OI u Tokiju

Čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora posjetit će Hirošimu unatoč prosvjedima

Hina

Thomas Bach/Foto REUTERS

Thomas Bach/Foto REUTERS

Peticiju protiv Bachova posjeta potpisalo je na mreži više od 50.000 ljudi



TOKYO Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach posjetit će Hirošimu unatoč prosvjedima uoči Olimpijskih igara u Tokiju, a u petak će Bach posjetiti Memorijalni park Hirošima, objavio je MOO.


Hirošima je jedan od dva japanska grada na koji su Amerikanci 6. kolovoza 1945. na kraju Drugog svjetskog rata bacili atomsku bombu.


Skupina građana sada optužuje Bacha da je zloupotrijebio ulogu Hirošime kao veleposlanika svjetskog mira prije planiranog posjeta spomen parku, pa su pozvali vladu da otkaže planirani posjet. Peticiju protiv Bachova posjeta potpisalo je na mreži više od 50.000 ljudi, ali MOO inzistira da će Bach posjetiti spomen-park posvećen posljedicama upotrebe atomske bombe.




Istoga će dana predsjednik Koordinacijskog povjerenstva MOO-a John Coates posjetiti Nagasaki, još jedan grad koji su Amerikanci bombardirali atomskom bombom.


U atomskom napadu na Hirošimu 1945. godine, najmanje 70.000 od 350.000 stanovnika grada izgubilo je život u eksploziji bombe, a broj poginulih popeo se na 145.000 do prosinca iste godine.