Šahovska poslastica

Cvijet mediterana ide svojim putem unatoč pandemiji: “Nadamo se da neće biti pozitivnih igračica”

Luka Medak

Ivan Mandekić, Sonja Šišić i Zdravko Ivanković/S. DRECHSLER

Ivan Mandekić, Sonja Šišić i Zdravko Ivanković/S. DRECHSLER

Deset bi igračica trebalo nastupiti na turniru da bi se ispunile međunarodne norme za ostvarivanje titula, ali ako se dogodi nešto nepredviđeno, svejedno ćemo održati turnir s igračicama koje su došle – rekao je Ivan Mandekić, direktor turnira



RIJEKA Šahovski klub Draga i ove godine nastavlja tradiciju. Od 7. do 13. ožujka u Rijeci održat će se 21. međunarodni ženski velemajstorski šahovski turnir Cvijet mediterana, a okupit će šahistice iz pet zemalja, Bugarske, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.


– Prilično sam uzbuđen što najavljujem jedan ovako respektabilan međunarodni događaj. Prošlogodišnje obećanje gradonačelnika da će se turnir održati usprkos ovim teškim okolnostima dalo mi je sigurnost da ćemo sve uspjeti ostvariti. Strpljivo i polako smo se dogovarali i nadamo se da neće biti pozitivnih COVID-19 testova te da će sve sudionice moći nastupiti. Deset bi igračica trebalo nastupiti na turniru da bi se ispunile međunarodne norme za ostvarivanje titula, ali ako se dogodi nešto nepredviđeno, svejedno ćemo održati turnir s igračicama koje su došle – rekao je Ivan Mandekić, direktor turnira i predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije. Od igračica koje će nastupiti valja posebno istaknuti slovensku velemajstoricu Lauru Unuk, bivšu kadetsku prvakinju svijeta, uz koju će se natjecati još tri velemajstorice, Olga Zimina, Marija Manakova i hrvatska predstavnica Mirjana Medić, koja je sudjelovala na svim dosadašnjim turnirima i jedina Hrvatica koja ga je osvojila. Zanimljivo je što je ovaj turnir prošle godine bio jedan od posljednjih koji su se uspjeli održati prije uvođenja epidemioloških mjera i organizatori se nadaju da će ovaj Cvijet mediterana zaokružiti priču i biti vjesnik povratka u normalan život.


Uostalom, organizatori naglašavaju da datum održavanja turnira nije izabran slučajno.




– Turnir se otvara 8. ožujka, na Dan žena, čime se posebno daje na važnosti promociji ženskoga sporta i čime želimo potaknuti afirmaciju i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito – rekao je Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke.


Promocija turnira bit će u ponedjeljak na Korzu ispred gradske uprave, kada će zamjenica župana Marina Medarić simbolički povući prvi potez na velikoj šahovskoj ploči, a tada će se predstaviti i sve igračice.


– Naša sreća u nesreći jest što se zbog ovih okolnosti trenutačno većina turnira u svijetu ne održava, pa je ovaj turnir u Rijeci dobio prostor da promovira naš grad, županiju, pa na kraju i Hrvatsku. Iako je bilo teško, drago mi je da smo uspjeli. Naša uzrečica jest da se naporan rad uvijek isplati – zaključio je Mandekić.