Masters u Ičićima

FOTO Jan Pokeršnik obranio tron na Ičićima, Josip Pribanić postao prvi hrvatski odbojkaš s titulom pobjednika

Ivan Volarić

Četiri najbolja para u obje konkurencije sa sucima, organizatorima i sakupljačima lopti/M. LEVAK

Četiri najbolja para u obje konkurencije sa sucima, organizatorima i sakupljačima lopti/M. LEVAK

Mislim da smo desetu obljetnicu turnira obilježili na pravi način. Rekao bih da je što se organizacije i kvalitete odbojke tiče ovo bilo najbolje izdanje do sada - kazao je Ivan Đorđević, sportski direktor, igrač i trener KOP Opatije



IČIĆI  Josip Pribanić i Jan Pokeršnik u muškoj, te Anja Maček i Špela Morgan u ženskoj konkurenciji osvojili su naslove pobjednika na desetom jubilarnom izdanju Mastersa u Ičićima, tradicionalno posjećenog i atraktivnog turnira u odbojci na pijesku, kojim se na neki način zatvara “pjeskaška” sezona u Hrvatskoj. Ljubljančanin Jan Pokeršnik još jednom je potvrdio epitet kralja Ičića. Osvojio je svoj peti naslov s pet različitih partnera. Ovoga puta Zagrepčaninom Josipom Pribanićem, koji je ušao je u povijest turnira postavši prvi hrvatski igrač s pobjedničkim naslovom. U finalu su svladali vrlo dobre Slovence Vida Jakopina i Tadeja Boženka (2:0; 21:19, 21:16). Susret za treće mjesto donio je sudar dvaju zagrebačkih parova. Iskustvo Jurice Skorina i Hrvoja Zelenike presudilo je mladim hrvatskim reprezentativcima Marku Repeku i Roku Vlašiću (2:1; 21:19, 20:22, 15:7). Pokeršnik i Pribanić u polufinalu su svladali Skorina i Zeleniku (2:1), a Boženk i Jakopin Repeka i Vlašića (2:0).


TV prijenos i nagrade


U ženskoj konkurenciji odigralo se slovensko finale. Morgan i Maček bile su bolje od Maje Marolt i Žive Javornik (2:0; 21:17, 21:18), a u susretu za treće mjesto splitski dvoboj pripao je prošlogodišnjim finalisticama Lei Rašić i Lucijani Terze ispred Mare Marković i Lee Giljušić (2:0; 21:16, 21:8). Javornik i Marolt u polufinalu su bile bolje od Rašićke i Terze (2:0), a Morgan i Maček od Markovićke i Giljušićke (2:0). Od riječkih snaga najdalje su dogurali Kristijan Smiljanić i Sandro Dukić, koje su u drugom krugu repasaža zaustavili Repek i Vlašić. Pobjednički parovi su nagrađeni s 850, drugoplasirani s 550, trećeplasirani s 400, a četvrtoplasirani s 200 eura. Organizator KOP Opatija se osim za brojne nagrade, TV prijenos finala pobrinuo i za dobru zabavu začinjenu s glazbenim programom. Nekoliko stotina gledatelja pratilo je uzbudljiva finala u idiličnom zagrljaju Učke i Kvarnerskog zaljeva.


Foto galerija: Turnir u odbojci na pijesku u Ičićima Foto: Mateo Levak


– Mislim da smo desetu obljetnicu turnira obilježili na pravi način. Rekao bih da je što se organizacije i kvalitete odbojke tiče ovo bilo najbolje izdanje do sada – kazao je Ivan Đorđević, sportski direktor, igrač i trener KOP Opatije, koji je i ove godine iznio glavninu tereta na planu organizacije turnira.


Brazilski komplimenti




Ovo izdanje pamtit će se i po prvom nastupu jednog igrača i Južne Amerike. Preciznije, Brazilca Gaudie Leya.


– Brazil je uz SAD kolijevka odbojke na pijesku i svi znamo koliko je taj sport tamo popularan. Drago mi je da se odazvao igrač iz Brazila, a što je vrlo važno Ley je na odlasku s turnira pohvalio cijeli događaj i atmosferu, te najavio dolazak iduće godine. Riječ je o igraču koji u nogama ima turnire po cijelom svijetu i te njegove riječi nam doista puno znače. Ovaj turnir u tom smislu definitivno ima puno potencijala za dalje – dodao je Đorđević, svjestan da će daljnje pomake oko organizacije turnira biti teško isprovocirati bez adekvatne infrastrukture.


– Imamo kontakte,znanja i resurse da napravimo puno veća natjecanja. Primjerice, MEVZA natjecanja gdje bi onda mogli dovesti ekipe iz cijele srednje Europe. Međutim, kvaliteta terena u ovom trenutku ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete za odigravanje jednog takvog međunarodnog natjecanja. Ostat ćemo za sada na ovom, ovo je naš maksimum u postojećim okolnostima. Ako se nešto pomakne u smjeru infrastrukture mi kao klub imamo znanja i ambicija da napravimo iskorak – rekao je Đorđević.