WRC Croatia rally

Britanac Elfyn Evans najbrži na “shakedownu”, 65 posada iz 26 zemalja na ceremonijalnom startu WRC-a

Miroslav Krpan

Sebastien Ogier i Julien Ingrassia (Toyota Gazoo Racing)/Foto PIXSELL

Sebastien Ogier i Julien Ingrassia (Toyota Gazoo Racing)/Foto PIXSELL

Sa startne su rampe na Ceremonijalnom startu krenula i šestorica hrvatskih velikana kojima je već sam start na jednom, a posebno domaćem WRC-u, veliko priznanje, veliki izazov, doživljaj za pamćenje



ZAGREB WRC Croatia rally, treće ovosezonsko natjecanje FIA Prvenstva svijeta u reliju – može startati. Samom startu i ranojutarnjem izlasku iz Servisnog parkirališta na Zagrebačkom velesajmu, te “nulte” vremenske kontrole, prethodili su još i slobodni trening na Medvednici, “shakedown”, na jednoj kratkoj dionici dugoj tek 4,6 km, na kojoj su isprobani posljednji detalji uigranosti posade, ali i tehničke karakteristike ponašanja automobila na specifičnom hrvatskom asfaltu, naočigled sličnom, ili najbližem onom na 150 kilometara dužina brzinskih ispita koji ih očekuju, od petka do nedjelje, na Plešivici, Žumberku, cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.


U večernjim satima, na Svjetski Dan planeta Zemlje, pored znanih zagrebačkih fontana, uz Nacionalnu sveučilišnu biblioteku, ceremonijalnim startom 65 posada, iz 26 zemalja svijeta, počeo je službeni program WRC Croatia rallya.


Iako “shakedown” nije pravi pokazatelj brzine i spremnosti za konačni rezultat, s obzirom na to da je tek postotni dio duljine od 300,32 km brzinaca, koliko vozače očekuje duž 1.279,87 km ukupnog itinerera, ostat će upisan rezultat najuspješnijeg. Bio je to Britanac Elfyn Evans sa suvozačem Scotom Martinom u Toyoti Yaris WRC, koji su 4,6 km Medvednicom prošli za 2:45,1 minutu.


Impresije




– Zasad je sve u redu, automobil je dobar – rekao je po okončanju vožnje.


Belgijska posada Thierry Neuville – Martijn Waydaeghe, za upravljačem Hyundaija i20 Coupe WRC, ostvarili su tek sedam desetinki slabiji rezultat, a o dojmu se nisu izjašnjavali. Trećim vremenom (2:46,4 minuta), vožnju Medvednicom okončali su mladi lav, finsko čudo od djeteta” 20-godišnji Kalle Rovanperä i suvozač mu Jonne Halttunen u Toyoti Yaris WRC, trenutno vodeći tandem ovogodišnjeg WRC-a poslije dvaju održanih relija, Monte Carla i finskog Arctic rallyja. Upravo oni na ceremonijalnom startu predstavili su se posljednji, da bi u onu pravu borbu za svaku desetiku sekunde krenuli prvi.


– Cesta izgleda zabavno, s različitim dionicama. Reli bi zbog toga mogao biti lijep – riječi su kojima je svoj “probni” nastup ocijenio već godinama najuspješniji svjetski as, sedmerostruki prvak svijeta, Francuz Sebastien Ogier, kojem je u Toyoti Yaris WRC kopilot Julien Ingrassia. Ostvarili su peto vrijeme, dok je tek šest desetinki sekunde brži četvrtim vremenom dana bio još jedan lovac na naslov prvaka, kojim se osladio 2019. godine, upravo u izravnom srazu s Ogierom. Bio je to Estonac Ott Tanak uz suvozača Martina Järveoja, u još jednom Hyundai i20 Coupe WRC-u.


Hrvatska šestorka


Među 65 automobila, sa startne su rampe na Ceremonijalnom startu krenula i šestorica hrvatskih velikana kojima je već sam start na jednom, a posebno domaćem WRC-u, veliko priznanje, veliki izazov, doživljaj za pamćenje. Kako su automobili na ceremonijalnom startu polazili od posljednjeg k prvom, prema startnoj listi, prvi su čast hrvatskog starta među šest domaćih posada, imali Željko Magličić i Domagoj Nemak, potom su slijedili Ivica Siladić i Jasna Durak, Mateo Butorac i Marko Stiperski, Krešimir Ravenščak i Dora Ravenščak, Martin Ravenščak i Tomislav Tomašković, koji je dobio posebnu čestitku za rođendan, a na kraju su posebno pozdravljeni domaći favoriti Viliam Prodan i Zoran Raštegorac.


Prigodnim su se riječima obratili, prvo izuzetno nadahnutim govorom Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora Croatia rallyja i idejni začetnik dovođenja relija u Hrvatsku, potom Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta kao izaslanica predsjednika Vlade RH, te Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Republike Hrvatske.


Croatia rally, zbog aktualne situacije s pandemijom u Hrvatskoj, službeno je proglašen zatvorenim za publiku. No, svima koji se, poštujući važeće epidemiološke mjere, nađu na dionici brzinskih ispita, preporuka je striktnog poštivanja uputstva svih redarskih i sudačkih službi, kako ne bi došlo do prekida brzinca zbog strogih mjera FIA-e.


 


Prvi natjecateljski dan

U petak je prvi pravi natjecateljski dan WRC Croatia rallyja. Iz Servisnog parkirališta na Zagrebačkom velesajmu, prvi će krenuti već u 7,46 sati vodeći u trenutnom poretku Rovanperä, slijede minutu za minutom Neuville, Ogier, Evans, Tanak… Upravo ovih pet nabrojanih rally asova favoriti su za pobjedničko postolje u Kumrovcu, u nedjelju po okončanju posljednjeg brzinca oko 15 sati. Među njima se, za vjerovati je predviđanjima, krije i prvi pobjednik hrvatskog WRC-a.


Iz Zagreba relijaši odlaze na prvi brzinski ispit Rude – Plešivica duljine 6,94 kilometra koji starta u 8,39 sati. Slijedi u 9,32 sati ispit Kostanjevac – Petruš Vrh duljine 23,76 km. U 10,35 na rasporedu je treći brzinac Jaškovo – Mali Modruš Potok u duljini 10,10 km, a prvi set završava na dionici Pečurkovo Brdo – Mrežnički Novaki, čija je duljina 9,11 km, a starta u 11,38 sati. Slijedi put do Zagreba i servisa, a poslijepodne u identičnom intervalu, starta repriza prijepodnevnog programa: Rude u 15,01 sati, Kostanjevac u 15,54, Jaškovo u 16,57, a Pečurkovo Brdo u 18 sati. Dolazak prvog vozila u Zagreb očekuje se u 19,20 sati.