Lovro Paparić

Centar vaterpolista Primorja EB uoči polufinala Kupa protiv Mladosti: “Svakome se može dogoditi slab dan”

Denis Frančišković

Lovro Paparić/Foto Arhiva NL

Lovro Paparić/Foto Arhiva NL

Sigurno da se mora dosta toga poklopiti. A zašto i ne bi? Mi se nadamo tomu. Mladost je kvalitetna i puna dobrih igrača, no svakomu se može dogoditi da nema svoj dan – kaže Lovro Paparić



RIJEKA Zima i pandemija COVID-19 ponajbolje se razbijaju uz sport. Siječanj je gotovo redovito rezerviran za rukomet, no i za vaterpolo. Najbolji hrvatski vaterpolisti svoju bazu sljedećih dana imat će u kompleksu Bazena Kantrida, a u fokusu su dva vrlo važna događaja. Jedan izrazito natjecateljski i za prestiž, drugi pripremni. Prvi se odnosi na Final Four Kupa Hrvatske, u kojem naslov brani Mladost, drugi na pripreme najbolje hrvatske vrste za predolimpijski turnir u Rotterdamu pod vodstvom izbornika Ivice Tucka.


Sve se događa s potpisom Hrvatskog vaterpolo saveza i kluba domaćina Primorja EB, čija će se momčad također naći u vrtlogu Kupa. Istina, kao autsajder protiv moćne Mladosti, ali s jedinim imperativom da se suprotstavi »žapcima« na sličan način kao i na još uvijek svježem turniru »regije« u Beogradu.


»Primorjaši« u vodu uskaču danas (18.30 sati) nakon prvog polufinala između Juga AO i Jadrana (17 sati) u kojem pak »gospari« slove kao izraziti favoriti.




– Nije bilo puno vremena za odmor, ali sve su momčadi u sličnoj poziciji. Nastojat ćemo ući jako u turnir, dati sve od sebe pa što bude – kaže Lovro Paparić, centar domaćih »bankara«. – Ne bih se puno osvrtao na Beograd, a da smo mogli osvojiti koji bod, mogli smo. Nismo znali privesti kraju neke utakmice u našu korist iako smo bili u dobrim situacijama. Sve u svemu, zadovoljan sam kako smo igrali, pokazali smo da možemo i bili smo sa svima u egalu. A tu je bilo kvalitetnih sastava, počevši od Mladosti do Crvene zvezde. Najvažnije je da smo sebi pokazali da možemo.


Fizički spremni


Nema sumnje da će Igor Hinić i igrači učiniti sve za dobru pripremu utakmice. A za nešto više trebat će se ipak poklopiti jako puno kockica mozaika.


– Sigurno da se u jednoj takvoj utakmici mora dosta toga poklopiti. A zašto i ne bi? Mi se nadamo tomu. Da nije tako, ne bismo niti igrali. Mladost je kvalitetna i puna dobrih igrača, no svakomu se može dogoditi da nema svoj dan. Ciljamo na taj trenutak.


Momčad Primorja EB jako je puno napredovala na fizičkom planu. Bio je to forte Hinićeve momčadi na polufinalu Regionalnog turnira.


– Fizički smo dosta dobro spremni. To nije upitno. Najvažnije je da se držimo svoje taktike te razmišljamo o našoj igri i ciljevima. Samo tako možemo doći do rezultata.


Usto riječka je momčad daleko najmlađa…


Raspored

Danas, polufinale, 17: Jug AO – Jadran ST; 18.30: Mladost – Primorje EB
Nedjelja, finale, 17.30.

– Bitno je da se vidi napredak. Da ne stojimo na mjestu i stagniramo. Mislim da to iz utakmice u utakmicu pokazujemo. Što su jače i kvalitetnije utakmice, stječemo više iskustva i napredujemo. Ove su nam utakmice u Beogradu dobro došle, kamo sreće da je što više tako jakih sudara.


Okršaji s Bušljom


Paparić je zabljesnuo baš na posljednjoj utakmici s »mladostašima«. I s učinkom 4/4 pogađao mrežu Zagrepčana.


– Najvažnije je da su ozljede prošlost. Pet golova protiv Mladosti? Ah, bilo bi jako dobro kad bi se to ponovilo večeras. Bio bih jako zadovoljan. Ali i da to učini netko drugi umjesto mene, samo da rezultat bude u našu korist.


Na poziciji sidruna »čeka ga« kao čuvar nitko drugi do iskusni »gospar«.


– Moji će okršaji biti vezani za one s Androm Bušljom. O njegovoj kvaliteti ne treba posebno govoriti. Sve što napravim bit će samo plus. Bit će vatreno, ha, ha… Sigurno. Dosta sam mlađi, ali znamo se s priprema reprezentacije.


Jug i Mladost praktički već svi vide kao finaliste. Tko po Papariću ima prednost?


– Teško je i nezahvalno prognozirati. Uvijek mogu pomrsiti račune jedni drugima. Ja bih volio da mi budemo ti koji ćemo to učiniti i igrati u finalu, ha, ha…


Paparić je čvrsto vezan ugovorom uz Primorje. No, ne krije da bi jednoga dana htio napraviti i stepenicu više.


– Moji planovi zasad su isključivo vezani za Primorje. Prošle godine potpisao sam dvogodišnji ugovor i sada dajem sve od sebe za ovaj klub. Ostalo sve u svoje vrijeme, svi mi želimo ostvariti neku razinu više. Reprezentacija? Čast mi je što sam u »žrvnju« reprezentacije, što sam na širem popisu pa ćemo vidjeti. Izbornik se zasad odlučio za stariju i iskusniju momčad. Tu nema nikakvih zamjerki, svi želimo samo dobre rezultate naše vrste – zaključuje Paparić.


Četiri trofeja i tri druga mjesta Riječana

Primorje EB u dosadašnjih 28 izdanja četiri je puta osvajalo trofej pobjednika. Prvi put 1995. godine kada je u finalu pobijedilo Jug, a trofejnoj eri Riječanima je uspjelo to čak tri puta zaredom, 2012., 2013. i 2014. godine. Zanimljivo, Jug je imao dvije serije od četiri uzastopna osvajanja Kupa.


Primorje je finala gubilo 2002. i 2015. godine od Juga te 2010. godine od Mladosti.