Očekivani epilog

CAS potvrdio četverogodišnji suspenziju bivšem treneru Mo Faraha zbog kršenja antidopinških pravila

Hina

Mo Farah/Foto REUTERS

Mo Farah/Foto REUTERS

Farah nikada nije pao na testu na droge i nije optužen za bilo kakvo kršenje antidopinških pravila



LAUSANNE Amerikancu Albertu Salazaru, koji je trenirao neke od najboljih svjetskih trkača na duge staze, Sportski arbitražni sud (CAS) potvrdio je četverogodišnju suspenziju zbog niza kršenja antidoping pravila.


Ovaj 63-godišnjak, koji je trenirao britanskog trkača Mo Faraha i odveo ga do osvajanja olimpijskih medalja, američka je antidoping agencija suspendirala 2019. zbog “orkestriranja i olakšavanja” dopinga kao glavnog trenera u Nike Oregon projektu.


CAS je u priopćenju potvrdio da je potvrđena i zabrana endokrinologu Jeffreyju Brownu.




“CAS potvrđuje četverogodišnje zabrane izrečene dr. Jeffreyju Brownu i Albertu Salazaru zbog kršenja antidoping pravila”, navodi se u priopćenju suda.


USADA je u vrijeme suspenzije rekla da je Salazar, koji je također bio trener američkog olimpijca Matthewa Centrowitza, prodao zabranjenu tvar koja poboljšava performanse testosteron većem broju sportaša.


Salazar je također pokušao ometati proces kontrole dopinga sportaša u Nike Oregon projektu, objavila je USADA nakon četverogodišnje istrage.


Salazar je od 1980. osvojio tri uzastopna newyorška maratona prije nego što je počeo trenirati brojne olimpijce, uključujući Faraha koji je osvojio zlatne medalje na 5.000 i 10.000 metara na Igrama u Londonu i 2016. u Riju.


Farah nikada nije pao na testu na droge i nije optužen za bilo kakvo kršenje antidopinških pravila.


Salazar je prestao trenirati Faraha 2017. godine, kada se trkač odlučio preseliti natrag u Englesku. Farah je tada rekao da doping istraga nije razlog njihovog razdvajanja.