EP odbojkaša

Dabrovi pokazali zube, utišali 5000 estonskih navijača i velikim preokretom stigli nadomak osmine finala EP-a

Ivan Volarić

Filip Šestan, Kruno Nikačević, Sven Šarčević, Leo Andrić, Timofej Žukovski i Marko Sedlaček stigli su nadomak povijesnog uspjeha hrvatske muške odbojke/Foto cev.lu

Filip Šestan, Kruno Nikačević, Sven Šarčević, Leo Andrić, Timofej Žukovski i Marko Sedlaček stigli su nadomak povijesnog uspjeha hrvatske muške odbojke/Foto cev.lu

Hrvatski odbojkaši nadoknadili su dva seta zaostatka i ostvarili drugu pobjedu na prvenstvu



TALLINN U posljednja dva seta iznimno pucački raspoloženi Marko Sedlaček ništa nije prepustio slučaju. Otpucao je meč loptu tamo gdje je trebalo. Estonski blok samo je preusmjerio loptu u aut, a hrvatski reprezentativci ubrzo utrčali na parket proslaviti veliku pobjedu. “Mi smo Dabrovi, najjači smo najjači!”, odjekivalo je Saku Suurhall arenom. Pet tisuća estonski navijača ostalo je šokirano sjediti na svojim mjestima. Njihovi odbojkaši imali su vodstvo od 2:0 u setovima, a na kraju ostali bez dva važna boda i plasmana u drugi krug natjecanja. Tamo će se gotovo sigurno naći Hrvatska. Prvi put u povijesti! Hrvatski odbojkaši su nadoknadili dva seta zaostatka, pomeli Estonce u petom setu i drugom pobjedom na prvenstvu došli na koračić od svojega cilja. Pobjedom protiv Slovačke (srijeda, 16  sati) u posljednjem susretu razigravanja u skupini sigurno će u drugi krug natjecanja. U slučaju poraza ovise o ishodu ogleda Latvije i Francuske (srijeda, 19 sati). Latvija bi morala uzeti dva seta olimpijskim pobjednicima što bi bila prvorazredna senzacija.


Dukićev doprinos


Dabrovi su pokazali zube i ustrajnost onda kada je to bilo najpotrebnije i kada su bili na rubu poraza i praktički ispadanja s prvenstva. Estonci predvođeni nezaustavljivim Reneom Teppanom neumljivo su kažnjavali svaku pogrešku. U prvom setu izostalo je malo više rizika/pritiska na servisu, nije bilo ni bloka, a škripalo je i u fazi obrane. U napadačkom dijelu izostao je osjetniji učinak najboljeg napadača Lea Andrića. Izbornik Emanuele Zanini tražio je na klupi adekvatnu zamjenu i pronašao je u kasnijoj fazi utakmice u iskusnom Ivanu Raiču. Vukao je momčad kroz cijelu utakmicu i Filip Šestan, a veliki doprinos posebno, u bloku dao je i opatijski srednjak Sandro Dukić. Estonce je na kraju osim silne borbenosti cijele momčadi dotukao – Marko Sedlaček.


Hrvatska – Estonija 3:2

Utakmica 4. kola skupine D Europskog prvenstva odbojkaša: Hrvatska – Estonija 3:2 (20:25, 22:25, 25:18, 26:24, 15:9). Dvorana Saku Suurhall. Gledatelja: 5000. Suci: Ara (Finska) i Adler (Mađarska).




HRVATSKA: Žukovski 6, Bakonji, Brčić, Hanžić 1, Mitrašinović, Raič 13, Sedlaček 19, Šarčević (L), Dukić 9, Šestan 14, Pervan (L), Andrić 6, Zeljković, Nikačević 8.


ESTONIJA: Vanker, Kreek 7, Teppan 29, Tammeran, Taht, Haar (L), Venno 12, Kollo 15, Rikberg (L), Viiber 5, Tammemaa 2, Againits 7, Kambard, Hurt 1.

Estonci su iskoristili drugu od četiri set lopte istekom prve dionice, a Hrvatska u nastavku počela pokazivati znakove buđenja. Domaćini su poveli 10:4, izbornik Zanini uzvratio drugom minutom odmora u kratkom vremenu ipak  trgnuo svoju selekciju (11:11). Hrvatskim igračima vratila se boja u lice, probudilo se više borbenosti u fazi obrane, pojačao se blok, a u estonske redove se počela uvlačiti nesigurnost. Kod vodstva Hrvatske 21:20 jedna lopta je zapela u vrh mreže i vratila se u polje, potom je Andrić izbacio paraleleu u aut, a na to se nadovezao i loš prijem za dva razlike Estonaca 21:23. Sjajni Rene Teppan je svojim novim poenom provukao loptu kroz dvojni blok i iskoristio prvu set loptu za 2:0.


Raič i Sedlaček


U trećem setu konačno je sve u igri Hrvatske sjelo na svoje mjesto. Počeo je veliki povratak. Dvama uzastopnim Dukićevim blokovima Dabrovi su poveli 10:4. Venno je približio Estonce na dva poena zaostatka (11:9), ali Hrvatska predvođena sve raspoloženijim Raičem vrlo brzo se vratila na osjetniju prednost (15:9, 18:12…). Estonski izbornik shvatio je da mu set izmiče iz ruku pa je odlučio odmoriti svoje glavne igrače. Hrvatska je na krilima odličnog odigranog trećeg seta nastavila s dobrom igrom i u četvrtom. Raiču se u napadačkom dijelu pridružio Sedlaček. Imala je Hrvatska 22:20, no estonski tehničar Viiber je s dva poena u nizu donio poravnanje – 22:22. Venno je pogodio as za 22:23, a onda i aut sa servis linije za 23:23. Šestan je blok na servis Nikačevića donio Hrvatskoj prvu set loptu, a onda i drugu. Siloviti trojni blok predvođen Dukićem zaustavio je pokušaj Kolla za ulazak u peti set u kojem je na parketu ostalo samo jedna reprezentacija.