Počinje Australian Open

Federer želi stoti naslov u karijeri, a favorit Đoković treći Grand Slam zaredom

Zlatko Horvat

Roger Federer brani naslova osvajača Australian Opena/Foto REUTERS

Roger Federer brani naslova osvajača Australian Opena/Foto REUTERS

Suparnik prošlogodišnjeg finalista Marina Čilića je Bernard Tomić, Australac hrvatskih korijena, koji je lani poslije kvalifikacija otišao s Toura »brojati svoje milijune«. Vratio se u svibnju, nakon što je pao ispod 200. mjesta na ATP ljestvici, te u rujnu osvojio ATP u kineskom Chengduu, prvi naslov u tri godine

RIJEKA Marin Čilić imao je dvije »break« lopte u prvom gemu petog seta prošlogodišnjeg finala Australian Opena. Nije ih iskoristio i Roger Federer je odjurio do 20. Grand Slam naslova u karijeri. Švicarac je bio vrlo emotivan na dodjeli trofeja, bilo je i suza. Čilić je odlično počeo, ali i sjajno završio sezonu, osvojivši Davis Cup s reprezentacijom Hrvatske u Lilleu. Između toga? Čilić je podigao (samo) jedan trofej, u londonskom Queen’s Clubu, pobijedivši Novaka Đokovića uz spašenu meč loptu. Ako izuzmemo četvrtfinala Roland Garrosa i US Opena, moglo se napraviti još više, pogotovo u Wimbledonu (Pella)… No, Čilić je s 2018. godinom jako zadovoljan i želi dobro otvoriti i novu sezonu.Nije puno proteklo od trijumfa u Lilleu i osvajanja Davis Cupa. Čilić je propustio Pune, što je dijelom otvorilo put Ivi Karloviću do finala. Međugorac sezonu otvara u Melbourneu, na 107. izdanju Australian Opena, u drugom večernjem meču na Margaret Court Areni, jutarnjem u Europi. Suparnik mu je Australac hrvatskih korijena, Bernard Tomić, veliki talent koji bi napravio puno više da je htio ozbiljno trenirati. Još prije devet godina igrali su u Melbourneu, tada 17-godišnji Tomić imao je 2:1 u setovima i izgubio… Lani je Tomić poslije poraza u kvalifikacijama Australian Opena nakratko otišao s Toura »brojati svoje milijune«. Vratio se u svibnju, nakon što je pao ispod 200. mjesta na ATP ljestvici, te u rujnu osvojio ATP u kineskom Chengduu, prvi naslov u tri godine. Danas je 85. na ATP ljestvici. Razmetni sin se vratio…

Željan igre




– Trebao sam se maknuti iz tenisa. Dobro mi je došlo. Sada sam opet sretan, željan igre na jednoj visokoj razini – rekao je Bernard Tomić, pobjednik juniorskog Australian Opena sa samo 15 godina.


Marin Čilić mora biti oprezan, Tomić je nezgodan igrač. Sigurno neće biti servisa kroz noge dok udara s drugom lopticom u pod kao na meč loptu protiv Nicka Kyrgiosa na ekshibiciji u Kooyongu, ali trebat će biti spreman na sve. Usput, Kyrgos se u prvom kolu sastaje s Milošom Raonićem…Borna Ćorić (Darcis) i Ivo Karlović (Hurkacz) svoje će dvoboje prvoga kola igrati u utorak. Karlović u 16. nastupu u Melbourneu traži potvrdu dobrog starta sezone, Ćorić prvu pobjedu u Melbourneu u karijeri. I više od toga.

Danas će zaigrati obje hratske tenisačice, Donna Vekić i Petra Martić, koja brani osminu finala. Obje igraju prve dvoboje na svojim terenima, sat iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu. Osječanka igra protiv Francuskinje Kristine Mladenović, tenisačica iz Duća protiv Britanke Heather Watson.


Favoriti


Roger Federer ima prigodu osvojiti stoti naslov u karijeri i treći Australian open u nizu. Novak Đoković, prvi favorit, juri treći Grand Slam naslov zaredom i sedmi Australian Open, dok Rafael Nadal može postati prvi tenisač u Open eri i treći u povijesti s minimalno dva naslova na sva četiri najveća turnira. Serena Williams je korak od izjednačenja rekorda Margaret Court, koja ima 24. Grand Slam naslova. Na kraju, možda Andy Murray sutra igra posljednji meč velike karijere. Nije baš dobio tretman budući da je njegov dvoboj s Robertom Bautista Agutom postavljen na treći najveći stadion u Melbourne Parku.




– Kažu da nije imao sreće budući da je igrao u moje vrijeme, s Novakom i Rafom. Osvojio je Wimbledon, olimpijski turnir, bio je broj jedan. Možda nije imao sreće iz australskoga kuta jer je izgubio svih pet finala Australian Opena. Dao je sve od sebe, učinio Škotsku ponosnom. Može biti ponosan, ne tužan – rekao je Roger Federer, koji smatra da je ovogodišnji turnir – otvoren.


– Lani nisam očekivao da ću obraniti titulu. Slično se osjećam i sada. Sve je otvoreno, ali ako nekog treba postaviti kao velikog favorita, onda je to Đoković. Ili Rafa, ako je spreman. No, tek će prvi mečevi pokazati na kojoj je razini – rekao je Roger Federer.


Tako je to u drugom dijelu siječnja. Skijanje u Alpama, tenis i pakleno ljeto u Australiji. U dugim noćima i ujutro. Uz red rukometa i nogometa svake vrste… Mjesec za sportske sladokusce.