uvijek bilo riječkih igrača, ili poniklih u Primorju ili taj trenutak članova našeg kluba.


Ne treba stoga isticati značaj Primorja za hrvatski vaterpolo jer je on strahovito veliki. Pozivam stoga svih da pomognu i stanu iza našeg Primorja kako bi tu i dalje stasali igrači za reprezentaciju te da bi svaki puta ovakve osvojene hrvatske medalje stizale i dalje u naš grad..


Ponos


– Drago mi je da smo na bazenu Kantrida gdje ste stasali i gdje su mnoge riječke generacije ostvarivale velike rezultate – istaknuo je gradonačelnik Marko Filipović.


– Ovaj vaš rezultat, osvajanje zlata na SP-u nas je zaista ispunio ponosom, čestitke svima. Stojimo iza našeg sporta, našeg vaterpola, nastojat ćemo to činiti i u budućnosti.


– Naši su nas vaterpolisti sve učinili sretnima i ponosnima – rekla je zamjenica župana Marina Medarić.


– Europsko srebro i svjetsko zlato će svakako ovu generaciju naših vaterpolista upisati zlatnim slovima u povijest hrvatskog vaterpola.


Čestitam vam u ime svih u PGŽ-u, našem zelenom i plavom zavičaju. Bodrit ćemo vas na OI i veseliti se vašim pobjedama.