Mala svečanost

FOTO Mještani Mrkoplja i Sungera ispratili Leonu Popović na ZOI u Peking, za poseban dar pobrinula se HNK Rijeka

Robert Šimonović

Leona Popović i Ranko Buketa, koordinator u omladinskom pogonu HNK Rijeke/M. LEVAK

Leona Popović i Ranko Buketa, koordinator u omladinskom pogonu HNK Rijeke/M. LEVAK

Neke svoje želje i ciljeve već sam ostvarila, stoga si za Peking nisam zadala nikakve konkretne i posebne ciljeve - rekla je Leona



MRKOPALJ Mrkopaljke i Mrkopaljci okupili su se jučer na Čelimbaši kako bi Leonu Popović, svoj veliki ponos i najveću hrvatsku uzdanicu alpskog skijanja, ispratili na Zimske olimpijske igre, što će se od 4. do 20. veljače održati u Pekingu. Bit će to drugi nastup Leone Popović na Zimskim olimpijskim igrama, 2018. godine debitirala je u Pjongčangu, gdje je u prvoj vožnji veleslaloma zaradila rupturu prednjeg križnog ligamenta koljena, zbog čega je ranije od planiranog završila nastup.


Četiri godine kasnije situacija je bitno drukčija te Leona Popović u Peking odlazi kao najbolja hrvatska skijašica. Ondje će nastupiti u dvjema disciplinama, slalomu i veleslalomu, a valja istaknuti da se trenutno u poretku najboljih svjetskih slalomašica nalazi na 11. mjestu. Ono što izrazito veseli i budi nadu u dobar rezultat 24-godišnje Sungerčanke u Pekingu svakako su njezini posljednji nastupi, napose onaj od prije 15-ak dana, kada je Leona Popović osvojila šesto mjesto u utrci noćnog slaloma u Schladmingu, što je njezin najbolji rezultat karijere u utrci Svjetskog kupa.


Dobre želje


– Hvala vam svima na ovoj divnoj podršci, ona mi zaista puno znači i sretna sam zbog nje – kratko je poručila Leona Popović, najveća uzdanica hrvatskog skijanja, koja je jučer imala pune ruke posla. Strpljivo je odgovarala na brojne novinarske i druge upite, a nije se libila niti fotografirati s brojnim obožavateljima.


Foto galerija: Mještani Mrkopolja ispratili su svoju Leonu Popović na Zimske olimpijske igre u Peking Foto: Mateo Levak




– Do sada je iza mene odlična sezona te itekako mogu biti zadovoljna ostvarenim rezultatima. Neke svoje želje i ciljeve već sam ostvarila, stoga si za Peking nisam zadala nikakve konkretne i posebne ciljeve, ali dat ću sve od sebe. Želim kao i do sada samo odraditi dobre dvije vožnje, a sve će ostalo onda doći samo po sebi – rekla je Leona Popović, koja će u Peking otputovati u ponedjeljak.


Jučer su je u Mrkopalj došli ispratiti brojni sumještani, prijatelji, obožavatelji, ali i njezina obitelj te stručni tim, na čijem su čelu Goran Rački i Vjeko Ružić. Svoje prve skijaške korake Leona je napravila upravo na Čelimbaši, odakle je ispraćena uz stihove njezine najdraže pjesme, one grupe The Queen »Don’t Stop Me Now«. Sretan put i puno sreće u Pekingu Leoni je poželio i načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović, koji nije krio svoje divljenje spram najbolje hrvatske skijašice.


Bez teksta


– Osjećam veliku čast i ponos što sam načelnik Općine Mrkopalj i što mogu pozdraviti i u Peking otpratiti najbolju hrvatsku skijašicu u ovome trenutku. Pomalo ostajem bez teksta jer sam uistinu zadivljen Leonom, njezinom upornošću, hrabrošću te načinom na koji nas nadahnjuje pozitivnom energijom koju širi oko sebe i svih nas. Prije svega, htio bih zahvaliti Leoni na tome što nam svojim primjerom svakodnevno dokazuje da je u životu sve moguće. Ne želim pred tebe stavljati nikakav pritisak, već ti želim da stvarno uživaš u svakoj sekundi i stotinki Olimpijskih igara, u svakom danu provedenom u Olimpijskom selu, te nam se vratiš živa i zdrava. Svi znamo da život i sport pišu bajke, a ti si svoju bajku tek počela pisati – rekao je vidno emotivan Josip Brozović te Leoni Popović zaželio puno sreće i uspjeha na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama.


Leonu su ispratili i predstavnici HNK Rijeka, a Ranko Buketa, koordinator riječkog nogometnog prvoligaša, Leoni je uručio omiljeni plavo-bijeli dres s natpisom »Leona« i njezinim sretnim brojem 13.


– Leoni želimo puno uspjeha i da bude motiv svim onim generacijama koje dolaze iza nje, kao i primjer da ovaj kraj može zaživjeti kroz sport i druge pozitivne stvari. Što god napravila u Pekingu, bit će odlično jer smo već sada svi jako ponosni – rekao je Buketa.



Leona Popović i Marko Skender stjegonoše na otvaranju ZOI-a

Leona Popović i skijaš trkač Marko Skender bit će nositelji hrvatske zastave na svečanosti otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Tako je jednoglasno odlučilo Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora na 27. sjednici. Vijeće je prihvatilo i prijedlog odluke o sastavu hrvatskog olimpijskog izaslanstva na ZOI-ju u Pekingu, a u njemu je ukupno 39 članova. Hrvatsku će na Igrama u Pekingu predstavljati 11 sportašica i sportaša: Zrinka Ljutić, Leona Popović i Andrea Komšić, te Filip Zubčić, Matej Vidović i Samuel Kolega (svi alpsko skijanje), Vedrana Malec, Marko Skender i Tena Hadžić (skijaško trčanje), Valentina Aščić (brzo klizanje na kratkim stazama) i Lea Jugovac (snowboard).


– Sretna sam što sam dobila priliku nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Igara. Sjećam se te svečanosti s prošlih Igara, bio je uistinu lijep doživljaj, a sada će sigurno biti još ljepši. Sviđa mi se odluka da sportaš i sportašica skupa nose zastavu, to mi je baš super – rekla je Leona Popović.


Marko Skender pamtit će pekinške Igre po debitantskom nastupu, ali i po statusu stjegonoše na svečanosti otvaranja.


– Nisam mogao vjerovati da ću biti izabran za stjegonošu, to je nešto što se događa u snovima. Još uvijek tražim riječi  da bih opisao taj osjećaj i jedva čekam otvaranje Igara. Zbog ravnopravnosti spolova u sportu, odluka o muškom i ženskom nositelju zastave sjajna je stvar za olimpijske igre – rekao je Skender.