Motociklizam

Danas i sutra na Grobniku utrke SP motocikala s prikolicom

Miroslav Krpan

Reeves nakon šest utrka ima 135 bodova, slijede braća Birchall (123) te Pekka Päivärinta (105). Do kraja su četiri bodovne vožnje, po dvije na Grobniku i u Estorilu, u »igri« je velikih 100 bodovaGROBNIČKO POLJE – Drugu godinu za redom najveća motociklistička priredba na Automotodromu Grobnik odvijat će se u ozračju jubileja. Prošle je godine to bila proslava 40. godišnjice djelovanja Automotodroma Grobnik, dok se ove godine, u istom vikendu, slave dva jubileja. Prvi je 15 godina uzastopnog održavanja i uspješne realizacije utrke Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom, a drugi se vezuje uz dva kotača i dugovječni kontinuitet 75. utrke sustava Alpe Adria, koji je zaživio upravo na grobničkoj stazi u listopadu 1992. godine. Zadovoljstvo je biti u elitnom društvu odabranih šest svjetskih staza na kojima se vozi SP motora s prikolicom. Ove godine to su redom Francuska (Le Mans), Mađarska (Pannoniarin), Njemačka (Oschersleben), Hrvatska (Grobnik) i Portugal (Estoril).


Ovoga vikenda u 38 treninga i 16 bodovnih utrka, na još jednoj izuzetnoj međunarodnoj motociklističkoj utrci, očekuje se nastup blizu 150 motociklista iz 15-ak zemalja. Manifestacija pod jedinstvenim nazivom »FIM Sidecar World Championship«, objedinjuje, pored petog natjecanja sezone Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom i FIM Europe Cupa, tradicionalnu i najdugovječniju priredbu Alpe Adria International Motorcycle Championship (AAIMC), kao peto natjecanje sezone. I Grand prix prikolica i AAIMC pretposljednja su natjecanja u 2019. godini pa će bodovi osvojeni na »novom« grobničkom asfaltu biti itekako važni za završnicu sezone.


Dosad je održano šest bodovnih utrka na četiri staze. Tri su pobjednička tima, tandemi znani grobničkoj publici, a istovremeno vozači koji hrvatsku stazu poznaju »k’o svoj džep«. Upravo je ova slavna trojka višestrukih pobjednika i prvaka svijeta najuspješnija dosad na Grobniku, a trenutno vodeća u poretku SP-a za 2019. godinu.


Trojka
Utrka u Nizozemskoj, održana samo sedam dana prije Grobnika, pokazala se izuzetno zanimljivom i neizvjesnom. Nadmetanje je bilo vrhunsko, na trenutke opasno ponekim međusobnim »dodirom« u žaru borbe, a završila je trećom ovogodišnjom pobjedom britanskog tandema Tim Reeves-Mark Wilkes. Drugi su bili braća Ben Birchall-Thomas Birchall, koji su do sada upisali dvije pobjede, a treće mjesto pripalo je finskoj posadi Pekka Päivärinta-Jussi Veräväinen, koji su sezonu otvorili pobjedom na legendarnoj stazi Le Mans, ali za sada ostali na samo jednoj. Poredak uoči Grobnika je upravo takav: Reeves 135 bodova, Birchall 123 i Päivärinta 105 bodova. Do kraja sezone još su četiri bodovne vožnje, po dvije na Grobniku i u Estorilu. U »igri« je velikih 100 bodova, a put je »posut trnjem«. Njihove »jurilice«, motociklističke »formule 1« od 600 ccm, izuzetno su brze.


No, ono što je sigurno, prikoličare na stazi Grobnika očekuje novi asfalt, koji je većina isprobala već prošle godine, i po kiši i na suhom. Tada je oboren i rekord Tima Reevesa star 11 godina, koji je sada vlasništvo braće Birchall i iznosi 1:30,301 minuta prosječnom brzinom 166,164 km/sat.


Od 2005. godine, otkako se SP prikoličara vozi na Grobniku, Tim Reeves je u kontinuitetu šest puta bio prvak svijeta, Pekka Päivärinta pet, a Ben Birchall četiri puta i aktualni je prvak posljednje tri sezone. Jedan je naslov (2015.) pripao Nizozemcu Benniju Streueru. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović već je tradicionalno počasni pokrovitelj i ovogodišnje utrke, glavni sponzor je Primorsko-goranska županija, a glavni partner i promotor Lutec racing. Utrke s Grobnika vidjet će se širom svijeta zahvaljujući reportažama što ih snima specijalna ekipa FIM TV-a, a uz brzine na stazi u svijet odlaze i prekrasne snimke Kvarnera, što je izuzetna turistička promocija zahvaljujući jednom od rijetkih svjetskih prvenstva u nas s kontinuitetom iz godine u godinu.


Rekordi


Nakon cjelodnevnih slobodnih treninga voženih u petak, neke klase tri, neke po dva izlaska na stazu, nameće se jednostavna nakana mnogih da obore aktualne rekorde pojedinih klasa, možda i apsolutni. Vrijedi spomenuti one koji su neslužbeno bili brži. U klasi SSP 300 Slovak Maxim Repak »Kawasakijem« je vozio krug 1:38,516 minuta. što je više od dvije sekunde brže od dosadašnjeg rekorda, dok je izvrsni hrvatski mladi as Martin Vugrinec (Yamaha) u najbrojnijoj klasi SuperStock 600, sa 31 vozačem, bio najbrži vremenom 1:29,215 minuta, što je sekundu i pol bolje od trenutnog rekorda klase. Na stazi je konačno i nekadašnji, dugogodišnji apsolutni rekorder Grobnika, Slovenac Marko Jerman (prošle godine zbog bolesti je propustio prvi nastup na novom asfaltu), koji se sa svojim Ducatijem očito ne šali. Vremenom od 1:27,198 minuta u klasi Superbike neznatno je sporiji od rekorda. Tik iza njega, nepunih pola sekunde, slabiji je bio Renato Novosel (Ducati). Aktualni apsolutni rekorder, Čeh Michal Prasek (BMW), u STK 1000 bio je, za sada, »skroman«, četvrtim vremenom i dvije sekunde slabijim od svog rekorda.


Prikoličari su priča za sebe. U konkurenciji 13 timova slavna trojka svjetskih prvaka dominira stazom, u novim zaštitnim bojama svojih oklopa motocikala s prikolicom izdvajaju se, malo slabije od rekorda, braća Birchall (LCR Yamaha) s vremenom 1:30,948 minuta, slijedi tim Reeves-Wilkes (Adolf RS Yamaha, +0,533 sekundi) i trećim vremenom Finci Päivärinta-Veräväinen (LCR Yamaha) koji su se drugim treningom popravili do trećeg vremena, slabijeg za 978 tisućinki od najbržih. Ljuti boj za svaku bolju poziciju je neminovan. Ulog je velik, uz titulu – čast i ponos.


Danas od 8 sati su zakazni kvalifikacijski treninzi za startne pozicije, dok prvi ciklus utrka kreće od 13.20 sati. Prikoličari na stazu izlaze u 17.50 sati. Drugi ciklus utrka je u nedjelju. Jedinstvena cijena ulaznice za subotu i nedjelju je 50 kuna.